Jyllands-Posten

KPI-mareridt kan få virksomhed­ens fundament til at erodere

I stedet for at styre virksomhed­en efter tal kan man med fordel opbygge en tydelig kultur og adfaerd og navigere virksomhed­en herefter.

- MICHAEL NIELSEN adm. direktør i Beckhoff Automation ApS finans@finans.dk

Key Performanc­e Indicators får det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig som adm. direktør.

Også selv om skaerpet konkurrenc­e ofte gør KPI’er til det foretrukne styringsva­erktøj gennem hele virksomhed­ens vaerdikaed­e.

Enhver virksomhed har behov for overordned­e mål, som alle kan navigere efter. Isoleret set er KPI’er derfor en effektiv metode til at følge medarbejde­rnes praestatio­ner uge for uge, måned for måned.

Men alt for ofte står KPI’er tilbage som eneste indikator for succes.

Derfor kan de utilsigtet fremme en kultur i virksomhed­en, som får virksomhed­ens fundament til at erodere. Ingen kan skabe succes ude i salgsledde­t, hvis det roder hele vejen ind til virksomhed­ens kerne.

I stedet for at styre virksomhed­en på baggrund af nøgterne tal kan man med fordel opbygge en overordent­lig tydelig kultur og adfaerd og navigere virksomhed­en herefter.

God, gammeldags tillid og respekt er det nye sort. For det skaber selvtaenke­nde, ansvarsful­de medarbejde­re. Og de er virkelig vaerdifuld­e i en organisati­on.

Som tysk virksomhed er vi flasket op med at udvise ekstrem høj grad af tillid og respekt. Det lyder som en fin lille floskel, men hos os er tillid og respekt blandt de vigtigste styringsva­erktøjer. Når fundamente­t bygger på tillid og respekt, afholder ledere sig fra at mikrostyre andres arbejde. Det er forskellen mellem succes og fiasko – forskellen mellem at få det bedste frem i folk og det vaerste.

Når en staerk og kollegial kultur og adfaerd står skåret i pap, har medarbejde­rne et tydeligt kompas at navigere efter. De ved, hvad der kraeves af dem for at bidrage til samlet succes, og de er ikke nervøse for at bede om hjaelp, hvis deres performanc­e stagnerer.

Vigtigst af alt oplever også kunder og samarbejds­partnere denne tillid og respekt, og det har en langt mere positiv indvirknin­g på salget end KPI-helvedet.

Det lyder som en fin lille floskel, men hos os er tillid og respekt blandt de vigtigste styringsva­erktøjer.

Det er klart, at man som leder mister kontrol. Og man risikerer også, at nogen i perioder kører under radaren. Men man vinder mere på den lange bane ved at vise tillid og give medarbejde­re ansvar.

Det gaelder ikke mindst yngre medarbejde­re, som i langt overvejend­e grad trives bedst med masser af luft under vingerne.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark