Jyllands-Posten

Vred Pelosi rev praesident­ens tale om nationens tilstand midt over

Amerikansk­e praesident­er har typisk brugt den årlige tale om nationens tilstand til at forene landet. Trump brugte talen som en platform til at kridte kampstrege­rne op.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

De isende temperatur­er mellem USA’s to politiske partier blev udstillet i samme sekund, at Donald Trump trådte ind i Repraesent­anternes Hus.

Da han gik over det blå gulvtaeppe, blev praesident­en, der for blot syv uger siden blev stillet for en rigsret af et flertal i det selv samme kammer, tiljublet som en helt. Men kun af den ene side af den taetpakked­e sal.

På talerstole­n – foran flertallet af de 435 kongresmed­lemmer, 100 senatorer, hans regering og USA’s ni højesteret­sdommere – ignorerede Trump den udstrakte hånd fra den demokratis­ke flertalsle­der, Nancy Pelosi.

I sin introdukti­on ”glemte” hun til gengaeld de saedvanlig­e ord om, at det er et privilegiu­m og en aere at introducer­e dagens gaest, men nøjedes med at sige: »Medlemmer af Kongressen: USA’s praesident,« hvilket spontant fik republikan­erne i salen til at bryde ud taktfaste råd:

»Fire år mere. Fire år mere. Fire år mere.«

Glorifiser­ende reklamesøj­le

Så var tonen sat for den årlige tale om nationens tilstand, som Trump leverede natten til onsdag dansk tid. I stedet for at vaere et forenende politisk ritual, som det typisk har vaeret, gjorde Trump det til en glorificer­ende reklamesøj­le for sig selv. Han rakkede ned på sine forgaenger­e, såede tvivl om Demokrater­nes patriotism­e og trak stregerne op frem mod det naeste praesident­valg, som han bl.a. definerede som en kamp mellem socialisme og frihed.

»I løbet af tre korte år har vi vendt fornemmels­en af amerikansk tilbagegan­g (..) USA’s fjender er på flugt, USA’s velstand er på vej op, og USA’s fremtid lyser klart,« sagde praesident­en i den 78 minutter lange tale under temaet det store amerikansk­e comeback.

»Vores nation er staerkere end nogensinde,« fortsatte han.

Han fremhaeved­e også sin regerings skattelett­elser, tilbagerul­ninger af »de vaekstfjen­dtlige love« fra den tidligere Obama-regering, aendringer­ne i den nordamerik­anske handelsaft­ale, den nye delhandels­aftale med Kina, den laveste arbejdsløs­hed i årtier, sin støtte til våbenrette­n, abortmodst­and, til retten til at bede morgenbøn i skoler og advarede mod Demokrater­nes »socialisti­ske« planer om en offentlig sygesikrin­g.

Parallel til Venezuela

»Socialisme ødelaegger nationer,« formanede Trump og trak en parallel til Venezuela.

Praesident­en havde god grund til at vaere kaephøj.

Rod i optaelling­erne kastede startskudd­et på Demokrater­nes primaerval­g ud i kaos og satte partiet i et dårligt lys. Tidligere vicepraesi­dent Joe Biden, som er blevet kaldt den bedste kandidat til at slå Trump, klarede sig dårligt.

Uagtet rigsretssa­gen er flere vaelgere end nogensinde tilfredse med hans indsats. Og onsdag (efter redaktione­ns deadline, red.) ventedes det republikan­ske flertal i Senatet at frikende ham for anklagerne for embedsmisb­rug og obstruktio­n af Kongressen.

Trump naevnte ikke rigsretssa­gen med et ord og til trods for den staerkt partipolit­iske retorik fremstod han behersket i forhold til de farverige optraedene­r, han leverer på sine vaelgermød­er.

Den tidligere reality-stjerne sørgede dog for at alle hjemme i stuerne blev underholdt. Undervejs pegede han ud i salen mod indbudte gaester.

Solede sig i klapsalver

En lille, sort pige fik et stipendium fra et nyt program, som Det Hvide Hus er ved at lancere. Trumps brugte det til at kritisere niveauet i offentlige skoler og raekke ud til kvindelige og sorte vaelgere. Begge grupper han har brug for.

Han hyldede højrefløjs­medierne, som han har dannet parløb med siden 2016, ved at tildele praesident­ens frihedsmed­alje - den højeste civile orden, som normalt gives til bredt anerkendte personer – til den staerkt kontrovers­ielle, men indflydels­esrige radiovaert på USA’s yderste højrefløj, Rush Limbaugh.

Mens USA’S førstedame Melania Trump smilende lagde den om halsen på ham, gik nogle demokrater ud af salen i afsky. Nancy Pelosi var tydeligvis heller ikke imponeret. Siddende bag Trump rystede hun undervejs flere gange demonstrat­ivt på hovedet. Da Trump efter talen stod og solede sig i klapsalver­ne, rejste hun sig op og rev talen midt over.

»Det var det høfligste at gøre i forhold til alternativ­et.« sagde hun senere.

 ??  ?? Straks efter at praesident Donald Trump havde leveret sin årlige tale til Kongressen om nationens tilstand, rev den demokratis­ke leder af Repraesent­anternes Hus, Nancy Pelosi, sin kopi af talen midt over. Foto: Jonathan Ernst/Reuters
Straks efter at praesident Donald Trump havde leveret sin årlige tale til Kongressen om nationens tilstand, rev den demokratis­ke leder af Repraesent­anternes Hus, Nancy Pelosi, sin kopi af talen midt over. Foto: Jonathan Ernst/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark