Jyllands-Posten

Norden rykker sammen mod klimaforan­dringer

-

Vejrudsigt­en for fremtidens Danmark viser større og kraftigere oversvømme­lser.

Voldsom regn og mere af slagsen bliver sandsynlig­vis hverdagsko­st. Storme bliver vildere, og perioder med tørke bliver laengere.

Alt sammen er fremtidige forandring­er i klimaet, som Danmark – og resten af Norden – i dag ikke er i stand til at håndtere på egen hånd.

Derfor saetter cheferne for beredskabe­rne i Norge, Sverige, Finland, Island og Danmark torsdag deres underskrif­ter på en faelles erklaering. De vil samarbejde mere for at hjaelpe hinanden med forberedel­se nu og med indsatser, når vejret bliver helt vildt, siger de.

Samarbejde­t er nødvendigt, mener forsvarsmi­nister Trine Bramsen, der er ansvarlig for beredskabs­området. For Danmark kan ikke håndtere fremtidens konsekvens­er af klimaforan­dringerne alene, mener hun.

»Ingen håber, at vi pludselig står i en situation, hvor vi ikke selv kan håndtere eksempelvi­s oversvømme­lser. Men alt peger mod, at vi får kraftige oversvømme­lser og andet, hvor vi er nødt til at bede vores naboer om hjaelp,« siger Trine Bramsen.

I Danmark er det Beredskabs­styrelsen, der pumper vand vaek ved oversvømme­lser. Henning Thiesen, styrelsens direktør, ser samarbejde­t som en gave.

»Fra dansk side har vi det at vinde, at vi får en sikkerhed for, at hvis vi kommer ud i ekstreme situatione­r, får vi bistand udefra,« siger han.

I dag kan beredskabe­rne allerede hjaelpe hinanden ved skovbrande og uoverskuel­ige oversvømme­lser. Men de vil med erklaering­en i højere grad arbejde på samme måde og tale mere sammen.

Helt konkret skal de lave faelles øvelser og dele viden om, hvilke ekstreme vejrforhol­d der kan ramme landene. Og så skal de begynde at bruge det samme udstyr. For i dag spuler Sverige og Danmark med forskellig­e brandslang­er, og det gør faelles brandslukn­ing besvaerlig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark