Jyllands-Posten

Traeer gavner klimaet, men nye danske skove er ikke de mest klimavenli­ge

Eksperter er enige om, at nåleskove optager mest CO2, men i Danmark plantes isaer løvtraeer i de nye skove. Miljøminis­teren er åben for at diskutere nye vaerktøjer i klimakampe­n.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

Siden en orkan i 1999 vaeltede store skovareale­r i Danmark, er der plantet millioner af nye traeer. Men eksperter saetter spørgsmåls­tegn ved, om det – i forhold til klimaudfor­dringen – er de rigtige traeer, der er blevet plantet.

Skovfolk er enige om, at de skove, der optager mest CO2 – og dermed gavner klimaet mest – er nåleskove. Men siden 1999 har staten givet saerligt høje tilskud til plantning af løvtraeer som eg og bøg. Derfor er arealet med løvtrae vokset på bekostning af nåleskoven­e, så løvskov nu for første gang i nyere tid daekker et større areal end nåleskov.

Ifølge Dansk Skovforeni­ng har de store tilskud til løvtraeer aendret skovene.

»Der er de seneste 20 år lavet rigtig meget dårlig skov, fordi tilskudden­e tilskynded­e til det. Det er samtidig ikke skov, der gavner klimaet mest,« siger Jan Søndergaar­d, direktør i Dansk Skovforeni­ng, og henviser til, at nåleskov optager op mod to-fire gange så meget CO2 som løvskov.

Sektionsle­der Vivian Kvist Johannsen, Københavns Universite­ts Institut for Geovidensk­ab og Naturforva­ltning,

bekraefter udviklinge­n.

»Man ville efter 1999 gerne have mere fokus på løvtraeer for at få mere robuste skove, beskytte drikkevand­et og hjaelpe biodiversi­teten. Derfor gav man isaer tilskud til rejsning af løvskove. Det er rigtigt, at løvtraeer ikke har så stor en klimaeffek­t som nåletraeer, men skovene har mange funktioner, og dengang var der mindre fokus på klima,« siger Vivian Kvist Johannsen.

Mens politikern­e efterlyser mere trae i byggeriet, fortaeller direktør i Dansk Håndvaerk Morten Frihagen, at man ikke laengere kan skaffe trae nok til at bygge klimavenli­ge huse – da man isaer bruger nåletrae til bl.a. laegter, spaer og undertag.

Professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universite­t vil have klima taenkt mere ind i skovpoliti­kken:

»Vi er nødt til at få erstattet nogle materialer som beton, cement og stål i byggeriet med trae. Så rigtig meget af den skov, der fremover skal rejses, skal gå til at levere materialer til byggeriet,« siger han.

Miljøminis­ter Lea Wermelin vil se på, hvordan man får rejst mere skov med en stor klimaeffek­t:

»Alle er opmaerksom­me på den klimakrise, vi står i. Og jeg er åben overfor at diskutere, hvilke vaerktøjer der skal til i forhold til skovrejsni­ngen.«

Der rejses skov i Danmark som aldrig før – men planter vi de rigtige traeer?

 ??  ?? Af de traeer, som skovfoged Mogens Lunde fra Vorbasse plantede efter en voldsom orkan i 1999, har nåletraeer­ne det langt bedre end løvtraeern­e. Foto: Joachim Ladefoged
Af de traeer, som skovfoged Mogens Lunde fra Vorbasse plantede efter en voldsom orkan i 1999, har nåletraeer­ne det langt bedre end løvtraeern­e. Foto: Joachim Ladefoged
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark