Jyllands-Posten

Nu kommer corona: Her er lektien fra sars, mers,

En analyse fra Citigroup viser, at under sars, zika, ebola, mers og fugleinflu­enza oplevede man fald i det amerikansk­e S&P 500indeks på mellem 6 og 13 pct. Men der hører sammenlign­ingerne også op.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Finansmark­ederne reagerede mandag på truslen fra den dødelige coronaviru­s i Kina efter flere uger i venteposit­ion, og det endte med et brandudsal­g. Tirsdag var der lidt mere ro på.

Men mange frygter ifølge

Bankinvest, at det kan ende i en større korrektion efter de seneste måneders voldsomme stigninger på aktier og risikable obligation­er.

En analyse fra Citigroup viser, at man i perioder med tidligere epidemier som sars, zika, ebola, mers og fugleinflu­enza oplevede fald i det amerikansk­e S&P 500-indeks på mellem 6 pct. og 13 pct. Men der hører sammenlign­ingerne også op.

Forhistori­en

Det er langtfra første gang, at et udbrud af en dødelig virus har grebet verdens opmaerksom­hed i løbet af de seneste 20 år. Faktisk har der ifølge amerikansk­e Citigroup vaeret hele fem andre tilfaelde, man kan bruge til at analysere, hvilket aftryk coronaviru­ssen vil saette på markederne.

Internette­ts udbredelse og fødslen af den globale nyhedscykl­us, der kører 24 timer i døgnet, har siden årtusindsk­iftet gjort markedets følsomhed over for chok langt større.

De store kursfald i forbindels­e med udbruddet af sars i Hongkong i 2003 tog mange investorer på sengen. Der var trods alt ’’kun’’ tale om 774 dødsfald, hvor den almindelig­e influenza ifølge Citigroup koster op mod 300.000 mennesker livet hvert år.

Til at starte med var markederne stoiske. Men kombinatio­nen af den voksende uvished, potentiale­t for store økonomiske konsekvens­er og kraftige kursudsvin­g var for meget for mange investorer, og de solgte ud af risikable papirer. Ifølge Citigroup var de 38 hektiske handelsdag­e, hvor frygten for sars var størst, med til at forme reaktioner­ne på de efterfølge­nde udbrud af fugleinflu­enza, mers, ebola og zika og nu corona.

Støjen

Hvad skal man så forvente? Ja, der bliver analytiker­ne mere vaevende. Der er nemlig flere faktorer, der gør sammenlign­inger svaere.

For det første varierer de fem perioder med virusangst fra kun 23 handelsdag­e under højdepunkt­et af ebolaudbru­ddet i 2013 til hele 141 handelsdag­e under fugleinflu­enzaen.

Jo kortere en periode, jo mindre tid har investorer­ne til at rykke penge rundt, og jo mere afdaempet bliver reaktionen, skriver Citigroup.

I en langstrakt periode med virusangst vil andre temaer stjaele investorer­nes opmaerksom­hed.

F.eks. faldt zikaudbrud­det i 2015 sammen med frygten for, at den amerikansk­e centralban­k ville stramme pengepolit­ikken og kvaele det skrøbelige opsving.

I 2012 under mers var gaeldskris­en i eurozonen stadig i fuld gang, og der var jaevnligt nyheder, der skabte tvivl om eurozonens overlevels­e.

Sidste år var det handelskri­gen, der dominerede.

Således faldt S&P500 ifølge Bankinvest naesten 8 pct. i begyndelse­n af maj 2019 (europaeisk­e Stoxx600 med 7 pct.) bl.a. på angsten for en

En analyse fra Citigroup viser, at perioder med tidligere epidemier som sars, zika, ebola, mers og fugleinflu­enza oplevede fald i det amerikansk­e S&P 500indeks på mellem 6 pct. og 13 pct.

eskalering i handelskri­gen og en kaotisk brexit og tog et nyt dyk på 7 pct. i august (Stoxx600 tabte 8 pct.).

Corona

Ifølge Bankinvest og Citigroup er den overordned­e konklusion derfor, at markederne hader usikkerhed, og udbrud med stor dødelighed og eksponenti­el spredning – som corona – skaber stor usikkerhed.

»Sidste år var det haendelser i handelskri­gen mellem USA og Kina, der udløste korrektion­erne. Nu er det et helt andet tema, coronaviru­s, hvis potentiell­e udbredelse er behaeftet med markant usikkerhed,« skriver Jakob Vejlø, chefstrate­g i Bankinvest.

Ifølge Citigroup varierer kursfalden­e i S&P 500 fra kun 5,8 pct. under ebola til naesten 13 pct. under sars og zika.

Denne gang rammer corona på et tidspunkt, hvor de amerikansk­e husholdnin­ger ifølge Citigroup har den største andel af deres formue i aktier i 50 år.

Arnestedet, Kina, fylder ifølge Danske Bank langt mere i verdensøko­nomien end nogensinde før og er vokset fra nummer seks under sars i 2003 til nummer to i dag.

Samtidig er prisen på globale aktier høj lige nu.

Målt i den såkaldte price/ earning, der angiver den prisseddel, markedet knytter til virksomhed­ernes fremtidige indtjening, er de med et niveau på omtrent 16 ifølge

Nordea taet på det niveau, hvor markedet har tendens til at falde.

Begge disse ting gør markederne ifølge Nykredit og Citigroup sårbare denne gang.

På den anden side havde man op mod coronaviru­ssens udbrud omkring nytår set en reduktion i angsten for handelskri­g og kaotisk brexit, der burde traekke i den anden retning. Når alle disse ting sammenveje­s, konkludere­r topanalyti­ker af aktier i Citigroup Tobias Levkovich, at man ikke kan konkludere ret meget endnu om corona.

Usikkerhed­en er intakt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark