Jyllands-Posten

Bakken Bears-spilleren Ryan Evans mediterer sig til at blive en bedre spiller

Livet som profession­el atlet kan slide på psyken, mener basketball­spilleren Ryan Evans. Derfor benytter han sig af meditation for at blive en bedre spiller.

- PHILIP SELMANN sport@jp.dk

Med den rigtige musik kan basketball­spilleren Ryan Evans rejse i tiden.

Her er der ikke tale om et fysisk spring i tiden, men i stedet et mentalt vaerktøj. Der er ikke en bestemt musikgenre, som fungerer bedre end andre. Faktisk kan det også foregå i stilhed. Ryan Evans’ humør dikterer, hvorvidt der skal vaere musik i rummet, når forwarden giver tankerne frit løb og mediterer over tilvaerels­en.

»Det er virkeligt sjovt at vaere i stand til at se tilbage på ferieminde­r eller se frem i tiden og meditere over, hvor jeg gerne vil vaere med min familie. At meditere giver mig ro i sindet,« siger Ryan Evans og uddyber:

»Basketball kan vaere en hård industri, og nogle gange kan man føle sig isoleret, fordi man er vaek fra sin familie. Der er meditation et godt vaerktøj, og det kan tage mig hen til nogle dybe steder. Dertil er jeg ret kompetitiv og vil gerne spille godt så som muligt. Spiller jeg dårligt, kan jeg naermest føle mig deprimeret. Der hjaelper meditation mig med at traede et skridt tilbage og løfte mit humør.«

Ryan Evans har vaeret en af Bakken Bears’ profiler, siden han kom til klubben i 2018. I denne saeson har amerikaner­en vaeret holdets topscorer i den europaeisk­e turnering Fiba Europe Cup, hvor han har et gennemsnit på 15,2 point pr. kamp.

Handler om livskvalit­et

Bakken Bears hentede Ryan Evans til Aarhus på en etårig kontrakt, men i juni 2019 blev aftalen forlaenget med tre år, så amerikaner­en nu er at finde i klubben frem til 2022. Ifølge amerikaner­en spillede flere forskellig­e faktorer ind, men den primaere årsag er, at Ryan Evans føler sig godt tilpas i Bakken Bears.

»Jeg taenker måske lidt laengere end andre spillere, og for mig er livskvalit­et vigtigt. Det handler om meget mere, end hvor mange penge jeg kan tjene, og hvilket niveau jeg spiller basketball på. For mig handler det for eksempel også om, hvorvidt min forlovede kan få sig et job i Danmark, når hun flytter hertil. Målet er at vaere glad, og det er jeg her« siger han.

Nye eventyr

Før sit skifte til Bakken Bears nåede forwarden at spille for klubber i USA, Ungarn, Israel og Frankrig. Han udelukker dog ikke et nyt eventyr, når han engang er faerdig med at tørne ud for den aarhusians­ke klub.

»På et tidspunkt kunne jeg godt taenke mig at spille i Japan eller Australien. Det virker som nogle spaendende lande. Der vil altid vaere forskellig­e muligheder derude, men jeg tager ikke tilvaerels­en i Danmark for givet, og det ville kraeve meget at flytte herfra,« påpeger Ryan Evans.

Altid mulighed for at laere

Et eventuelt skifte til et nyt land og en ny klub er dog ikke noget, Ryan Evans bruger meget tid på at taenke over. Han koncentrer­er sig fuldt ud på den igangvaere­nde saeson, hvor Bakken Bears blandt andet prøver at kvalificer­e sig til kvartfinal­erne i Fiba Europe Cup. Holdet måtte dog se sig slået af tyske Medi Bayreuth i sidste uge, hvorfor de danske mestre nu er presset til at vinde de sidste to opgør mod Spirou Basket og Benfica i den europaeisk­e turnering .

Det er dog ikke noget, som gør Ryan Evans nervøs. Den 29-årige amerikaner understreg­er, at karrieren har budt på både negative og positive oplevelser, men at han har laert af dem alle sammen.

»Min tankegang er, at jeg altid har en ny mulighed for at laere rundt om hjørnet, hvis jeg traener hårdt. Der er ikke tid til at have ondt af sig selv. Jeg fokuserer bare på naeste opgave og naeste kamp, og så skal resten nok følge derefter. Jeg gør, hvad jeg kan, for at kunne spille basketball så laenge som muligt, for jeg nyder det,« siger Ryan Evans.

Opgøret mod Spirou Basket bliver først fløjtet i gang onsdag kl. 18.30, men mentalt har Ryan Evans allerede besøgt Vejlby-Risskov Hallen. Musikken spiller, og kampen er taenkt igennem.

Medi Bayreuth: 7 point Benfica: 7 point

Bakken Bears: 6 point Spirou Basket: 4 point.

Stillingen i gruppe I:

 ??  ?? Amerikansk­e Ryan Evans er topscorer for Bakken Bears i den europaeisk­e turnering Fiba Europe Cup.
Arkivfoto: Ernst van Norde
Amerikansk­e Ryan Evans er topscorer for Bakken Bears i den europaeisk­e turnering Fiba Europe Cup. Arkivfoto: Ernst van Norde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark