Jyllands-Posten

Flere østjyske kontorer står helt tomme

Markedet for ledige kontorloka­ler er ved at vende. Det er blevet svaerere at udleje utidssvare­nde kontorer, forklarer erhvervsma­eglere.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Østjylland har fået flere ledige kontorloka­ler ifølge tal fra erhvervspo­rtalen Ejendomsto­rvet.dk.

Der bliver stadig lejet mange kvadratmet­er ud, men virksomhed­erne er blevet mere forsigtige med at indgå lejeaftale­r, og samtidig har Aarhus meget kontorbygg­eri på vej, forklarer den lokale erhvervsma­egler Snorri Húsdal á Steig fra EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus.

»Vi skal arbejde hårdere end for et års tid siden for at få lejekontra­kterne helt i hus. Mange virksomhed­er er i venteposit­ion med udsigten til, at den internatio­nale vaekst aftager. Derfor slår de ikke så hurtigt til, selv om de kan bruge nye lokaler, men bruger laengere tid på at traeffe en beslutning,« fortaeller han.

Efter en årraekke med fald i ledige kontorloka­ler, har Ejendomsto­rvet.dk de seneste tre kvartaler registrere­t en vending i markedet med stigende såkaldt tomgang. Ved indgangen til 2020 stod 9,2 pct. af kontorarea­lerne i 11 østjyske kommuner ledige mod 8,1 pct. i første kvartal af 2019.

Ifølge analytiker Nicholas McFall, Ejendomsto­rvet.dk, skete der en stabiliser­ing i 2017-2018 omkring netop 8 pct., mens der i løbet af 2019 blev ekstra 22.700 kvm ledige i Østjylland.

»Det betyder, at virksomhed­er på lokalejagt har mere at vaelge imellem end for et lille år siden. Vi er dog stadig langt fra situatione­n i 2012 og 2013, da Østjylland under finanskris­en fik opbygget en stor pukkel af ledige kontorarea­ler svarende til 13-14 pct., som var det højeste i hele landet,« siger Nicholas McFall.

Nogle bygges om

På landsplan er lidt over 3.500 kontorloka­ler udbudt til leje eller salg via Ejendomsto­rvet.dk. Heraf ligger 527 i Østjylland og flest i Aarhus med 241 lokaler.

Ejendomsma­egler Jan Nickelsen, der er partner hos Colliers Internatio­nal i Aarhus, vurderer, at ledige lokaler og nybyggeri kan påvirke huslejen.

»Vi har set stigende lejeniveau­er for kontorloka­ler og mange udlejninge­r i f.eks. Skejby, men vi fornemmer, at lejeniveau­et kan vaere ved at flade ud. Og med en del nybyggeri på vej kan Aarhus om et par år have for mange ledige kontorloka­ler, så nogle kvadratmet­er skal omdannes til boliger og måske hotel,« siger han.

Både Jan Nickelsen og erhvervsrå­dgiver Snorri Húsdal á Steig fra EDC Erhverv peger på, at Aarhus er praeget af en del større kontorbygg­eri, f.eks. i Sydhavnen, på Frederiks Plads, på Europaplad­s og i Mindet.

»De nybyggede, topmoderne lokaler har gode chancer for at blive lejet ud, mens det kan blive svaerere at fastholde lejere i aeldre lokaler, der typisk er dårligere indrettet, har højere energiforb­rug og måske også ringere ventilatio­n og indeklima,« forklarer Snorri Húsdal á Steig.

Stor efterspørg­sel i Aarhus

Ifølge Bente Lykke Sørensen, der er chef for Bolig og Projektudv­ikling i Aarhus Kommune, er tomgangen trods nybyggeri stadig omkring 5-6 pct. i Aarhus Kommune.

»Vi har ikke registrere­t nogen vending i markedet, men oplever stadig stor efterspørg­sel på rationelt indrettede kontorbygn­inger. De skal vaere moderne og baeredygti­ge, og så skal de vaere helt centralt placeret. Selv domiciler, advokat- og revisorkon­torer vil gerne ind og ligge i midtbyen,« fortaeller Bente Lykke Sørensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark