Jyllands-Posten

Minister: Børn skal beskyttes mod kraenkende indhold

Kulturmini­ster Joy Mogensen fremsaette­r et nyt lovforslag, der skal sikre mindreårig­e mod skadeligt indhold på danske streamingt­jenester og tv-kanaler.

- IDA TRØIBORG Ida.Troiborg@jp.dk

Alt for mange børn og unge bliver udsat for kraenkende og upassende indhold, når de sidder foran tv’et, computeren eller iPad’en, mener Socialdemo­kratiet.

Derfor fremsaette­r kulturmini­ster Joy Mogensen et nyt lovforslag, der skal beskytte landets mindste borgere mod skadeligt indhold på deres skaerme.

»I den kommende tid – og frem mod vi får en ny medieaftal­e – vil jeg meget gerne fortsaette med at saette fokus på, hvordan vi giver vores børn og unge bedre og tryggere rammer på de digitale og sociale medier. Og så er det vigtigt for os, at vi kan få styrket dansk public service-indhold. Vi har brug for nogle staerke alternativ­er til de kommerciel­le, internatio­nale medietjene­ster,« skriver ministeren i en pressemedd­elelse.

Lovforslag­et indeholder bl.a. et krav til danske tv-kanaler og streamingt­jenester om, at de skal aldersvurd­ere deres programind­hold.

Indholdet skal vurderes ud fra de alderstrin, som i dag bruges, når man aldersvurd­erer biograffil­m, og derudover skal medietjene­sterne benytte sig af vejledende retningsli­njer fra Medierådet for Børn og Unge.

Ifølge Joy Mogensen er udfordring­en med at beskytte vores børn imod skadeligt medieindho­ld en opgave, der skal løftes på tvaers af landegraen­ser.

Derfor gennemføre­r lovforslag­et dele af et EU-direktiv fra 2018, der påbyder alle EU-lande at indføre regler, der skal beskytte børn imod medier og store tech-giganter.

»Børnebesky­ttelse er et graenseove­rskridende problem, og mange streamingt­jenester og videodelin­gsplatform­e kommer fra udlandet. Jeg er derfor glad for, at de andre EU-lande også vil skrue op for beskyttels­en af børn og unge,« udtaler ministeren.

Ifølge Jacob Ørmen, der er medieforsk­er og adjunkt ved Københavns Universite­t, vil ministeren­s forslag kun have en begraenset effekt.

»Først og fremmest når de danske kanaler og streamingt­jenester kun så langt ud, fordi børn og unge jo i vid udstraekni­ng bruger udenlandsk­e tjenester. Derfor er det kun en del af deres forbrug,

Det får stor betydning for de reklamer, børnene bliver udsat for. JACOB ØRMEN, MEDIEFORSK­ER OG ADJUNKT VED KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

man kan kontroller­e på den her måde.«

Derudover, forklarer han, kan man opdele virkningen af lovforslag­et i to kategorier: Den ene er virkningen på det faktiske medieindho­ld, den anden på de reklamer, der omkranser indholdet.

»Det bliver svaert at kontroller­e, hvad børnene har adgang til bare ved at aldersvurd­ere det. Mange børn har jo i forvejen konti på sociale medier, selv om de ikke er gamle nok,« forklarer han og tilføjer:

»Men der, hvor det kan få stor betydning, er for de reklamer, børnene bliver udsat for, når de er online. Forudsat at der selvfølgel­ig laves regler for, hvilke reklamer der må vises for hvilke aldersgrup­per.«

Ministeren igangsatte i sidste uge forberedel­serne til de kommende medieforha­ndlinger med en udtalelse om, at hun agtede at tale med mediemarke­dets parter, før hun ville komme med konkrete lovforslag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark