Jyllands-Posten

Klokken er 100 sekunder i dommedag

I år er det 75 år siden, at verdens første atombomber omdannede Hiroshima og Nagasaki til død og murbrokker. Kort efter grundlagde videnskabs­folkene bag bomberne det amerikansk­e tidsskrift Bulletin of the Atomic Scientists, der lige siden har taget temper

-

atomaftale­r samt cyberaktiv­eret misinforma­tion, der udfordrer og undergrave­r tilliden mellem verdens lande.

Klima rimer også på dommedag

Som om det ikke var slemt nok med atomtrusle­rne, så indførte holdet bag Bulletin of the Atomic Scientists i 2007 en ny måleenhed for, hvordan tingene står til på vores faelles planet – de globale klimaforan­dringer. Fornuftigt nok, vil mange mene. Klimaet er blevet det kviksand, som truer med at opsluge os, hvis ikke der snart sker alvorlige forandring­er.

Selv om verdens klimaforsk­ere ikke formulerer sig enslydende om klodens sande tilstand, er der bred enighed om, at opvarmning forårsaget af forurening er reel og bliver vaerre. Udregninge­r viser, at den globale middeltemp­eratur de naeste 100 år med stor sandsynlig­hed vil stige flere grader. Løber prognosern­e løbsk, og opvarmning­en med tiden får isen på f.eks. Grønland til at smelte, betyder det vandstigni­nger på op til syv meter, og så begynder det for alvor at knibe. Eller som folkene bag Bulletin of the Atomic Scientists sagde i forbindels­e med den seneste justering af dommedagsu­ret:

»På kort sigt kan klimaforan­dringerne ikke skabe lige så meget kaos, som en atomeksplo­sion kan. Men i løbet af de kommende årtier kan den globale opvarmning forrette uopretteli­g skade på vores livsvilkår.«

Både atomtrusle­n og den globale opvarmning er resultatet af menneskesk­abte teknologie­r, som vi mistede kontrollen med undervejs. Det er den dårlige nyhed. Men den gode nyhed er, at vi har magten til at få kontrollen tilbage:

»Historien har vist, at mennesket har viljen til at finde veje ud af selv de mest uoverstige­lige problemer, og med klimakampe­ns enorme folkelige opbakning er der grund til at tro, at vi kan påvirke verdens ledere til at traeffe kloge beslutning­er,« siger generaldir­ektør Rachel Bronson i Bulletin of the Atomic Scientists.

Det lyder opløftende, men som en klog mand engang sagde, er det eneste sikre, man kan sige om fremtiden, at man ikke kan forudsige den. Med andre ord: Dommedag er på vej og har altid vaeret det. Men hvornår den kommer, ved vi ikke. Heldigvis.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark