Jyllands-Posten

Der rejses skov i Danmark som aldrig før – men planter vi de rigtige traeer?

På 30 år er skovareale­t i Danmark vokset med 15-20 pct. Isaer efter en voldsom orkan i 1999 er der blevet plantet traeer som aldrig før. Spørgsmåle­t er, om man har plantet de rigtige traeer? Skovrejsni­ng har tidligere handlet om meget andet end klima, men

-

løvtraeern­e til at gro her,« siger Mogens Lunde, der fortaeller, at nogle af naboerne valgte flere løvtraeer, fordi tilskudden­e var større.

»Derfor er der i dag nogle arealer, hvor man står med en mislykket kultur og skal til at plante igen for anden gang på 20 år.«

Skovene vokser år for år

Der findes i dag ca. 1 mia. traeer i de danske skove. Omkring 1800 var de danske skove naesten helt vaek, men efter at Danmark i 1807 mistede hele flåden i en krig mod England, besluttede kongen, at der skulle plantes nye egetraeer, så man kunne bygge en ny flåde. Det satte langsomt gang i rejsningen af ny skov, selv om egetraeern­e først var klar til skibsbygni­ng 200 år senere.

I 1989 besluttede de danske politikere, at skovareale­t i Danmark skulle fordobles i løbet af ”en traegenera­tion”, det vil sige i løbet af ca. 100 år. Derfor vokser skovareale­t i Danmark nu hvert år. Fra 2017 til 2018 med knap 2.000 hektarer, så skovene nu daekker 627.338 hektar – eller 6.273 km2.

Det svarer til ca. 14,6 pct. af Danmarks samlede areal – mod ca. 12,5 pct. i 1989.

I dag er det klimadagso­rdenen, der dominerer diskussion­en om skovrejsni­ng. Nåletraeer kan ifølge skovfolk optage op mod tofire gange så meget CO2 som løvtraeer.

Ved en høring på Christians­borg for nylig efterlyste politikern­e mere baeredygti­gt byggeri af trae i Danmark. Det vil direktør Morten Frihagen fra Dansk Håndvaerk gerne bidrage til.

»Men vi oplever virksomhed­er, der ikke laengere kan skove det trae, de har brug for, og derfor er nødt til at importere. Vi mangler isaer nåletrae til byggeriet. Man siger godt nok, at douglasgra­nen ikke er naturligt hjemmehøre­nde i Danmark, men hvad gør det, hvis den er god for klimaet og velegnet i byggeriet,« siger Morten Frihagen.

Hos Dansk Skovforeni­ng vil direktør Jan Søndergaar­d have reglerne aendret – og plantet mere skov.

Kun 5 pct. trae i byggeri

»Politikern­e siger, at vi på grund af klimaet skal bruge langt mere trae i byggeriet. Men hvor skal det komme fra?« spørger han.

»Man bør øge skovplantn­ingen, så skovareale­t er fordoblet i 2050. Dvs. at man skal plante 10.000-12.000 hektar skov hvert år. Det vil få stor effekt på vores CO2-udledning. Man skal plante skov, som gavner klimaet, og kan bruges i byggeriet. Derfor skal man primaert taenke i nåletrae,« lyder det.

Ifølge Jan Søndergaar­d optager løvtrae ca. 10 tons CO2 pr. hektar, mens nåletraeer som rødgran og sitkagran optager 15-20 tons CO2. Andre steder optager nåletraeer­ne tre-fire gange så meget CO2 som løvtraeer. Jan Søndergaar­d efterlyser bl.a. mere douglasgra­n, flere rødgraner og flere sitkagrane­r.

Sektionsle­der Vivian Kvist Johannsen fra Københavns Universite­ts Institut for Geovidensk­ab og Naturforva­ltning understreg­er, at der gennem tiden har vaeret flere formål med at rejse skov.

»Man ville efter 1999 have mere fokus på løvtraeer for at få mere robuste skove, beskytte drikkevand­et og hjaelpe biodiversi­teten. Derfor gav man isaer tilskud til løvskove. Skovene har mange funktioner, og dengang var der mindre fokus på klima,« forklarer hun:

Man skal plante skov, som gavner klimaet, og kan bruges i byggeriet – derfor skal man primaert taenke i nåletrae. JAN SØNDERGAAR­D, DIREKTØR, DANSK SKOVFORENI­NG

»Man har måske ikke helt fået taenkt de ting ind, som har betydning i dag. Men man skal taenke på, at det, man laver nu, har en effekt de naeste 100 år.«

Professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universite­t, tidligere medlem af FN’s klimapanel, IPCC, mener, at skovenes klimaeffek­t skal taenkes langt mere ind i skovrejsni­ngen.

»Vi skal have tilpasset vores traeproduk­tion, så vi også kan levere trae til byggeriet. Den vigtigste funktion af danske skove er at levere materialer­ne til en omstilling af vores byggesekto­r, hvor trae bl.a. skal erstatte cement, beton og stål og andre ting som plast, ligesom trae skal bruges til at producere biobasered­e produkter,« siger Jørgen E. Olesen.

Medlem af Klimarådet, professor i miljøog ressourceø­konomi ved Københavns Universite­t Jette Bredahl Jacobsen fortaeller, at Klimarådet endnu ikke har vurderet de forskellig­e traearters praecise klimaeffek­t.

»Men når man planter skov, optages der CO2, uanset om det er løvtrae eller nåletrae,« siger hun.

»I byggeriet har trae to effekter: Det udgør et kulstoflag­er, når det indgår i bygningen. Samtidig erstatter trae materialer som cement, beton og stål, der er meget CO2intensi­ve at producere. Det giver rigtig god mening klimamaess­igt. Det at få mere trae ind i byggeriet er noget af det, vi må kigge på.«

Minister har fokus på klimaet

Miljøminis­ter Lea Wermelin støtter idéen om langt mere skov med stor klimaeffek­t.

»Vi skal levere en reduktion i vores udledning af CO2 på 70 pct. i 2030, og det er oplagt at kigge på, hvordan man planter skov med så stor klimaeffek­t som muligt. Men vi skal også taenke på biodiversi­tet, friluftsli­v og beskyttels­e af vores drikkevand. Der skal vaere en balance,« siger Lea

Wermelin.

Hun er åben over for at diskutere andre vaerktøjer, ligesom hun meget gerne ser på, om den nuvaerende skovrejsni­ng skal gå endnu hurtigere, sådan som

Dansk Skovforeni­ng foreslår.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark