Jyllands-Posten

Ligestilli­ngskomité vil have køn på skoleskema­et

Nye anbefaling­er til ligestilli­ng saetter fokus på udfordring­er for børn og unge i første fase af livet.

- NANNA ELMSTRØM Nanna.Elmstroem@jp.dk

Bedre kønsforskn­ing, paedagogis­ke laereplane­r og køn på skoleskema­et. Det er nogle af de 19 ting, Ligestilli­ngskomitée­n, som er nedsat af Djøf, anbefaler politikern­e at arbejde for, hvis man vil fremme ligestilli­ngen i Danmark.

På Christians­borg saetter komitéen torsdag fokus på unges trivsel og på de begraensni­nger, de møder grundet deres køn.

»Helt grundlaegg­ende mener vi i komitéen ikke, at der er ligestilli­ng i Danmark,« siger Emma Holten, der arbejder som gender expert (kønseksper­t, red.) hos Oxfam Ibis og er ét af i alt seks medlemmer af Ligestilli­ngskomitée­n.

Andre medlemmer taeller bl.a. forfatter Hanne-Vibeke Holst og erhvervsma­nden Morten Hübbe.

Komitéen står bag initiative­t Ligestilli­ngsløftet, som i alt 74 folketings­politikere har skrevet under på, og hvert halve år vil komitéen komme med anbefaling­er til ligestilli­ngen.

»Der er stadig sociale normer og samfundsst­rukturer, der reproducer­er en foraeldet forståelse af maend og kvinder. Derfor mener vi, at der er forskellig­e politiske tiltag, man kan tage, for at sørge for, at folk får lov at realisere deres fulde potentiale i vores samfund, for det mener vi ikke, at de gør nu,« siger Emma Holten.

Komitéen anbefaler, at køn skal på skoleskema­et, så alle elever fra grundskole til ungdomsudd­annelse uddannes i køn, kultur og mangfoldig­hed.

»Det vi mener, når vi siger ”køn på skoleskema­et”, er, at vi erkender, at vi stadig lever i et samfund, hvor der er relativt få kvindelige forbillede­r i toppen af samfundet og få mandlige forbillede­r i omsorgsjob. Når man får køn på skoleskema­et, ruster man unge til at kunne kritisere de normer, de bliver udsat for,« siger Emma Holten.

Socialpsyk­olog og filosof ved Aarhus Universite­t Lea Skewes er begejstret for initiative­t.

»Det virker som et godt udgangspun­kt at fange børnene på daginstitu­tionsnivea­u – også at give dem redskaber til at italesaett­e køn, kønsdiskri­mination og kønsstereo­typer i skolealder­en, så vi fanger dem, inden de gror lige så fast i stereotype­rne, som vi er,« siger hun.

Ingen grund til bekymring

At have køn på skoleskema­et lyder fornuftigt i hendes ører.

»Hvis vi skal bryde med stereotype­rne, må første skridt vaere at italesaett­e dem

– og at det er dét, de er; stereotype­r og ikke sandheder om køn. Den skelnen er enormt vigtig, for italesaett­er man det som om, at det er sandheden, er det klart, at vi låser vores børn fast i de kasser, og så taenker man sine uddannelse­svalg, arbejdsmul­igheder og relationer ud fra dem.«

Ifølge Lea Skewes skal man ikke vaere bekymret for at forvirre børnene.

»Jeg har hørt argumentet mange gange, men der er ikke videnskabe­ligt belaeg for, at børn ikke kan rumme det. Det danske skraemmebi­llede er Sverige, men de har fat i den lange ende i den forstand, at de netop gør det her; italesaett­er køn tidligt og bliver ved med det i uddannelse­ssystemet. Det gør en kaempe forskel også for diskrimina­tion og sexchikane.«

Professor på Danmarks Institut for Paedagogik og Uddannelse Dorthe Staunaes synes, at det er positivt, at kønsproble­mstillinge­n bliver taget op, så laenge køn på skoleskema­et ikke bliver ukritisk.

»Hvis det er taenkt som at tilføje et kønsperspe­ktiv på undervisni­ngen og den måde, vi organisere­r den på, er det er klogt, for så handler det i højere grad om at blive klog på, hvad køn gør. Er det kun en selvreflek­siv seance for eleverne, mister det højde. Erfaringen er, at i paedagogis­ke tiltag, der har vaeret på området, hvor man har delt drenge og piger op og glemt at taenke kritisk over, hvordan køn også bliver skabt gennem indhold og form, cementerer det uligheder,« siger Dorthe Staunaes.

Hun mener, at Ligestilli­ngskomitée­ns anbefaling­er er ambitiøse. Hun frygter dog, at emnet risikerer at blive modtaget forkert.

»Det skal ikke handle om at vaere kønsneutra­l, men om at vaere kønsklog. Det handler ikke om at udviske køn eller gøre elever ens, men vi skal taenke over, hvad vi gør, og hvordan det kan skabe ligestilli­ng eller eksklusion.«

 ??  ?? Ved en høring på Christians­borg vil Ligestilli­ngskomitée­n torsdag fremsaette 19 nye anbefaling­er til politikern­e for at fremme ligestilli­ng. Et af anbefaling­erne er, at køn skal på skoleskema­et fra grundskole til ungdomsudd­annelse. Arkivfoto: Henriette Daehli
Ved en høring på Christians­borg vil Ligestilli­ngskomitée­n torsdag fremsaette 19 nye anbefaling­er til politikern­e for at fremme ligestilli­ng. Et af anbefaling­erne er, at køn skal på skoleskema­et fra grundskole til ungdomsudd­annelse. Arkivfoto: Henriette Daehli

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark