Jyllands-Posten

Danmark og USA kaemper om at dominere det globale marked for saed

Den globale industri for saeddonati­on boomer, og et dansk og et amerikansk selskab haevder begge, at de er de største i verden. Men nu mister de måske deres forspring.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Adam, en 34-årig amerikaner i Florida, ved, at der en dag måske vil vaere en ung mand, som ringer på hans dør og fortaeller ham, at han er hans far. Eller måske vil det vaere en ung kvinde.

Måske vil han blive kontaktet af 10 børn. Måske 20.

Men det har han det fint med. Det gjorde han op med sig selv, dengang han besluttede sig for at blive en åben saeddonor.

»De børn er en forlaengel­se af mig. De er min dna. Det er familie, og det vil vaere helt o.k., hvis de vil kalde mig far,« siger Adam i telefonen.

»Måske vil andre have det anderledes, men jeg er adoptivfar til to børn, og jeg ved, at børn kan have brug for nogen at se op til eller at have et bånd til,« forklarer han.

Nogle af børnene vil uden tvivl vaere amerikaner­e, men det kan også vaere mexicanere, briter eller en helt fjerde nationalit­et, hvilket ikke er uden ironi. Adam har aldrig sat en fod uden for det amerikansk­e fastland ud over en ferietur til Jamaica en gang for laenge siden.

Men at amerikansk­e maend er donorer til børn i hele verden, er faktisk ikke overrasken­de. Markedet for saed er voksende. Ikke bare amerikansk saed, men også dansk. De to lande er dominerend­e spillere på det globale marked og bliver brugt af kvinder verden rundt.

Cryos Internatio­nal i Danmark og California Cryobank i USA haevder begge, at de er de største saedbanker i verden.

Danske Cryos har kontorer i både København, Aarhus, Odense og Aalborg såvel som en stor afdeling i Florida. Samlet har selskabet omkring 1.000 saeddonore­r, eksportere­r til over 100 lande og har over årene bidraget til over 65.000 fødsler.

»Cryos er verdens største saedbank. Både målt på antallet af donorer og antallet af lande, som vi eksportere­r til,« siger Peter Reeslev, direktør for Cryos Internatio­nal.

California Cryobank, der har adresse i både Los Angeles, San Francisco, New York og Boston, har til sammenlign­ing omkring 500 saeddonore­r, men har bidraget til over 75.000 fødsler siden 1977, fortaeller kundedirek­tør Scott Brown.

»Når vi ser på det faktiske antal familier, som vi har hjulpet, mener vi, at vi er den største i verden. I hvert fald er vi uden tvivl størst i USA,« siger Brown.

Danske maend vil hjaelpe

Der er flere årsager til, at USA og Danmark har fået så markant en position. Dels er der en praeferenc­e for saeddonore­r med lys hud og europaeisk­e traek, fortaeller Scott Brown. Dels er der begge steder maend, der er villige til at stille op.

»Danske maend er ret altruistis­ke. Det ligger dem ikke fjernt at ville hjaelpe andre,« siger Peter Reeslev, der mener, at den åbne debat om emnet i Danmark spiller ind.

»De unge maend, der kommer ind i dag, er meget mere afklarede med, hvad det vil sige at vaere saeddonor. Saerligt fordi mange i dag kender nogen, som selv er donorbørn. Det er blevet mere normalt og er ikke så stigmatise­rende som i andre lande. Til sammenlign­ing har Sverige og England store problemer med at få maend til at stille op, men her kan maend heller ikke donere anonymt,« siger han.

Dette er en anden del af forklaring­en. I både USA og Danmark er der virksomhed­er, som har haft pionerroll­er, men området er også mindre reguleret end i de fleste andre lande. I EU er der f.eks. 11 lande, som ikke laengere tillader anonyme saeddonore­r, mens de 16 øvrige kun tillader anonyme donorer. Kun i Danmark er begge dele tilladt. Det samme gaelder USA.

»Politikern­e har vaeret visionaere og har overladt det til donorerne og til foraeldren­e selv at bestemme, hvad der er bedst for dem,« konstatere­r Peter Reeslev.

Den fordel er dog ved at forsvinde.

26 millioner dna-test

Ikke fordi der er nye regler på vej, men fordi det er blevet populaert at teste sin dna. Det er isaer tilfaeldet i USA, men det er også på vej frem i Europa.

Selskabet Myheritage.dk har f.eks. lige kørt et tilbud, hvor det kostede 365 kr. at sende en spytprøve ind og få kortlagt om man har italiensk, tysk eller kun dansk blod i sine årer.

Der er selskaber som 23andme og Ancestry, som via dna-test kan hjaelpe mennesker med at spore slaegtning­e. De to selskaber har tilsammen allerede testet over 26 millioner mennesker i USA. Hjemmeside­n Donor Sibling Registry (register for donorsøske­nde, red.) har de seneste fire år også hjulpet naesten 18.000 børn i USA med at finde halvsøsken­de og donorer.

»Det gør det praktisk talt umuligt at love anonymitet,« siger Ayo Wahlberg, en professor i antropolog­i ved Københavns Universite­t.

California Cryobank er enig og stoppede for et års tid siden af samme grund med at tilbyde donorer at kunne vaere anonyme, fortaeller Scott Brown. Danske Cryos Internatio­nal tilbyder det stadig, men ifølge Reeslev bliver donorer informeret om risikoen for at blive identifice­ret.

»Udviklinge­n med dna-test, sociale medier og andre teknologis­ke landvindin­ger er alt sammen med til at udfordre anonymitet­en, og før eller siden vil det blive afskaffet, men i og med at det er et lovmaessig­t krav i mange lande, kan der godt gå noget tid,« siger han.

Adam kan ikke afsløre sit fulde navn, men hans biologiske børn kan få det udleveret, hvis de ønsker det.

Indtil da er det eneste, de ved om ham, at han er høj og atletisk bygget med blå øjne, mørkt hår, og at han har en vis lighed med Topher Grace, en amerikansk skuespille­r, som spillede rollen som Venom, den onde modpart til Tobey Maguire i Spiderman fra 2007.

Fra hans profil på Cryos Internatio­nals hjemmeside fremgår det også, at han er softwarein­geniør, elsker videospil, hunde og er en familiefar.

Selv ved han intet om, hvem der har valgt ham, eller hvor ofte et køb har ført til en succesfuld graviditet.

Lovgivning­en på området gør ham ikke meget klogere. USA har ingen begraensni­nger for, hvor mange fødsler en donor kan bidrage til. Det har ført til historier om dono

viste, at hans gener var »virkelig sunde« og kan spores tilbage til den første succesfuld­e engelske bosaettels­e i Nordamerik­a i 1620.

Hører fortiden til

Ifølge Peter Reeslev hører historier om donorstorf­amilier dog fortiden til.

»Vi har langt flere donorer, og vi er ikke interesser­ede i at have én donor haengende i årevis og har styr på, hvor mange donationer hver enkelt kommer med. Det typiske er, at en saeddonor maksimalt når op mod 50 børn. Men mange når ikke så mange.«

Ikke desto mindre spillede sådanne historier en rolle for Kelli, da hun skulle vaelge donor.

Den 32-årige amerikaner bor i Ohio og er gift med en anden kvinde. Frem for at vaelge en lokal saedbank valgte de Cryos Internatio­nal, fordi selskabet har mange års erfaring og få klager.

»Vi ønskede også at reducere risikoen for, at der var mange halvsøsken­de, som vokser op i naerheden af hinanden og ved et tilfaelde møder hinanden og begynder at date. Det er alle sådanne scenarier, man taenker på, når man skal vaelge donor,« fortaeller Kelli i telefonen.

Parret gik også efter en donor, som ligner Kellis hustru: lyshåret med skandinavi­ske traek. De foretrak en mand, som barnet kan tage kontakt til, når det bliver aeldre. Valget faldt til sidst på en person, som også var villig til at stille op ved alvorlig sygdom – f.eks. for at donere knoglemarv.

»Men det, vi isaer faldt for, var hans ekstra kommentare­r. Han skrev, at han selv havde vidunderli­ge børn og et vidunderli­gt liv og ønskede det samme for andre. Han skrev, at skulle han dø uden at møde barnet, ville han gerne fortaelle det, at det skulle holde hovedet højt og vide, hvor glad han var for at have bidraget til at bringe det til verden,« fortaeller Kelli, som det endnu ikke er lykkedes for at blive gravid.

I naeste måned prøver hun for ottende gang.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark