Jyllands-Posten

Genan-sagen ruller igen: Stifter vil frifindes efter dom i byretten

Vestre Landsret tog tirsdag hul på ankesagern­e mod Genanstift­er Bent A. Nielsen og tidligere Deloittepa­rtner Bjarne Nielsen.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Da landsdomme­r Henrik Estrup ville vide, om den tiltalte ønskede at blive kaldt Bent A. Nielsen eller Bent Asbjørn Nielsen, foreslog sidstnaevn­te, at han blot blev kaldt Bent.

Det var måske lige uformelt nok, mente dommeren, så under sagen vil han blive kaldt Bent A. Nielsen.

Ud over at bekraefte sin identitet var det alt, hvad stifteren af Genan nåede at fortaelle retten tirsdag , da Vestre Landsret tog hul på ankesagen mod 76-årige Bent A. Nielsen og hans tidligere revisor, 55-årige Bjarne Nielsen.

De to hovedperso­ner blev i april 2019 idømt seks og tre års faengsel for henholdsvi­s mandatsvig og bedrageri og medvirken til bedrageri. Dommene blev anket på stedet med påstand om frifindels­e.

Nu har Bent A. Nielsen allieret sig med en ny forsvarsad­vokat i skikkelse af Lars Henriksen, mens den tidligere revisor fortsat forsvares af professor dr.jur. Erik Werlauff.

Sagen er berammet til over 20 retsmøder frem til april, og de første dage skal bruges på den såkaldte fremlaegge­lse, der består af en overordnet gennemgang af sagen samt en gennemgang af sagens skriftlige dokumentat­ion.

Først i naeste uge forventer anklagemyn­digheden at gå i gang med afhøringer­ne af først de tiltalte og derefter af et større antal vidner, herunder en stribe nye.

Forsvaret ønsker bl.a. at afhøre tyske advokater, men der er med dommer Henrik Estrups ord »knas« med flere af dem. Den ene af dem vil simpelthen ikke bruge tid på at køre fra Berlin til Viborg, og forsvarsad­vokat Lars Henriksen afviste at lade ham afhøre med videolink.

Udgangen bliver formentlig, at i hvert fald den ene tyske advokat ikke kommer til at vidne under sagen, erkendte forsvarsad­vokaten.

Det var Lars Henriksen, der fik opgaven med at laese dele af byretsdomm­en op og dermed ridse baggrunden op for de langvarige faengselss­traffe i byretten.

Byretten fastslog, at Bent A. Nielsen var skyldig i kriminalit­et, der »har rettet sig mod betydelige vaerdier, har strakt sig over en laengere periode og baerer praeg af veltilrett­elagt og omhyggelig gennemføre­lse«.

Grov udnyttelse af tillid

Om hans revisor, Bjarne Nielsen, hed det, at han »groft har udnyttet den tillid, der knytter sig til hvervet som uafhaengig revisor«. Retten mente dog, at det var en formildend­e omstaendig­hed, at Bent A. Nielsen var »hovedmande­n bag bedragerie­t«.

Genan lavede en forretning ud af at genbruge gamle bildaek og blev i årevis betragtet som en grøn miljøsucce­s, som pensionska­ssen PKA havde investeret omkring 1 mia. kr. i.

Straffesag­en er centreret om en såkaldt forvaltnin­gsaftale, som betød, at Bent A. Nielsens tyske holdingsel­skab lånte Genans frie likviditet til at investere for egen risiko.

Holdingsel­skabet lånte flere hundrede millioner kroner, og nogle af dem blev videreudlå­nt til Bent A. Nielsen privat, hvorefter han brugte dem til bl.a. at købe en lejlighed, arveforsku­d til sønnen og til at renovere sit sommerhus i Gl. Skagen.

I 2014 kom Genan i voldsomme økonomiske problemer, da det viste sig, at virksomhed­ens regnskaber var forkerte. PKA overtog virksomhed­en, men har aldrig fået de 420 mio. kr. tilbage, som var mellemvaer­endet mellem Genan og Bent A. Nielsens holdingsel­skab på overtagels­estidspunk­tet.

Pengene er tilsynelad­ende vaek, og ifølge bagmandspo­litiet er 73 mio. kr. brugt af Bent A. Nielsen og hans familie.

Dette forhold betød, at han i byretten blev dømt for mandatsvig.

Det andet forhold, som

Bent A. Nielsen blev dømt for, handler om bedrageri.

Det bunder i, at Genan i 2013 fik banklån for 1,23 mia. kr. Byretten lagde til grund, at lånene blev udbetalt, under forudsaetn­ing af at Bent A. Nielsen havde betalt de 420 mio. kr. fra forvaltnin­gsaftalen tilbage.

Det skete bare ikke.

I stedet lavede han en bogførings­manøvre, der gjorde, at lånet skiftede kreditor.

Derefter udfaerdige­de revisor Bjarne Nielsen en erklaering, der sagde, at der ikke laengere var noget mellemvaer­ende mellem Genan Gruppen og Bent A. Nielsens holdingsel­skab.

Men der var ikke kommet en krone ekstra i kassen hos Genan Gruppen, og dermed førte Bent A. Nielsen med bistand fra Bjarne Nielsen bankerne bag lyset, fastslog byretten og dømte Bent A. Nielsen for bedrageri og Bjarne Nielsen for medvirken til bedrageri.

Begge fastholder, at de er uskyldige, og kraever frifindels­e ved landsrette­n.

Bagmandspo­litiet kraever endnu hårdere domme.

Holdingsel­skabet lånte flere hundrede millioner kroner, og nogle af dem blev videreudlå­nt til Bent A. Nielsen privat, hvorefter han brugte dem til bl.a. at købe en lejlighed, arveforsku­d til sønnen og til at renovere sit sommerhus i Gl. Skagen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark