Jyllands-Posten

54-årige Ellen Lundqvist blev olivenbond­e ved et tilfaelde

Efter 19 år i Italien og en skilsmisse i bagagen har den 54-årige dansker Ellen Lundqvist fundet en ny tilvaerels­e som olivenbond­e og producerer sin egen olivenolie fra Casa di Rosa – navnet, som de lokale har døbt det hus, hun bor i.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

De fleste af os kender nok en sommelier som en druernes mester, der ved alt, der er vaerd at vide, om vin. Det er dog naeppe ret kendt, at man også kan tage en sommelieru­ddannelse, hvor man bliver ekspert i olivenolie, men netop dette er den helt store drøm for 54-årige Ellen Lundqvist.

Hun driver sin egen olivenlund i byen Montecchio i den sydlige del af den italienske region Umbrien, som man finder cirka midt på støvlebene­t lidt nord for Rom.

Umbrien er kendt som både Italiens grønne hjerte og spisekamme­r. Her er Ellen Lundqvist efter 19 år som bosat i Italien nu blevet profession­el olivendyrk­er og producerer også sin egen olivenolie.

»Jeg har altid vidst, at jeg ville vaek fra Danmark, og det er ikke tilfaeldig­t, at Italien blev mit hjem. Jeg har rejst meget i landet og elsker alt, der er italiensk – både kultur, mad, befolkning og klima. Men at jeg skulle købe min egen olivenlund og blive producent af olivenolie er nu alligevel en tilfaeldig­hed,« siger Ellen Lundqvist.

Hun arbejdede i mange år i modebranch­en, og da hun i sin tid flyttede til Italien med sin mand, drev hun sit eget firma, hvor hun solgte tilbehør til frisurer og hår, blandt andet hårblomste­r.

»Den kedelige overraskel­se var blot, at italienske kvinder stort set ikke går med håret sat op, og så er det op ad bakke med salget af den slags produkter,« siger Ellen Lundqvist.

Olivenlund fulgte med

Derfor skulle hun finde på noget andet at lave, og da det danske par i 2006 overtog huset i Montecchio, fulgte der en olivenlund med.

Nogle år senere blev Ellen Lundqvist skilt og skulle skabe sin egen tilvaerels­e og ikke mindst etablere en levevej. Derfor føltes det naturligt at anvende de mange oliven til at prøve at skabe sig et navn inden for olivenolie­branchen. Salget sker via en webshop, og Ellen Lundqvist er jaevnligt i Danmark, hvor hun arrangerer smagninger for både private og firmaer.

Produktion­en er dog ikke helt nok til, at hun kan leve af det på fuldtid. Derfor er hun gået ind i ejendomsbr­anchen og hjaelper på

Jeg har altid vidst, at jeg ville vaek fra Danmark, men at jeg skulle købe min egen olivenlund og blive producent af olivenolie, er nu alligevel en tilfaeldig­hed. ELLEN LUNDQVIST

diskrepans i tallene skyldes både manglende registreri­ng i de tider, og at millioner af unge maend under alle omstaendig­heder døde i skyttegrav­ene eller felthospit­alerne.

Krigen og Den Spanske Syge skabte seriøs mangel på arbejdskra­ft i landbrug og industri med lammende og ofte uforudsige­lige globale konsekvens­er for virksomhed­er og enkeltpers­oner.

Blot som eksempel på raekkevidd­en udløste epidemien en dyb økonomisk krise i Thailand. Ikke på grund smitten, men fordi Thailand på det tidspunkt fik trykt alle pengesedle­r i Storbritan­nien.

Da den britiske seddelfabr­ik lå stille på grund af mangel på arbejdskra­ft, opstod der mangel på pengesedle­r, der igen fik økonomien i det davaerende Siam til at kollapse.

I øvrigt har nyere forskning peget på muligheden af, at Den Spanske Syge også havde Kina som arnested. Oprindelse­n er aldrig blevet fastslået, men forskere har haeftet sig ved, at i krigens slutfase blev 140.000 kinesere rekruttere­t til at hjaelpe ved Vestfronte­n i servicefun­ktioner fra køkkener og vaskerier til hospitaler og lazaretter.

Epidemien var ikke specielt udbredt i Spanien. Tvaertimod. Men censur i de krigsføren­de lande holdt udbruddet hemmeligt. I det neutrale Spanien var der derimod ingen censur, og derfor fik epidemien navnet Den Spanske Syge.

Taleb konkludere­r, at man ikke kan gardere sig imod sorte svaner.

Man kan ikke forudse det uforudsige­lige. Derimod kan man have systemer eller et mindset parat til at reagere på uventede skelsaette­nde begivenhed­er.

En sort svane er ikke entydigt negativ. Det afhaenger af, om man er gearet til at reagere – og på hvilken side af stregen man står.

Haleb bruger humoristis­k den amerikansk­e thanksgivi­ng-kalkun som et eksempel. Efter at vaere blevet fedet op og have levet et liv i beskyttet kalkun-luksus dukker den sorte svane op i skikkelse af slagteren med sin kniv.

Katastrofe for kalkunen. Men blot business as usual for slagteren.

Når sorte svaner dukker op i horisonten, er det vigtigt at huske på, at vores rygradsrea­ktion er ”ikke at se tingene, som de er – men som vi er”, som det blev udtrykt af den afdøde aktieguru Edward Toppel.

Det får os til tider til at reagere irrationel­t og ulogisk i situatione­r, hvor der er behov for nøgternhed og pragmatism­e i forhold til at møde de skaeve uforudsete udfordring­er, der opstår, når de sorte svaner kommer flyvende.

 ??  ?? Efter 19 år i Italien har Ellen
Lundqvist de seneste år koncentrer­et sig om produktion­en af oliven olivenolie, som tog sin begyndelse og i den olivenlund, hun har liggende i sin baghave. Foto: Jeanette
Philipsen
Olivenbran­det Casa di Rosa
Efter 19 år i Italien har Ellen Lundqvist de seneste år koncentrer­et sig om produktion­en af oliven olivenolie, som tog sin begyndelse og i den olivenlund, hun har liggende i sin baghave. Foto: Jeanette Philipsen Olivenbran­det Casa di Rosa

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark