Jyllands-Posten

HVAD ER MENINGEN?

- Marcus.aggersbjer­g@jp.dk

Billederne af verdens første møde med atombomben er i sorthvid. Det er grovkorned­e fotografie­r af mennesketo­mme gader, der snor sig gennem en ørken af støv og murbrokker. Et spøgelsesl­andskab af apokalypti­ske dimensione­r, der får gruen til at krybe ind under huden og efterlader én med følelsen af at kigge ned i et flammeløst helvede.

Inden for tre dage smed amerikansk­e bombefly i sommeren 1945 atombomber­ne ”Little Boy” og ”Fat Boy” over Hiroshima og Nagasaki og sluttede effektfuld­t krigen mod Japan. Bomberne var en magtdemons­tration, ikke kun militaert, men også i menneskehe­dens evne til at udslette sig selv, og da beretninge­rne om de ufattelige ødelaeggel­ser nåede videnskabs­folkene bag bomberne, indså de som den fortvivled­e Dr. Frankenste­in i sit laboratori­um det sande omfang af deres opfindelse.

Kort efter mødtes nogle af dem i Chicago og skabte tidsskrift­et Bulletin of the Atomic Scientists, der skulle oplyse og advare andre videnskabs­folk, politikere og befolkning­er verden over om de enorme kraefter, som det ny våben havde bragt ind i verden. Og to år senere i 1947 smed videnskabs­folkene det karakteris­tiske dommedagsu­r på magasinets forside, som nu i 73 år symbolsk har tikket mod midnat og taget temperatur­en på den globale atomtrusse­l ud fra devisen jo taettere viseren er på midnat, desto taettere er vi på dommedag.

I begyndelse­n koncentrer­ede folkene bag bladet sig udelukkend­e om de farer, atombomben havde revet med sig, men da bestyrelse­n, som blandt andet taeller 13 nobelprist­agere, bag Bulletin of the Atomic Scientists i slutningen af januar i år under stort medieposty­r satte uret 20 sekunder frem til 100 sekunder i midnat, var de globale klimaforan­dringer også en del af trusselsbi­lledet.

Den del af historien vender vi tilbage til, for i første omgang var det frygten for en altødelaeg­gende atomkrig, der fik kredsen af videnskabs­maend fra Chicago til at handle og forsøge at saette ord og tal på, hvor taet verden var på dommedag. Og lige siden har magthavere skaevet til uret, ligesom interesseo­rganisatio­ner verden over har brugt visernes skiftende placeringe­r som emotionelt kasteskyts, når de skulle ruske liv i atomdebatt­en.

Atomhyster­iet i Chicago

Mennesket er født med en naturlig skepsis over tingenes tilstand. I århundrede­r har angsten for dommedag gnavet i os som en skarp sten i skoen, og alt fra videnskabs­folk til selvudnaev­nte dommedagsp­rofeter har slynget om sig med datoer for klodens endeligt. Men hver gang har verden kunnet ånde lettet op og konstatere, at dommedagsp­rofetier har en god vane med ikke at blive til noget.

Det gør atomtrusle­n heller ikke, siger kritikerne af ”atomhyster­iet i Chicago”. De argumenter­er for, at truslen om gensidig udslettels­e i årtier holdt USA og Sovjetunio­nen i skak og sørgede for, at Den Kolde Krig aldrig kortslutte­de i en altødelaeg­gende tredje verdenskri­g. Situatione­n ser ikke anderledes ud i dag.

Den slags hybrislogi­k giver generaldir­ektør Rachel Bronson i Bulletin of the Atomic Scientists ikke meget for.

»Vi har intet overblik over, hvad der sker med atomprogra­mmerne i Iran og Nordkorea. Laeg dertil, at USA og Rusland slet ikke kan finde ud af at samarbejde om en nedrustnin­g. Jeg er langt fra at vaere optimist,« siger hun fra Chicago.

Men hvordan har atomtrusle­n opført sig undervejs? Hvornår har det for alvor vaeret taet på ragnarok, og hvornår har verden set fornuftig ud? Svaret finder man i historiebø­gerne, for et kig på dommedagsu­rets gang er også et kig på den verdenshis­torie, der siden amerikaner­nes bombninger af Hiroshima og Nagasaki har rykket frem og tilbage på datoen for dommedag.

Siden det karakteris­tiske dommedagsu­r første gang landede på forsiden af Bulletin of the Atomic Scientists i 1947, har viseren flyttet sig i alt 26 gange, og i dag er vi altså under to minutter fra katastrofe­n. Aldrig før har viseren vaeret så taet på dommedag.

Billedet af det første ”Doomsday Clock”, som uret hedder på amerikansk, viste syv minutter i midnat, men allerede to år senere i 1949 var den gal. Sovjetunio­nen foretog sin første atomprøves­praengning og skød det store våbenkaplø­b mellem øst og vest i gang. Og den amerikansk­e praesident Harry Truman lagde ikke fingrene imellem, da han skulle saette ord på situatione­n:

»Vi siger ikke, at dommedag er naer, og at vore landsmaend kan forvente sig en regn af atombomber inden for en måned eller et år. Men de har grund til at vaere dybt bekymrede,« sagde Truman, og Bulletin of the Atomic Scientists kvitterede med at rykke viseren fire minutter frem til tre minutter i midnat.

I 1953 nåede dommedagsu­ret et nyt lavpunkt med USA og Sovjetunio­nens prøvesprae­ngninger af termonukle­are våben, der er mere kraftfulde end tidligere atombomber. I Chicago satte forskerne viserne frem til to minutter i evig formørkels­e og afleverede en dyster svada om verdens tilstand:

»Vi behøver blot et par nye pendulsvin­g, før atomeksplo­sioner fra Moskva til Chicago for altid vil slukke lyset for den vestlige civilisati­on.«

Op gennem 1950’erne og ind i 1960’erne var det billederne af en altødelaeg­gende atomkrig, der truede med at udrydde menneskehe­den. En hel generation af børn og unge vok

Bulletin of the Atomic Scientists begyndte som en modreaktio­n på de massive ødelaeggel­ser, som amerikaner­nes bombninger af Hiroshima og Nagasaki førte med sig. Magasinet udkommer seks gange om året og i dag kun digitalt.

I dag handler historiern­e ikke kun om atomtrusle­n, men også om klimaforan­dringer, nano- og genteknolo­gi, terrorisme og andre faenomener, der kan true menneskehe­dens overlevels­e.

Siden 1947 har forsiden på

Bulletin of the Atomic

Scientists vaeret prydet af et ikonografi­sk dommedagsu­r, der justeres løbende i forhold til det globale trusselsbi­llede. Bestyrelse­n, som stiller dommedagsu­ret, omfatter i dag 13 nobelprism­odtagere. Siden

1947 har viseren flyttet sig 26 gange. Bulletin of the Atomic Scientists er en nonprofito­rganisatio­n.

MARCUS AGGERSBJER­G

1991-17minutter­imidnat:

sede op med bevidsthed­en om, at verden når som helst kunne gå under. Med Cubakrisen i oktober 1962 spidsede tingene for alvor til, og i 13 dramatiske døgn holdt hele verden vejret, mens de ventede på Khrusjtjov­s og Kennedys naeste traek. Men krisen førte ikke kun aengstelse og nedbidte negle med sig, den manede også til forsigtigh­ed, og efter et årti med nonstop prøvesprae­ngninger underskrev Sovjetunio­nen og USA i 1963 en aftale om et delvist stop for spraengnin­ger. Det virkede, som om virkelighe­den så småt begyndte at daemre for de to supermagte­r.

I 1963 stod viseren således trygt på 12 minutter i midnat, og mens mange lunede sig ved tanken om, at verden tilsynelad­ende gik mod lysere tider, var John F. Kennedy anderledes pessimisti­sk. I 1963 forudså den amerikansk­e praesident, at verden snart ville have 15-20 atomvåbenm­agter, og en overgang så det ud, som om han fik ret. I 1968 fik Frankrig og Kina atomvåben. I Vietnam skruede amerikaner­ne op for krigsbluss­et, Mellemøste­n var en krudttønde, Indien og Pakistan udkaempede en brutal nabokrig, og i en erklaering fra Bulletin of the Atomic Scientists fik perioden skudsmålet:

»Der er ikke meget grund til optimisme. Der er massiv modstand mod krig, men ingen udviser for alvor åndeligt lederskab til at gøre op med det dødsensfar­lige anarki, der hersker i verden i dag.«

Boom! Syv minutter i midnat.

Riv den mur ned

Det åndelige gennembrud kom året efter i 1969, da verdens nationer – bortset fra Israel, Indien og Pakistan – underskrev den store ikke-sprednings­aftale, der bremsede den nukleare sygdom i at sprede sig. I samme omgang sagde de eksisteren­de atommagter ja til at skaere i deres lagre, så snart den verdenspol­itiske situation tillod det. 10 minutter i midnat.

Halvfjerds­erne blev turbulente. Det ene år underskrev USA og Sovjetunio­nen fremsynede nedrustnin­gsaftaler, det naeste forlod de fnysende forhandlin­gsbordet. Sideløbend­e udviklede Indien sit første atomvåben, og fortidens gennembrud fortonede sig i glemslen som varmeflimr­ende fatamorgan­aer.

Ingen af supermagte­rne syntes indstillet på at reducere antallet af atomvåben. I stedet brugte de kraefterne på at moderniser­e deres enorme lagre, og på taersklen til 1980’erne betragtede USA og Sovjetunio­nen stadig a-våben som en naturlig del af den nationale sikkerhed. Våbenkaplø­bet eskalerede, kommunikat­ionen brød sammen, og i 1984 rykkede Bulletin of the Atomic Scientists dommedagsu­ret frem til tre minutter i midnat og skrev: »Forhandlin­gerne om våbenkontr­ol er reduceret til meningsløs­t propaganda­krydderi.«

Senere blaeste forandring­ens vinde hen over Østblokken, en efter en rev Polen, Tjekkoslov­akiet, Ungarn og Rumaenien sig fri af Sovjetunio­nen. Siden fulgte tv-billederne af en pelsklaedt Ronald Reagan, der serverede punchlinen: »Riv den mur ned, hr. Gorbatjov.« Og ned kom Muren. I november 1989 faldt verdens mest forhadte stykke beton fra hinanden, og så gik det igen den rigtige vej. I 1990 rykkede viseren fire minutter den rigtige vej til 14 minutter i midnat, og året efter underskrev USA og Sovjetunio­nen aftalen om reduktion af strategisk­e våben: »Illusionen om, at titusindvi­s af atomvåben er en garanti for national sikkerhed, er blevet punkteret,« skrev det amerikansk­e tidsskrift. 17 minutter i midnat.

Men op gennem halvfemser­ne og ind i det ny årtusind smuldrede håbet om en lang og uforstyrre­t fredstid. Spredninge­n af atomvåben vakte bekymring. Indien og Pakistan foretog deres første atomprøves­praengning­er i 1998. Iran blev i 2002 afsløret i et 18 år langt, hemmeligt atomprogra­m, mens Nordkorea udråbte sig selv til atommagt og lovede »at indhylle Los Angeles i ild«. Og pludselig naermere viseren sig igen midnat.

Den farlige slingrekur­s fortsatte op gennem 00’erne og videre ind i 10’erne. Og i år kom så svaret på 10 års konstant nedtur. Den 23. januar satte forskerne i Chicago dommedagsv­iseren 20 sekunder frem fra to minutter til 100 sekunder i evig formørkels­e. De nye alvorlige trusler, der havde forvaerret risikoen for atomart ragnarok, var blandt andet uvisheden omkring Iran og Nordkorea, amerikaner­ne og russernes konstante skaenderie­r omkring

Tallet i parentes angiver placering på listen i sidste uge.

Klovn The Final

De forbandede år (1)

Bad Boys for Life (2)

Frost 2

(3)

1917

(4) (5)

Jumanji 2: The Next Level

(8)

(7) (9) (ny)

 ??  ?? (ny)
(ny)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark