Jyllands-Posten

Når de sorte svaner flyver ind

Virusudbru­ddet i Wuhan er en typisk sort svane, som får markederne og alle andre til at reagere på, at der sker forandring­er, men ingen ved hvilke.

-

Indtil 1697 var en svane defineret som hvid. Men så dokumenter­ede en engelsk fugleekspe­rt, at der fandtes sorte svaner i Australien.

Det aendrede alt. Bare en enkelt sort svane var nok til at vende op og ned på den kendte forestilli­ngsverden.

Eksemplet brugte forfattere­n Nassim Nicholas Taleb til at beskrive begivenhed­er, der som et lyn fra en klar himmel vender op og ned på vores verdensbil­lede og udløser store omvaeltnin­ger.

En sort svane er en begivenhed, som er uforudsige­lig, får store konsekvens­er, og som når den har fundet sted, vil blive betragtet som både forklarlig og forudsigel­ig!

Coronaviru­s-udbruddet i Wuhan i Kina er en typisk sort svane. Det ved de internatio­nale finansmark­eder alt om. Derfor reagerer de så kraftigt. Nu kan alt ske, og lige nu kan ingen gennemskue konsekvens­erne. Der er hverken gps eller sikkerheds­sele på turen i de kommende uger og måneder.

Vi ved, at udbruddet finder sted. Vi ved også, at det kan have vide konsekvens­er.

De er umulige at forudsige, men kan blive gennemgrib­ende.

I Asien står sars-epidemien i 2002-2003 stadig staerkt i den kollektive hukommelse. Naesten 800 døde. Hospitaler­ne var proppede, befolkning­erne opskraemt og de økonomiske konsekvens­er enorme. Dengang slap Europa og USA overvejend­e uskadt.

Tilsvarend­e med coronainfe­ktionen mers, der brød ud i 2012. Sammenlign­et med mers (35 pct. dødelighed) og sars (10 pct.) er Wuhan-virussen (3 pct.) ikke specielt livstruend­e. Men bekaempels­en af den kan få langt større globale økonomiske konsekvens­er, fordi store dele af verdens naeststørs­te økonomi lukkes ned, og spredninge­n kan blive global.

Coronaviru­s-udbruddet i Wuhan i Kina er en typisk sort svane. Det ved de internatio­nale finansmark­eder alt om. Derfor reagerer de så kraftigt.

Verdens største epidemi (nominelt flere døde end under Den Sorte Død) var Den Spanske Syge, der rasede i tre år mellem januar 1918 og december 1920. Den tilhørte en anden virusgren (H1N1 – også kendt som svineinflu­enza). Den inficerede omkring 500 mio. mennesker og kostede et sted mellem 50 og

100 mio. livet.

Den store

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark