Jyllands-Posten

Støttepart­ier advarer mod halvering af Rigspoliti­et

-

Der er enighed om, at Rigspoliti­et har vokset sig for stort. Men ligefrem en halvering, som statsminis­ter Mette Frederikse­n foreslår, lyder ganske voldsomt. Det er den udbredte opfattelse blandt den socialdemo­kratiske regerings støttepart­ier, efter at Mette Frederikse­n i Berlingske onsdag løftede sløret for sine planer om at fjerne knap 900 årsvaerk fra Rigspoliti­et. Det skal blandt andet ske for at styrke det naere politi.

Hos SF er retsordfør­er Karina Lorentzen Dehnhardt som udgangspun­kt enig i, at det giver mening at skaere hos Rigspoliti­et.

»Jeg tror, vi har undervurde­ret, hvor meget det betyder for folk, at der er en lokal politistat­ion, og at der er betjening i den. Når det er sagt, lyder det voldsomt, at man laegger op til en halvering. Jeg er spaendt på, om der ligger en analyse bag,« siger hun.

Enhedslist­ens retsordfør­er, Rosa Lund, »deler fuldt ud ambitionen om mere naerpoliti. Men jeg er meget skeptisk over for, om det skal komme ved at halvere Rigspoliti­et,« siger hun.

Rosa Lund mener ikke, at man bare kan tage en person ud fra Rigspoliti­et og lade personen agere naerpoliti på Lolland eller på Nørrebro i København.

Brug for flere penge

Også De Radikales retsordfør­er, Kristian Hegaard, er skeptisk over for regeringen­s plan.

Hos det største opposition­sparti, Venstre, siger retsordfør­er Inger Støjberg, at der er brug for flere penge end de 1,2 mia. kr. over fire år, som blev sat af til politiet på finanslove­n for i år.

»Der skal saettes flere ressourcer af til politiet. Ellers har vi ikke et politi, der både kan håndtere det svaere og det naere,« siger hun.

Samme holdning

Dansk Folkeparti.

»Når man gør bundlinjen op for politiets mandskabss­tyrke, skal der vaere 300 flere betjente om året ekstra over de naeste år. Så vi kan bygge politistyr­ken op til et niveau, hvor den kan håndtere nutidens kriminalit­et,« siger retsordfør­er Peter Skaarup (DF). har

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark