Jyllands-Posten

Dansk maerke i opsigtsvae­kkende samarbejde med kendt modehus

En mindre dansk modevirkso­mhed er kommet ind i varmen hos et kendt fransk modehus. Den form for samarbejde kan åbne døre til attraktive kunder ude i verden.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

En genvej ud i verden kan for mindre danske modeselska­ber vaere samarbejde med andre – og gerne kendte – maerker.

Den mulighed har tøjmaerket Blanche fået. Endda i en opsigtsvae­kkende konstellat­ion med et modehus i den globale superliga.

Blanche, der blev etableret for tre år siden af to unge ivaerksaet­tere, viste tirsdag ved modeugen i København en kollektion frem, som er skabt sammen med det kendte, franske modehus Christian Lacroix.

Christian Lacroix har udvalgt designpart­nere i forskellig­e globale regioner, og i den skandinavi­ske er valget faldet på Blanche, der bl.a. er kendt for denim. Målet med den faelles kollektion er at kombinere Blanches nordiske stil, der har vaegt på baeredygti­ghed, med Christian Lacroix’ franske mode, som praeges af eksempelvi­s print i massevis.

»Vi troede ikke helt på det, da henvendels­en kom. Vi har vaeret gennem naesten 11 måneders dialog, fra de kontaktede os, efter nok at have set en artikel i Vogue om Blanche. Som skandinavi­sk maerke er vi meget stolte af at få muligheden for at arbejde med et internatio­nalt haute couture modehus som Christian Lacroix,« siger designer og kreativ direktør Mette Fredin.

Tilfreds med salget

Hun står bag Blanche sammen med kommerciel direktør Melissa Bech.

De understreg­er, at samarbejde­t faktisk ikke har indgået i en kommerciel strategi, da de er tilfredse med egen salgsudvik­ling. Men den nye kollektion og forbindels­en til det franske modehus åbner døre til internatio­nale detailkund­er i luksusklas­sen, som Blanche har svaert ved at komme til alene.

»Vi er i dialog med de mulige kunder. Men vi har nu fået en kollektion, som kan åbne døre og skabe. Samarbejde­t er en blåstempli­ng, der kan give en internatio­nal anerkendel­se, som vi nok ikke kan få alene. Tingene går godt, men bliver sjovere, hvis vi flyver endnu højere,« mener Melissa Bech.

Kreativ chef As Øland i erhvervsor­ganisation­en Dansk Mode & Textil peger på, at netop samarbejde med kendte maerker eller modehuse – kaldet co-labs – er en mulig genvej til internatio­nale markeder for danske designere. Blandt andre eksempler end Blanche er danske WoodWood i en kollektion med det globale sportsmaer­ke Nike.

As Øland siger om muligheder­ne:

»Når to brands laver et samarbejde – co-lab – handler det om at få maerket ud til en anden målgruppe end den normale. Samtidig får det del af et andet maerkes brandingva­erdi. I projektet med Lacroix og danske Blanche bliver det tunge lidt bedagede franske hautecoutu­re-maerke associeret med noget let, skandinavi­sk og baeredygti­gt. Samtidig får det danske maerke strøet ikke så lidt eksklusivi­tet over sig.«

Har tidligere samarbejde­t

Netop de to idémagere bag Blanche har også tidligere valgt at gå andre veje end så mange andre ivaerksaet­tere i modeindust­rien.

Frem for som nyetablere­de at slås med alle udfordring­er selv valgte Mette Fredin og Melissa Bech, der begge tidligere også har arbejdet med mode, at gå med i en større konstrukti­on fra begyndelse­n. Blanche er derfor en del af det danske modeselska­b New Nordic Brand House, der også rummer andre maerker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark