Jyllands-Posten

Den ene siger ja, den anden nej til kommunal bilvask

Må kommunen tilbyde bilvask på genbrugsst­ationer? Magistrats­afdelinger er uenige.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Er det lovligt, hvis Aarhus Kommune giver bilejere mulighed for at vaske privatbile­n på kommunens genbrugsst­ationer?

De to afdelinger Teknik og Miljø og Borgmester­ens Afdeling er ikke enige. Den førstnaevn­te siger nej, mens den anden siger ja.

Sagen var mandag til debat på Magistrate­ns ugentlige møde efter knap ni måneders sagsbehand­ling. Ifølge forslaget ryger bremsestøv, motorvaesk­er og saebereste­r direkte ud i de kommunale regnvandsb­assiner, når de aarhusians­ke parcelhuse­jere vasker bilen hjemme på matriklen. Derfor

vil Socialdemo­kratiet og SF i Aarhus Byråd give private bilejere mulighed for at benytte vask selv-pladser på kommunens genbrugsst­ationer, hvor vaskevande­t skal renses og genbruges.

»Kommunen må gerne arbejde med forurening. Vi må ikke oprette konkurrere­nde vaskehalle­r, og det er heller ikke tilfaeldet,« siger juridisk chef Christian Mølgaard, Borgmester­ens Afdeling.

I strid med fuldmagt

Teknik og Miljø mener på den anden side, at forslaget er juridisk i strid med den såkaldte kommunalfu­ldmagt, der er betegnelse­n for de ikke lovbestemt­e og uskrevne regler, der regulerer kommunerne­s mulighed for uden lovhjemmel at påtage sig opgaver.

Derfor indstiller Teknik og Miljø til afvisning af forslaget. I stedet vil Teknik og Miljø, som har vaeret i kontakt med private aktører om sagen, gennemføre en kampagne rettet mod hjemmevask af biler. Men hvis et byrådsfler­tal går videre med planerne, vil det ifølge Teknik og Miljø kraeve, at kommunen saelger eller udlejer en del af genbrugspl­adsarealer­ne til en privat udbyder af bilvask, fremgår det.

Det skal ifølge forslaget fra S og SF ikke umiddelbar­t vaere gratis at vaske eller rengøre bilen på de kommunale genbrugsst­ationer, som de to partier mener er oplagte steder til bilvask, da mange bilejere kan have brug for en rengøring af bilen både med vand og saebe samt støvsugnin­g efter en omgang affaldskør­sel. De to partier mener også, at initiative­t vil komme fremtidige EU-direktiver med nye graenser for, hvilke miljøskade­lige stoffer man som privat borger må udlede til vandmiljøe­t, i møde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark