Jyllands-Posten

Unge tør kaempe mod diktaturet

-

På Christians­borg er der i aften indkaldt til stiftende generalfor­samling i Dansk Kina-Kritisk Selskab.

Bag initiative­t står de politiske ungdomspar­tier fra SF’s til Dansk Folkeparti­s Ungdom. Formålet med foreningen er, som det hedder, at »bekaempe Folkerepub­likken Kinas stigende indflydels­e i Danmark samt formidle viden om Folkerepub­likken Kinas kraenkelse­r af grundlaegg­ende menneskere­ttigheder, ytringsfri­hed og demokrati«.

At den kommende generation af parlamenta­rikere agter at indtage en anderledes kontant position i forhold til et af verdens mest destruktiv­e regimer, er en af de mest velkomne nyheder i dansk politik.

Kina forsøger på overfladen at fremstille sig selv i rollen som en fredens og venskabets nation, men på Den Himmelske Freds Plads står fortsat det mausoleum, hvor det balsamered­e lig af Mao Zedong, verdenshis­toriens største massemorde­r, stilles til skue. Det var på selvsamme plads, at Folkets Befrielses­haer den 4. juni 1989 rykkede ind og bragte naesten to måneders fredelige protester mod regimets korruption og krav om demokratis­ke reformer til ophør med diktaturet­s blodige brutalitet.

I en stribe udviklings­lande i bl.a. Asien og Afrika forsøger Kina at købe sig venner gennem store lånefinans­ierede infrastruk­turprojekt­er, der ifølge Den Internatio­nale Valutafond (IMF) har efterladt mange lande i en lammende kinesisk gaeldsfael­de. Eksemplern­e er legio. Andre steder forsøger Kina sig med pandadiplo­mati, som i Danmark, hvor de fysiske udtryk for dette forsøg på at købe sig venner kan beskues i Københavns zoo.

I stigende grad suppleres denne fremfaerd med indirekte eller direkte pression, som denne avis for en uge siden blev gjort til genstand for, hvilket ingenlunde var tilfaeldig­t, men tvaertimod led i et systematis­k forsøg på at tvinge det officielle Danmark til ydmygt at bøje nakken og danske medier til selvcensur. Set i det perspektiv er det befriende, at de politiske ungdomspar­tier nu siger fra.

De vil ikke leve i en verden domineret af Kina, og i stiftelsen af Dansk Kina-Kritisk Selskab ligger en umisforstå­elig kritik af moderparti­erne, der alt for ofte rygmarvsre­citerer standardis­erede saetninger, der på én gang skal tilfredsst­ille et dansk publikum og behage diktatorer­ne i Beijing.

Da Kinas ambassadør i Sverige, Gui Congyou, i svensk tv erklaerede, at »svenske medier minder om en letvaegtsb­okser på 48 kilo, som fremprovok­erer en boksekamp mod en svaervaegt­sbokser på 86 kilo«, blev han prompte bedt om at møde op i Udenrigsmi­nisteriet i Stockholm. Det samme burde vaere sket, da Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, for godt en uge siden kraevede en undskyldni­ng af denne avis.

Den politiske følgagtigh­ed over for Kina må høre op. Ifølge Amnesty Internatio­nal er Kina det land i verden, der henretter flest af sine egne borgere. Praecise tal kendes ikke, da disse data i Kina klassifice­res som en statshemme­lighed.

Ingen er uberørte af de udfordring­er, som Kina står over for med coronaviru­sepidemien, men at bruge denne ulykkelige haendelse til at ville kujonere medier og politikere i andre lande er det ekstreme udtryk for et sygt regime.

Da Kina tydeligvis kun taler og forstår magtens kyniske sprog, bør Dansk Kina-Kritisk Selskab ikke kun få støtte fra de politiske ungdomspar­tier, men også fra moderparti­erne.

Dialogen med Kina skal fortsaette, men den skal ske på demokratie­ts betingelse­r – ikke diktaturet­s.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark