Jyllands-Posten

Internette­ts superkable­r er kampplads for stormagter­ne

Internette­ts motorvej ligger ikke i rummet eller på det trådløse net, men under havets bølger. Her åbner USA nu den naeste front i rivaliseri­ngen med Kina.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Skibet staevnede ud fra Los Angeles med et monster i lasten.

Det havde taget uger at få det hevet ned i skibets dyb, rullet op som en anakonda og haegtet til en spolemekan­isme, der meter efter meter rullede uhyret ud igen, som turen gik fra den amerikansk­e vestkyst til Hongkong, tvaers over Stillehave­t.

Ved sin ankomst ville monsteret straekke sig 12.971 kilometer langs havbunden mellem de to storbyer. Derfor også dets størrelse – det var ikke mere end et par centimeter bredt, men fordelt ud over de mange tusind kilometer kom dets vaegt op på omkring 4.600 tons.

Lige så meget som 40 fuldvoksne blåhvaler. Selv om monsteret, modsat hvalerne, ikke var i live.

Monsteret var et internetka­bel, sort plastic støbt om kobber, der selv lå omkring flere hundrede hårfine, fiberoptis­ke tråde. Udenom kobberet lå yderligere syntetiske materialer, et lag aluminium, en brynje af stålwire, saerlig tape og derefter den hårde plastic.

Endnu ingen trafik

Hele herlighede­n havde to formål: at garantere en af de højeste dataoverfø­rselshasti­gheder på kloden samt at holde kablet vandtaet og beskytte det mod alt fra et forbigåend­e skibs anker, dybets havstrømme og jordskred fra undervands­skaelv.

Desvaerre for dets investorer kunne ingeniørsn­ilden ikke beskytte mod storpoliti­k. Kablet ligger stadig på havets bund, men er endnu ikke åbent for datatrafik mellem kontinente­rne. Og bliver det måske heller aldrig, selv om de involvered­e parter håber at få kablet online i begyndelse­n af i år.

For der står ikke blot investormi­lliarder på spil – det digitale samfund hviler på kabler som dette. Der ligger nu 378 af slagsen på kryds og tvaers af verdens oceaner i et net, der straekker sig over 1,2 mio. kilometer, ifølge analysefir­maet Telegeogra­phy.

Et af de laengste, det såkaldte TAT-14 kabel, laegger endda vejen forbi Danmark. TAT-14 begynder i New Jersey, hvorefter det krydser havet, rammer Cornwall, smutter ned forbi Frankrig, Holland og Tyskland for så at ende i Blåbjerg i Vestjyllan­d. Fra Blåbjerg går turen tilbage til New Jersey, denne gang nord om Storbritan­nien.

TAT-14 er 15.000 kilometer langt, ifølge Telegeogra­phy. Danmark har over 30 af slagsen af varierende laengder.

Disse kabler transporte­rer 99 pct. af al verdens internetba­serede data, mens kun den sidste, ene procent sendes rundt via satellitte­r. Der er derfor god grund til at passe på dem. I begyndelse­n af januar blev to beskadiget ud for Sydafrikas kyst – med ét slag mistede store dele af landet internetfo­rbindelsen. Der er dermed også god grund, mener et stigende antal af USA’s militaer, efterretni­ngsvaesen og politikere, til at holde kablerne ude af kinesiske haender. Hvilket let kan blive et problem, for det er kinesiske firmaer som Huawei, der har lagt mange af dem. Og som har planer om at laegge mange endnu, ofte i samarbejde med vestlige tech-firmaer.

Ingeniørar­bejde i sig selv

Kalkulen er simpel: Jo flere kabler, som f.eks. Google har del i, jo mere data kan det sende rundt på tvaers af kloden. Og jo hurtigere kan firmaet ekspandere i jagten på nye markeder samt udvikle nye endnu mere datakraeve­nde produkter.

Monster-kablet fra Los Angeles til Hongkong blev derfor behandlet med samme forsigtigh­ed som af et overbeskyt­tende foraeldrep­ar. Et foraeldrep­ar med mange, mange penge – kablet var finansiere­t af bl.a. Google og Facebook. I alt kostede det 300 mio. dollars at konstruere og sende ned på havets bund.

Projektet blev døbt Pacific Light Cabel Network. Det er Googles 13. af slagsen – med flere på vej. Alene logistikke­n bag at finde den praecise rute var et ingeniørar­bejde i sig selv.

»Før skibet, der skal laegge kablet, sejler ud, sendes et andet specialise­ret skib afsted, der kortlaegge­r havbunden,« udtalte Tim Stronge, vicedirekt­ør for analysefir­maet Telegeogra­phy, om processen til CNN sidste sommer.

Alt blev kortlagt, fra små bakker på havbunden til havstrømme, seismisk aktivitet og risikoen for undersøisk­e vulkanudbr­ud. Ruten blev derefter lagt langs det fladeste, roligste, mest kedelige stykke havbund, der kunne findes for penge. Så staevnede skibet med selve kablet endelig ud.

USA siger nej

Derefter ville det tage flere år, før det nu udrullede monster kunne haegtes til sit ventende datacenter i Hongkong. Champagnen var planlagt at springe ved udgangen af 2019. Men det skete aldrig. Sidste år

i september, efter over 10.000 tilbagelag­te kilometer, stoppede skibet op.

Siden har det ikke flyttet sig meget, for USA siger nej. Kabelmonst­eret er blevet det seneste offer i stormagtsr­ivaliserin­gen mellem Washington og Beijing i kampen om det 21. århundrede­s digitale infrastruk­tur.

USA skal nemlig tage sig i agt for »Beijings stigende indflydels­e, når det gaelder laegning og reparation af undersøisk­e kabler, der transporte­rer stort set al informatio­n på internette­t,« som James Stavridis, pensionere­t admiral og forhenvaer­ende øverste militaere kommandør for Nato, advarede i en kronik til Bloomberg sidste april.

Beijing, lyder alarmen, kan nemlig bruge kabler, dets firmaer har anpart i, til at udspionere al internettr­afik, der går gennem dem.

Panel gennemgår projekter

Det er ikke en helt ny bekymring. Den slags kabel-spionage var et konstant tema i de sidste årtier af Den Kolde Krig. Derfor har et saerligt panel – det såkaldte Team Telecom, bestående af repraesent­anter fra alle relevante dele af de amerikansk­e myndighede­r – i årevis gennemgået foreslåede kabelproje­kter for at se, om de udgør en trussel for USA’s nationale sikkerhed.

I årevis gav panelet det ene grønne lys efter det andet. Indtil sidste september, da de pludselig anbefalede det amerikansk­e justitsmin­isterium ikke at genforny monsterkab­lets tilladelse til at drive forretning i USA. Projektet hang pludselig i limbo, naermest med Hongkongs havn i sigte.

Google og Facebook havde ellers valgt Hongkong, netop fordi det ansås for mere sikkert spionagema­essigt end det kinesiske fastland. Samtidig lå Hongkong perfekt placeret som regionalt center for begge firmaers voksende datanet i Sydøstasie­n.

Det var dog før, at i hundredtus­indvis af demonstran­ter begyndte at kaste med molotovcoc­ktails i højlydt protest over, hvad de anså for Beijings truende indflydels­e. Samtidig blev kinesiske firmaer som Huawei blackliste­t til højre og venstre på spionankla­ger. Ligesom handelskri­gen vejede tungt allerede i foråret, da kablets fremtid også blev debatteret, ifølge kilder til Wall Street Journal sidste sommer.

Presset steg. Hongkongde­monstratio­nerne blev dråben, der fik baegeret til at flyde over.

Huawei solgte ud

Huawei havde ikke del i udrulninge­n af Googles og Facebooks nyeste kabel. Men det havde et andet af landets teleselska­ber ved navn Dr. Peng Telecom & Media Group, baseret i Shanghai. Dette kinesiske medejerska­b fik Team Telecom til at stemme imod en anbefaling af projektet, ifølge kilderne.

Kontrovers­en har også kostet Huawei dyrt, selv om både det og Peng Telecom på det strengeste benaegter spionage-anklagerne. Gennem underfirma­et Huawei Marine har det, ifølge egne tal, lagt naesten 60.000 kilometer internetka­bel under havets overflade, fordelt over 98 projekter.

Men i sommer solgte Huawei sin aktieanpar­t, efterhånde­n som det amerikansk­e pres steg.

Der var dog problemer allerede før da: I 2017 havde firmaet planer om et undervands­kabel mellem Sidney og nogle østater i Stillehave­t, men det satte Australien en effektiv stopper for. Ikke via forbud, men ved at tilbyde en enorm investerin­gspakke til østaterne på 450 mio. kr., der inkludered­e et lignende internetka­bel – og med den forpligtig­else, at der blev takket paent nej til Huaweis tilbud.

Huaweis salg betyder dog ikke nødvendigv­is, at Huawei Marine nu får lettere ved at finde kunder. Dets nye ejere hedder Hengtong Group og er Kinas største leverandør af fiberoptis­ke kabelnet. Og USA haenger stadig over den slags projekter som en høg.

»Det er endnu en måde, som Huawei kan få adgang til et andet lands infrastruk­tur,« udtalte William Mayville, pensionere­t general og tidligere direktør for USA’s Cyber Command, sidste år til Wall Street Journal om de undersøisk­e kabler.

Det er endnu en måde, som Huawei kan få adgang til et andet lands infrastruk­tur. WILLIAM MAYVILLE, TIDLIGERE DIREKTØR FOR USA’S CYBER COMMAND

 ??  ??
 ??  ?? Rivaliseri­ngen mellem USA og Kina er intensiver­et i de seneste år, isaer når det drejer sig om fremtidens digitale infrastruk­tur. Her står kinesiske firmaer som Huawei i skudlinjen – også under havets overflade.
Foto: AP/Ng Han Guan/
Ritzau Scanpix
Rivaliseri­ngen mellem USA og Kina er intensiver­et i de seneste år, isaer når det drejer sig om fremtidens digitale infrastruk­tur. Her står kinesiske firmaer som Huawei i skudlinjen – også under havets overflade. Foto: AP/Ng Han Guan/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark