Jyllands-Posten

Ny proces får ikke Danmark til at omfavne Albanien

Forhandlin­ger med nye lande skal også kunne rulle baglaens. EUkommissa­er håber, at det får Frankrig og Danmark til at give grønt lys til Albanien og Nordmakedo­nien. Men udenrigsmi­nister Kofod tøver stadig.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Selv om en ny proces for optagelse af nye EU-lande er et klart løft, får den ikke automatisk Danmark til at byde Albanien velkommen ved forhandlin­gsbordet.

Sådan lyder det fra udenrigsmi­nister Jeppe Kofod, efter EU-Kommission­en har fremlagt det forslag, der ellers er taenkt som en isbryder i forhold til Albanien og Nordmakedo­niens fastfrosne situation uden for EU-forhandlin­ger.

De to lande ønsker sig braendende start på optagelses­forhandlin­ger, og det samme gør EU Kommission­en og 24 medlemslan­de. Frankrig, Holland og Danmark har derimod hidtil blokeret forhandlin­gsstarten for Albanien, og Frankrig har også vaeret imod Nordmakedo­nien.

Selv om den nye proces altså skal gøre forhandlin­gerne bedre for alle parter, aendrer det ikke ved, at landene i bund og grund skal vaere klar til optagelse, hvilket de hidtil ikke har vaeret, siger Kofod med henvisning til de statusrapp­orter, EU-kommisione­n har udgivet om de to lande.

»Når jeg kigger i rapportern­e, kan jeg se, at der er udfordring­er i både Albanien og Nordmakedo­nien,« siger Jeppe Kofod.

Senere på måneden ventes nye rapporter om de to landes indsats, som Kofod ser frem til at naerstuder­e.

»Vi skal se reformer, som adresserer de bekymringe­r, kommission­en har identifice­ret,« siger han.

Han understreg­er samtidig, at han varmt støtter de forslag til ny proces, som EUkommissi­onen nu har fremlagt. De centrale elementer er da også som taget ud af et forslag, som bl.a. Frankrig og Danmark cirkulered­e i Bruxelles før jul.

Kofods rulletrapp­e

Centralt står muligheden for at bremse og rulle en åbnet forhandlin­g tilbage. Det kan man i princippet allerede, men det er vanskeligt.

Hvis et kandidatla­nd fremover går i stå eller tilbage i forhold til de aftalte og nødvendige reformer af økonomi, demokratis­ke vilkår eller retssikker­hed, så vil EU fremover bremse eller selv gå baglaens i processen. Hvis Kommission­en ønsker det, vil det kraeve et kvalificer­et flertal i ministerrå­det at forhindre det.

Det kan betyde en pause eller suspension af forhandlin­ger på nogle områder, ligesom lukkede kapitler kan blive genåbnet eller nulsat. Der kan også skrues ned for den EU-støtte, der tilflyder kandidatla­ndene.

»Det skal vaere muligt at skrue processen tilbage, hvis udviklinge­n gør det nødvendigt. Indtil nu har det vaeret som om, rulletrapp­en kun har kørt op. Vi ønsker en rulletrapp­e, der både kan saettes i stå, men også rulles tilbage, hvis der er tilbageskr­idt i forhold til de forpligtel­ser, man har som ansøgerlan­d,« siger Jeppe Kofod.

Skub i sagerne

En central udfordring er de nuvaerende langstrakt­e forhandlin­gsforløb på det vestlige Balkan, hvor Montenegro eksempelvi­s har vaeret kandidatla­nd i ni år og forhandlet i syv. Det er 10 år siden, EU Kommission­en første gang anbefalede forhandlin­gsstart med Nordmakedo­nien.

I den nye proces laegges op til mere effektivit­et, mere forudsigel­ighed og renere kommunikat­ion mellem Bruxelles og de håbefulde hovedstaed­er udenfor. Et vaerktøj bliver at samle de 35 optagelses-kapitler i seks overordned­e temaer. På den måde skal flere emner forhandles samtidig, og når et tema er på plads, kan landet få del i EU’s politikker på områder som det indre marked, vaekst, den grønne dagsorden og landbrugsp­olitikken.

»Hvis de er klar med deres reformer, så er vi på vores side klar til at faerdigbeh­andle temaerne indenfor et år. På den måde saetter vi skub i det. I dag tager det seks-otte år at afsluttet et kapitel,« siger udvidelses­kommissaer Oliver Varhelyi, der nu håber, at alle EU-lande vil give grønt lys til marts.

»Der er tale om en geopolitis­k investerin­g, vi skal foretage i hele regionen. I oktober startede vi desvaerre ikke udvidelsen. Nu har vi forsøgt at se på, hvorfor det gik galt, uden at give slip på principper­ne,« siger han, der mener at »omkostning­en ved at fejle igen bliver ekstremt høje.«

Kommission­en vil fremover tage EU-landenes egne eksperter med på besøg i kandidatla­ndene for at opnå enighed om, hvor langt de er. Det skal mindske risikoen for, at eksempelvi­s udenrigsmi­nister Jeppe Kofod som naevnt kraever flere fremskridt, selv om Kommission­en mener, at landene er klar til at åbne forhandlin­g.

I en skriftlig udtalelse hilser Nordmakedo­niens udenrigsmi­nister, Nikola Dimitrov, det nye forslag velkomment og »tror på« at det vil føre til åbning:

»Regionen har intet at frygte ved introdukti­onen af reversibil­itet. Optagelses­processen er til for at forbedre vilkårene i den virkelige verden. Flere goder til reformiste­r og staerkere straf til dem, der glider tilbage, baseret på objektive vurderinge­r, er godt«.

Fra fransk side lyder der også rosende ord til den nye proces, men EU-minister Amélie de Montchalin laegger som Jeppe Kofod fortsat afgørende vaegt på, at landene skal vurderes at vaere substantie­lt klar til optagelse. En ny proces gør det ikke alene.

»Vi må vaere sikre på, at betingelse­rne bliver opfyldt,« sagde hun mandag.

 ??  ?? Albanien er stadig et stykke vej fra at kunne indlede forhandlin­ger med EU om medlemsska­b, mener Danmark og Frankrig, som ikke er klar til at blåstemple hverken Albanien eller Nordmakedo­nien endnu. Foto: Armend Nimani, AFP
Albanien er stadig et stykke vej fra at kunne indlede forhandlin­ger med EU om medlemsska­b, mener Danmark og Frankrig, som ikke er klar til at blåstemple hverken Albanien eller Nordmakedo­nien endnu. Foto: Armend Nimani, AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark