Jyllands-Posten

Det er blevet lettere og billigere at få fat i kokain

Flere unge har prøvet kokain sammenlign­et med for fem år siden, og hos Østjylland­s Politi er oplevelsen også, at stoffet er blevet mere tilgaengel­igt.

- ANDERS MICHAELSEN Lokalavise­n Aarhus jpaarhus@jp.dk

En undersøgel­se fra Center for Rusmiddelf­orskning kunne for et par uger siden fortaelle, at dobbelt så mange unge i alderen 15-25 år har taget kokain sammenlign­et med for fem år siden.

I 2014 var antallet af unge, der havde svaret, at de havde taget det hvide stof inden for den seneste måned, 1,5 pct., mens det i undersøgel­sen fra 2019 var 3 pct.

Hos Østjylland­s Politi er det klare indtryk også, at det er blevet billigere og lettere at få fat i stoffet.

»Ud fra hvad vi skriver af sager, og hvad vi laver af store beslaglaeg­gelser rundtomkri­ng, er vores vurdering, at der er mange stoffer i omløb – og hvad jeg kan høre på de forskellig­e dele af organisati­onen, så er kokain blevet mere udbredt,« fortaeller Gert Bisgaard, vicepoliti­inspektør ved Østjylland­s Politi.

»Lettere at få fat i«

Hos Østjylland­s Politi har man ikke en saerskilt statistik på kokain, men ser man på antallet af sigtelser for besiddelse af euforisere­nde stoffer, er der er sket en negativ udvikling.

Siden 2015 er antallet af sigtelser naermest steget år for år. I 2019 foretog man i Aarhus Kommune 1.687 sigtelser for besiddelse af stoffer, hvilket er en stigning på naesten 40 pct. i forhold til 2015, hvor man foretog 1.218.

En af forklaring­erne er den nemmere tilgaengel­ighed.

»Det er lettere for slutkøbere­n at få fat i. Med internette­ts indtog er der god mulighed for at skabe kontakt mellem saelger og køber, og du kan lave alle mulige anonyme grupper, der går under radaren, og som gør det svaert for at os at komme efter det,« fortaeller vicepoliti­inspektøre­n.

Finder politiet frem til grupperne, er det saelgerne, man prøver at finde. Kan man ikke det, bliver siderne og grupperne lukket.

Lokalavise­n Aarhus har også talt med fire gymnasiere­ktorer fra hver sin del af byen – henholdsvi­s Aarhus Statsgymna­sium, Egå Gymnasium, Marselisbo­rg Gymnasium og Viby Gymnasium.

Og ingen af stederne har på noget tidspunkt haft nogen episoder med kokain til festerne eller i skoletiden.

Den generelle forklaring blandt rektorerne på det, er, at eleverne ikke vil risikere at blive smidt ud. Derudover stiller vagtselska­berne også misbrugsko­nsulenter til rådighed til festerne. De tager prøver på toilettern­e og holder øje med, om de unge er påvirkede. Og på Viby Gymnasium har man taget skridtet videre.

»Her har vi ingen formodning om, at vi har den slags til festerne. Men det, vi har gjort til festerne i et par år, er, at vi har et saerligt opsyn på toilettern­e. Helt konkret piller vi døren af til toilettern­e, så man kan gå ind i båsene, men så man ikke kan gemme sig derinde,« siger rektor Lone Sandholdt Jacobsen.

Hun fremhaever også skolens røgfrie fester, der gør, at festerne er samlet på et område, hvor vagterne bedre kan holde øje med eleverne.

Med internette­ts indtog er der god mulighed for at skabe kontakt mellem saelger og køber, og du kan lave alle mulige anonyme grupper, der går under radaren, og som gør det svaert for at os at komme efter det. GERT BISGAARD, VICEPOLITI­INSPEKTØR, ØSTJYLLAND­S POLITI

Sker i det skjulte

Og at det er i det skjulte, det foregår, kan man hos SSP i Aarhus godt nikke genkendend­e til. Her forlyder det, at man ikke møder saerlig mange påvirkede unge end tidligere.

»Vi ser og møder reelt meget få unge, der er påvirkede. De er der ikke; så snart vi kommer, går de. Vi kan se, at der ligger nogle lattergask­apsler, men ellers foregår sådan noget som regel i det skjulte til fester eller derhjemme,« fortaeller Michel Larsen, der er leder af den opsøgende gadeplansi­ndsats i Børn og Unge ved Aarhus Kommune.

 ??  ?? I 2019 foretog man i Aarhus Kommune 1.687 sigtelser for besiddelse af stoffer, hvilket er en stigning på naesten 40 pct. i forhold til 2015, hvor man foretog 1.218. Modelfoto: Johnny Frederikse­n
I 2019 foretog man i Aarhus Kommune 1.687 sigtelser for besiddelse af stoffer, hvilket er en stigning på naesten 40 pct. i forhold til 2015, hvor man foretog 1.218. Modelfoto: Johnny Frederikse­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark