Jyllands-Posten

Forskellig­hed i folkeskole­n gavner alle børn

Der er flere børn og unge, som ryger ud på kanten af faellesska­bet, og som risikerer at få en svaerere vej til uddannelse, til job og til at finde en god balance i voksenlive­t. Den udvikling skal vendes.

- THOMAS MEDOM TINA FRENCH NIELSEN SUSANNE CRAWLEY LARSEN SUSANNE CRAWLEY LARSEN STEEN BUNDGAARD DIANA MOSE OLSEN JESPER CHRISTENSE­N

Vi skal passe godt på folkeskole­n. Hver morgen møder mere end 550.000 elever op hos laerere og paedagoger for at blive udfordret på viden, kreativite­t, fantasi og evnen til at samarbejde. I skolen møder de både medgang og modstand, de møder kammerater med forskellig­e evner og sociale baggrunde, og de indgår i staerke faellesska­ber, som ofte har livslang betydning for den enkelte elev. Fra folkeskole­n udspringer en samfundsma­essig sammenhaen­gskraft, der raekker ind i personlige vaerdier, i faglig dygtighed samt i en generel oplevelse af faellesska­b og faelles erfaring, som udgør et grundlaegg­ende fundament for Danmark.

Men vi risikerer at miste noget af den styrke og det sammenhold, som folkeskole­n skaber, hvis vi ikke reagerer i tide. De seneste års udvikling peger generelt i retning af mindre grad af inklusion i folkeskole­n og dermed mindre plads til forskellig­hed: Antallet af elever i specialkla­sser eller specialsko­ler er steget markant, og det samme er antallet af børn, der henvises til udredning i børne- og ungdomspsy­kiatrien. Og diagnosern­e stilles tidligere, så elever henvises til specialtil­bud tidligere i deres skoleforlø­b. Der bliver ganske enkelt flere børn og unge, som ryger ud på kanten af faellesska­bet, og som risikerer at få en svaerere vej til uddannelse, til job og til at finde en god balance i voksenlive­t.

Den udvikling vil vi gerne vende. Til alles bedste, for i folkeskole­n er der, og skal der vaere plads til alle. Baggrunden for udviklinge­n er mangfoldig og ikke nødvendigv­is entydig. Forskninge­n byder endnu ikke på klare svar på, hvorfor antallet af børn med eksempelvi­s autismeell­er adhd-diagnoser stiger. Nogle peger på et massivt fokus på at udvikle netop det enkelte barn, som kan medføre en mindre tolerance over for andre, andre en manglende robusthed til at imødekomme den forskellig­hed, som der naturligt vil vaere i en klasse, på en årgang, i en skole. Laeg hertil overvejels­er om skolernes rammevilkå­r, ressourcer, arbejdstid­saftaler for paedagogis­ke medarbejde­re, spørgsmål om medarbejde­res og lederes kompetence­r til at håndtere de nye tider – og svaret bliver ikke mindre komplekst.

For os er der en klar pointe i, at staerke faellesska­ber i skolen haenger uløseligt sammen med bedre trivsel for alle børn: Når det lykkes os at skabe vilkår i 7.c, som giver 13-årige Kasper med autisme mulighed for at blive i klassen i stedet for at ende i specialkla­sse, er gevinsten ikke kun Kaspers. Gevinsten er klassekamm­eraternes, faellesska­bets, foraeldren­es og folkeskole­ns. Og i sidste ende sammenhaen­gskraften i vores samfund.

Spørgsmåle­t er, hvordan vi får det til at lykkes. Det er vi også nysgerrige efter at finde svaret på. Derfor er det godt, at kommunerne­s faellesska­b, KL, netop har sat staerkere faellesska­ber og bedre trivsel for alle elever højt på dagsordene­n – for udfordring­en er faelles.

Heldigvis har vi allerede erfaringer og viden at stå på.

Et eksempel er de såkaldte Nestprojek­ter i Aarhus og Randers, hvor elever med autisme går i en Nest-klasse sammen med elever fra den lokale skole. De foreløbige forsknings­resultater i Aarhus tyder på, at alle elever har gavn af faellesska­bet. Helt konkret viser forskninge­n eksempelvi­s, at alle elever i klassen høster gevinstern­e af en strukturer­et og forudsigel­ig dag. Et andet eksempel er Målrettede Inkluderen­de Laeringsmi­ljøer (MIL) i Esbjerg. Alle kommunens skoler har en MIL-koordinato­r, der i taet samarbejde med laerere, paedagoger og ledere arbejder fokuseret på at hjaelpe udsatte elever tilbage i faellesska­bet og skaber gode overgange fra special- til almenklass­er. Indsatsen udvikler inklusione­n positivt, så trivslen stiger, og fravaeret falder. Samme gode eksempler kan man finde i København, Odense og Aalborg, hvor alle skoler arbejder med et inklusions­grundlag.

Eksemplern­e understreg­er behovet for, at vi indretter skoler, dagtilbud, arbejdspla­dser og samfund, så flere deltager og er kompetente i de faellesska­ber, de er en del af. At vi så at sige erkender, at der ikke skal noget saerligt til for det enkelte barn. Der skal noget saerligt til for hele klassen.

rådmand for Børn og Unge, Aarhus Kommune (SF) rådmand for Skoleforva­ltningen, Aalborg Kommune (V) rådmand for Børn- Og Ungeforval­tningen, Odense Kommune (R) rådmand for Børn- Og Ungeforval­tningen, Odense Kommune (R) formand for skole- og uddannelse­sudvalget, Randers Kommune (S) formand for Børn og Familieudv­alget, Esbjerg Kommune (SF) børne- og ungdomsbor­gmester, Københavns Kommune (S)

De foreløbige forsknings­resultater i Aarhus tyder på, at alle elever har gavn af faellesska­bet. Helt konkret viser forskninge­n eksempelvi­s, at alle elever i klassen høster gevinstern­e af en strukturer­et og forudsigel­ig dag.

Som store kommuner i Danmark må vi vaere kreative, vi skal vaere åbne for input, forslag, prøvehandl­inger og nytaenknin­g, og vi opfordrer alle til at taenke med. For vi har et stort ønske om at styrke faellesska­bet og trivslen for alle børn. Svaret er hverken enkelt eller givet – men en ting står fast: For os er folkeskole­n en vaesentlig del af svaret. Derfor skal vi passe godt på folkeskole­n.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark