Jyllands-Posten

Klimapolit­ikken har brug for regionerne

- ANDERS KÜHNAU (S) formand for regionsråd­et, Region Midtjyllan­d JØRGEN NØRBY (V) formand for Udvalg for Regional Udvikling, Region Midtjyllan­d

Regionerne blev oprettet med sundhedsva­esnet som den helt primaere opgave, men dertil fik de en raekke såkaldte regionale udviklings­opgaver, der har en karakter, som det ikke giver mening at løse på kommunalt niveau alene. Bl.a. kollektiv trafik, jordforure­ning, ungdomsudd­annelse og råstoffer. Store samfundsop­gaver, der kraever helhedssyn, finansieri­ng og samarbejde på tvaers af kommunegra­enser. I dag står samfundet – og hele menneskehe­den – foran en ny opgave, der om nogen har netop den karakter. Nemlig klimaforan­dringerne.

75.000 ejendomme ved vandløb og kyster er i risiko for at blive oversvømme­t, når ekstremt vejr rammer Danmark de kommende år. Mere end 17.000 af disse ligger i Region Midtjyllan­d. Det stiller krav til klimatilpa­sning, og derfor er det godt, at kommunerne arbejder målrettet med at sikre sig. Men klimatilpa­sning kraever helhedstae­nkning, svaere beslutning­er, samarbejde, partnerska­b og demokratis­k beslutning­skraft på tvaers. Derfor bør regionerne inddrages. Regionerne har allerede medarbejde­re, der på ekspertniv­eau arbejder med miljø, vand og baeredygti­ghed. Det er oplagt, at de understøtt­er den klimaindsa­ts, der sker i kommunerne. På den måde sikrer vi, at vi handler i tide, og at vi handler med tilstraekk­elig omhu.

Vand kender ingen graenser, og derfor skal klimatilpa­sning planlaegge­s med udgangspun­kt ikke i kommunegra­enser, men i vandopland­e. Det har vi i Region Midtjyllan­d rigtig gode erfaringer med. I projektet Coast to Coast Climate Challenge har regionen rejst 90 mio. kroner – bl.a. via EU – til 24 klimatilpa­sningsproj­ekter, der frem mod 2021 udføres i samarbejde med kommunerne, forsyninge­rne, vidensinst­itutionern­e og borgerne i Midtjyllan­d.

Det er et eksempel på, hvordan regionerne kan tiltraekke midler til klimatilpa­sning, og det er en af de måder, en regional tilgang skaber vaerdi i klimapolit­ikken. En anden er evnen til at sikre tvaergåend­e planlaegni­ng. Den vaerdi anerkender ekspertern­e også. I rapporten ”Klimasikke­rt Danmark 2030” fra taenketank­en Sustainia peger fem førende klimaekspe­rter netop på, at regionerne bør have et større ansvar for klimatilpa­sning.

I dag har kommunerne det fulde ansvar for at beskytte danskerne mod oversvømme­lse. Men fordi vand bevaeger sig i hele vandopland­e, betyder det ofte, at hvis borgere i én kommune skal beskyttes mod oversvømme­lser fra et vandløb, er det andre kommuner, som skal betale og udføre klimasikri­ngen. Det holder ikke. Vi risikerer, at borgere kommer i klemme pga. klimaindsa­tser, der ikke er taenkt sammen, og viden og erfaringer, der ikke bliver delt. I sidste ende kan det føre til dyre fejlinvest­eringer – og vaerre endnu en utilstraek­kelig klimatilpa­sning af vores region.

Derfor arbejder regionerne for at få tilpasset lovgivning­en. Vi ønsker, at regionerne i samarbejde med kommunerne får ansvaret for at udarbejde regionale klimatilpa­sningsplan­er, der går på tvaers af kommunegra­enser. Til gavn for borgerne, kommunerne, samfundet og fremtidens generation­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark