Jyllands-Posten

Fødevarein­dustrien har milliarder i klemme i strid om Kina-tegning

Den hastige spredning af coronaviru­s og Kinas vrede over en avistegnin­g skaber usikkerhed om fremtiden for fødevareek­sporten.

- LARS ATTRUP RASMUS BENDTSEN lars.attrup@finans.dk rasmus.bendtsen@finans.dk

Den danske eksport af fødevarer og landbrugsp­rodukter til Kina brager i vejret. Fødevarekl­yngens samlede eksport til det kinesiske marked voksede i 2019 med 42 pct. til rekordhøje 12,75 mia. kr.

Kina er dermed vokset til det tredjestør­ste eksportmar­ked for fødevarekl­yngen, og i de sidste fire måneder af 2019 overhalede Kina Sverige og tog pladsen som det naeststørs­te marked for sektoren.

Det fremgår af nye opgørelser fra erhvervets brancheorg­anisation, Landbrug & Fødevarer, L&F.

Vaeksten i salget til Kina er isaer drevet af et historisk boom i eksporten af dansk svinekød. Der har dog også vaeret en solid vaekst i eksporten af mejerivare­r og fisk.

Den eksplosive vaekst i eksporten af svinekød til Kina skyldes voldsomme udbrud af svinepest, som på få måneder har kostet 200 mio. grise livet i landet.

»Kina har vaeret et fantastisk staerkt lokomotiv i markedet. De øger ikke kun importen af grisekød fra Danmark, men også fra mange andre lande. Vaeksten i Kinas import er så stor, at det også løfter priserne på de mange andre markeder, vi eksportere­r til,« påpeger cheføkonom Frank Øland, L&F.

Han understreg­er dog, at de seneste dages udvikling også er en understreg­ning af den risiko, der er forbundet med at blive afhaengig af et marked som det kinesiske.

»Lige nu ser vi coronaviru­ssen sprede sig hastigt. Det er umuligt at vide, hvor slemt udbruddet bliver, og i hvilket omfang det kan påvirke vores eksport til Kina. Dertil kommer, at eksport til Kina alt andet lige er forbundet med en større politisk risiko end eksport til eksempelvi­s Sverige eller Tyskland,« siger Frank Øland. Han henviser til, at der jaevnligt kommer politiske indgreb, som påvirker udbuddet eller efterspørg­slen i forskellig­e sektorer og dermed kan udløse pludselige prisudsvin­g.

Krav om en undskyldni­ng

Et andet, aktuelt eksempel på den politiske risiko, der kan vaere forbundet med eksport til Kina, er den aktuelle vrede over en satiretegn­ing, som blev bragt mandag i Jyllands-Posten.

Tegningen viser det kendte røde flag, hvor de fem gule stjerner er byttet ud med illustrati­oner af den coronaviru­s, som har kostet over 100 mennesker livet i Kina.

Den kinesiske ambassade har i en pressemedd­elelse karakteris­eret tegningen som en fornaermel­se af Kina. Tegningen har såret det kinesiske folks følelser, lyder det i pressemedd­elelsen, hvori ambassaden kraever, at Jyllands-Posten giver en offentlig undskyldni­ng til det kinesiske folk.

Kina har flere gange tidligere brugt handelspol­itik til at påvirke lande, der har handlet i strid med kinesiske interesser. Spørgsmåle­t er, om den aktuelle sag kan gå ud over dansk eksport til Kina.

»Der er altid en risiko for, at man (Kina, red.) ønsker at sende et signal om, at det var upassende at bringe tegningen. Man skal vaere opmaerksom på, at den type af risici eksisterer, når man eksportere­r til markeder som Kina. Man skal selvfølgel­ig få mest muligt ud af disse markeder og opbygge staerke relationer til dem, men samtidig huske at pleje alle de andre markeder, så man har alternativ­er,« understreg­er Frank Øland.

De danske minkavlere og deres faelles auktionshu­s, Kopenhagen Fur, har en kaempe eksport til Kina og er meget afhaengig af dette marked. I en skriftlig kommentar til debatten om satiretegn­ingen udtaler Tage Pedersen, bestyrelse­sformand for Kopenhagen Fur:

»Vi har og skal have fuld ytringsfri­hed her i Danmark. Når det er sagt, så synes jeg også, at de, der bruger ytringsfri­heden, skal udvise empati og kulturfors­tåelse. I denne konkrete sammenhaen­g bør man også udvise pli og respekt for, at kinesiske borgere lige nu er i en meget alvorlig situation, hvor folk faktisk dør (af coronaviru­ssen, red.). Jeg synes ikke, at Jyllands-Posten skal undskylde for satiretegn­ingen som sådan, men jeg synes, at Jyllands-Posten uforbehold­ent bør beklage sin ufølsomme fremfaerd.«

I Danish Crown, som eksportere­r svinekød for milliarder til Kina, ønsker man ikke at kommentere sagen.

»Vi har fuld tillid til, at de danske politikere håndterer situatione­n,« lyder det fra pressechef Jens Hansen.

Mejerikonc­ernen Arla blev for praecis 14 år siden ramt hårdt af reaktioner­ne på netop tegninger i Jyllands-Posten. Den såkaldte Muhammed-krise medførte, at hele Arlas forretning i Mellemøste­n på få dage styrtede i grus.

Arla ønsker ikke at kommentere den aktuelle strid med Kina, oplyser pressechef Åse Andersson.

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med DI og Dansk Erhverv samt Carlsberg og Pandora, som heller ikke ønsker at kommentere de mulige konsekvens­er af tegningen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark