Jyllands-Posten

»Vi skal ikke bare vaere en guirlande, som haenger på vaeggen

Aarhus Symfoniork­ester har fået en ny ledelse, der vil fortaelle en historie om orkesteret, som folk kan engagere sig i. Målet er at raekke bredere ud både til erhvervsli­vet og publikum.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Der har ikke vaeret mange stille stunder, siden Jesper Nordin og Thorkild Andreasen dag nummer to i januar fandt sig til rette på deres nye kontor i den bageste ende af Musikhuset Aarhus – der, hvor Aarhus Symfoniork­ester holder til, klos op ad Symfonisk Sal.

»Der er meget, der har ventet på os,« siger den 44-årige Jesper Nordin.

Han er den nye musikchef for symfoniork­esteret, mens den 45-årige Thorkild Andreasen er ny administra­tionsog sponsorche­f.

Ganske vist er programmet for de naeste godt 18 måneder planlagt – det har den konstituer­ede leder, tidligere musikchef Leif V.S. Balthzerse­n, sørget for. Han trådte til, efter at den tidligere musikchef, Kristian Rahbek Knudsen, i juni 2019 ufrivillig­t måtte forlade sin stilling efter knap tre år på posten og havde kontrakt til og med december.

Andre bud af det velkendte

Derfor varer det lidt, inden man konkret kan høre, hvilke visioner de to nye chefer har for orkesteret.

»Fra den saeson, der hedder 2021-22, begynder den historie, som vi gerne vil fortaelle, at tage form. Vi arbejder på at fortaelle en historie, som udvikler sig over en laengere periode. Målet er at få knyttet nogle staerkere bånd og få engageret vores publikum og dem, der beskaeftig­er sig med orkesteret – samarbejds­partnerne og byen i det hele taget,« siger Jesper Nordin.

»Det er ikke kun publikum, vi interagere­r med, det er også med rådhuset, de andre kulturinst­itutioner, samarbejds­partnere og erhvervsli­v. Vi skal have styrket alle de steder, hvor vi har netvaerk og forbindels­er. Det kan vi gøre ved at fortaelle en historie, som folk engagerer sig i og forhåbentl­ig synes er spaendende.«

Jesper Nordin vil gerne åbne publikums ører for nogle vaerker af komponiste­r, som de elsker, men hvor de ikke ved, at de vil elske andre af samme komponiste­rs vaerker lige så meget:

»Folk kender et bestemt vaerk, som de hører igen og igen, f.eks. Ravels ”Bolero”. Så lad os åbne folks øjne og ører for noget andet af Ravel. Jeg har utroligt mange idéer til koncertpro­grammer.«

aekker ud til erhvervsli­vet

Som hos alle andre kulturinst­itutioner vil også Aarhus Symfoniork­ester gerne udvikle sit publikum.

»Hvordan henvender vi os til de mennesker, som ikke kommer ind til vores koncerter af sig selv? Det skal vi arbejde på. Vi skal ikke revolution­ere vores repertoire, det er der ingen grund til, for vi rammer virkelig bredt: Vi spiller musik fra de seneste 300 år i alle genrer undtagen jazz og bigband. Vi skal heller ikke finde på nye genrer, for der er ikke flere, så det er noget med at balancere, hvor meget vi gør af de enkelte ting.« siger Jesper Nordin.

Thorkild Andreasen supplerer:

»Det ligger os begge meget på sinde at finde ud af, hvordan man som symfoniork­ester relaterer sig til sin omverden, og hvordan vi i det hele taget arbejder med det samfundsma­essige aspekt i at vaere en lokalt forankret kulturinst­itution. Folk må gerne føle et ejerskab til orkesteret. Det ligger os meget på sinde, at vi skal kunne gå i samspil med alle dele af samfundet, lige fra lokalcentr­e og daginstitu­tioner til virksomhed­er. Det vil vaere med til at kunne fastholde det høje niveau, som orkestret har i dag. Det må vi ikke gå på kompromis med.«

Økonomisk udvikling

Thorkild Andreasen har også Symfobusin­ess, som er et tilbud om et såkaldt vaerdipart­nerskab til erhvervsli­vet, i fokus.

»Vi skal have det bedst mulige samarbejde med erhvervsli­vet – det er vores mål,« siger han.

Orkesteret er et staerkt og vaerdifuld­t produkt, der kan tilbyde noget ret saerligt i mange forskellig­e sammenhaen­ge, mener han, med tanke for at den enkelte virksomhed kan få besøg af en eller flere musikere, af musikchefe­n eller måske orkesteret­s franske chefdirige­nt, Marc Soustrot.

»Vi differenti­erer os fra sportsverd­enen, fordi vi er kunstprodu­cerende og kan komme ud på virksomhed­erne og i det hele taget skraedders­y noget til den enkelte virksomhed. Vi har nogle vaerktøjer, som er helt unikke, og det skal vi have formidlet,« siger han.

»Men vi vil også gerne have virksomhed­erne ind til os her i musikhuset, hvor de indgår et samarbejde med musikerne og prøver på deres egen krop, hvad det er, vi laver,« understreg­er Jesper Nordin og tilføjer:

»Vi skal ikke bare vaere en guirlande, som haenger på vaeggen i forbindels­e med en begivenhed, de har. Vi vil gerne have en udveksling.«

Det handler ikke kun om kunstneris­k udvikling, men også økonomisk.

»Jeg vil gerne lave det mest muligt spaendende kunstneris­ke output, men der er jo en meget konkret begraensni­ng på, hvad vi har råd til, og hvis vi vil mere end det, skal vi ud at finde pengene. Det skal vi laegge et stykke arbejde i,« siger han og tilføjer:

»Det er så nemt at sige nej til at give flere penge, hvis man sidder i et budgetmøde, men hvis man sidder midt i en Beethoven-symfoni, er det svaert at sige: ”nej, det vil jeg ikke have mere af.” Det er det, vi skal bruge.«

Arbejdsro

De to nye chefer har også travlt med at sikre orkesteret arbejdsro efter en turbulent tid. Det har vaeret tiltraengt, siger de.

»Der er denne myte om, at kunstnere leverer bedre, jo vaerre de har det, men bare fordi der er nogle individuel­le posterboys som van Gogh og Robert Schumann på den historie, passer det ikke. Orkesteret og dets musikere skal have det godt. De skal have arbejdsro, og på en institutio­naliseret arbejdspla­ds som denne, hvor der skal arbejdes på kryds og tvaers af gruppering­er og behov, skal der vaere stabilitet, for at vi kan levere det bedste resultat,« siger Jesper Nordin.

De mødte hinanden første gang, da de blev praesenter­et på den nye arbejdspla­ds.

»Ansaettels­esudvalget kunne se, at vi ville vaere et godt match. Vi har begge haft nogle idéer til, hvordan vi kan videreudvi­kle symfoniork­esteret, og vi havde en

Vi skal vaere bedre til at fortaelle historien om, at vi er hele Aarhus’ symfoniork­ester, og at klassisk musik er for alle, fuldstaend­igt ligesom rytmisk musik. Vi er ikke bare et finkulture­lt tilbud. THORKILD ANDREASEN, ADMINISTRA­TIONS- OG SPONSORCHE­F, MUSIKHUSET AARHUS

faelles tilgang med kaerlighed til orkesteret og musikerne,« siger Thorkild Andreasen og tilføjer:

»Det lykkelige ved dette match er desuden, at det har vist sig, at vi har mange af de samme berøringsf­lader, og at vi har mange forskellig­e kompetence­r og mange faelles interesseo­mråder.«

I dag sidder de på kontorer en suite som for at understreg­e det taette samarbejde, de vil etablere – de har brug for at spørge hinanden.

»Et samarbejde med skillelinj­er. Jeg er jo ikke uddannet musiker, så jeg blander mig ikke, hvad Jesper saetter på programmet – men det kan da vaere, at jeg kommer med nogle gode forslag,« siger Thorkild Andreasen, der bor i Viborg, hvor han kommer fra et job som administra­tiv leder for egnsteater­et Carte Blanche.

Tidligere har han vaeret produktion­s- og forestilli­ngsleder hos Den Jyske Opera og promoter for bl.a. Rosa – Dansk Rock Samråd, og siden 2018 har han vaeret medlem af kunstrådet i Aarhus Kommune.

Jesper Nordin kom derimod fra Det Kgl. Danske Musikkonse­rvatorium

med en uddannelse som hornist i bagagen. Han har vaeret ansat i Odense Symfoniork­ester, men valgte at videreudda­nne sig til dirigent.

Flytter til Aarhus

Det er da også med dirigentst­okken i hånden, at han tidligere ved utallige lejlighede­r har mødt det aarhusians­ke symfoniork­ester, som han også har stået i spidsen for ved den traditions­rige koncert søndag formiddag på Smukfest i Skanderbor­g.

Jesper Nordin er ved at flytte til Aarhus, men bevarer sin familiaere tilknytnin­g til København.

»Jeg kommer til at have mit liv og mit fokus i Aarhus. Vi skal have en staerk tilknytnin­g til byen, vaere til stede i den,« siger han.

Gennem sit arbejde i kunstrådet har Thorkild Andreasen allerede stor indsigt i byen og dens andre kulturinst­itutioner, siger han, der godt kan maerke forskellen fra Viborg til Aarhus:

»Det er en større by, der er flere muskler, og der er et erhvervsli­v, som i høj grad taenker kultur ind i sit virke. Det ligger i dets dna: Selvfølgel­ig

Hvis man sidder midt i en Beethoven-symfoni, er det svaert at sige: ”nej, det vil jeg ikke have mere af”. JESPER NORDIN, MUSIKCHEF, MUSIKHUSET AARHUS

støtter man byens kulturliv. Det skal vi følge op på – vi skal vaere bedre til at fortaelle historien om, at vi er hele Aarhus’ symfoniork­ester, og at klassisk musik er for alle, fuldstaend­igt ligesom rytmisk musik. Vi er ikke bare et finkulture­lt tilbud.«

 ??  ??
 ??  ?? Jesper Nordin (tv.) og Thorkild Andreasen er henholdsvi­s ny musikchef og ny administra­tionsog sponsorche­f i Aarhus Symfoniork­ester. Her er de på øverste og bagerste raekke i musikhuset­s Symfonisk Sal. Foto: Christian Lykking
Jesper Nordin (tv.) og Thorkild Andreasen er henholdsvi­s ny musikchef og ny administra­tionsog sponsorche­f i Aarhus Symfoniork­ester. Her er de på øverste og bagerste raekke i musikhuset­s Symfonisk Sal. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark