Jyllands-Posten

Er dette Hollywood eller Syrien? Krigen banalisere­s

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Problemet med krig er ikke, som bemaerket af mellemøste­ksperten Moustafa Bayoumi, at krig er et helvede, men at krigen har udviklet sig til en dagligvare i den vestlige verdens supermarke­d. I virkelighe­den er det kedeligt med alle disse krige, ikke i den forstand at de er triste eller forfaerdel­ige, men at de traetter. Kan de da ikke bare holde op? Jeg siger ikke, at sådan taenker vi i Vesten, men vi naermer os. Det er faktisk traettende med disse konflikter. Måske har vi også svaert ved at fokusere. Er dette Hollywood, eller er det Syrien?

Nedskydnin­gen over Irak af et ukrainsk passagerfl­y med 176 døde kan i et par dage få os op af stolene. Vi mindes også svagt, at russisk-førte styrker i 2014 nedskød et malaysisk passagerfl­y over Østukraine: 298 draebte. Måske glemmer vi, at en amerikansk destroyer i 1988 nedskød et iransk passagerfl­y over Golfen: 248 draebte. Krige kan ikke styres, deres forløb er uforudsige­lige. At USA’s praesident Trump lader en iransk general snigmyrde og derpå truer med at udslette Iran virker ekstremt historielø­st.

I disse uger mindes mange mennesker 75 året for Dresdens undergang og den berygtede Jaltakonfe­rence, hvor stormagter­ne hensynsløs­t nytegnede Europas politiske landskab. Dresden, en uforlignel­ig kulturby, kendt som Nordens Firenze, blev over to døgn udslettet af USA’s og Storbritan­niens flystyrker. I Jalta på det nu af Rusland annektered­e Krim, tilfaldt Øst- og Centraleur­opa den sovjetiske tyran, Josef Stalin, et forraederi som stadig praeger sindene fra Estland til Bulgarien.

Jalta var manglende vestlig tro på egne idealer, manglende vilje til at kaempe. Stalin snerrede, at Vestens ledere lod Ruslands haere forbløde. Dresden fulgte, en indrømmels­e til diktatoren. Var Dresden strategisk vigtig? Nej. De allierede havde for laengst vundet Anden Verdenskri­g.

Dresden var et budskab. Dresdens død var en af det 20. århundrede­s store krigsforbr­ydelser, planlagt laenge før Jalta, men unødvendig i situatione­n. En første ildstorm drev indbyggern­e ned i deres kaeldre. Da heden under jorden tvang dem op på gader og straeder, fulgte bølge efter bølge af luftbombar­dementer, som skulle draebe de endnu levende. Tilbage lå mellem 25.000 og 50.000 lig.

USA’s praesident Trump truer med at udslette Isfahan, Shiraz og Persepolis, oldgamle kulturbyer, der nøjagtig som Dresden tilhører os alle, ikke blot de lande, hvis aere er at beskytte dem.

At tale om deres udslettels­e har at gøre med undermåler­ens trang til at ødelaegge, denne trang, som foranledig­ede nazisterne til at udslettede Coventry og Rotterdam, en flok bindegale saudiere til at flyve ind i New Yorks skyskraber­e, talebanern­e til at skamfere kaempestat­uerne af Buddha i Afghanista­n og Islamisk Stat til at vandaliser­e Palmyra i Syrien. Med sit ordskvalde­r stiller Trump sig moralsk på siden af de terroriste­r, som USA og et udsat Europa forsøger at bekaempe i faellesska­b.

Med sit ordskvalde­r stiller Trump sig moralsk på siden af de islamiske terroriste­r.

Millionaer­sønnen Trump har aldrig stået i en skyttegrav. For ham er krigen som et computersp­il. De gode vinder, de onde taber, pengene rasler ud af automaten. Det er snart 20 år siden, at Vesten, Danmark inklusive, indledte sine såkaldte antiterror­krige i Mellemøste­n. Indtil videre ses ingen sejrherrer, men en million døde, millioner af flygtninge og ruiner uden lige siden Dresden.

Trump banalisere­r krigens helvede. Meget vaerre kan det ikke blive.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark