Jyllands-Posten

Mange gaester i salene er godt, men et socialt blandet museumsrum er bedre

- MIKKEL BOGH direktør på Statens Museum for Kunst, København

For museerne er januar måneden, hvor det forgangne års besøgstal gøres op. Besøgstall­et kan man tage og føle på, og det giver umiddelbar­t indtrykket af at vaere det ultimative succesmål for en kulturinst­itution. Hvem vil ikke gerne have flere gaester?

Det er godt for økonomien og godt for visionen om at have bred appel og nå ud til mange. Flere danske museer kan da vitterligt også fremvise flotte tal. I 2019 har en raekke store og små museer igen slået egne besøgsreko­rder.

Det stigende antal besøg er resultatet af en raekke indsatser. Ikke mindst en målrettet formidling­sindsats fra museernes side: Der laves undervisni­ng og aktivitete­r for børn og deres familier, for aeldre, for saerlige grupper, og der laves store og hyppige udstilling­er af høj kvalitet.

I takt med det kommer flere nysgerrige kulturbrug­ere til – både unge og aeldre. Mennesker, som har behov for det refleksion­srum og det mødested, museerne kan tilbyde. Mennesker, som har glaede af at møde et kurateret univers af genstande, man kan udvikle sig igennem og finde kulturelt fodfaeste ved at engagere sig i.

Når en stor del af landets museer kan berette om stigende besøgstal, er det en positiv udvikling, som er vaerd at glaede sig over. Ingen tvivl om det. Men høje besøgstal har imidlertid en mere begraenset vaerdi, hvis vi ser på museers og andre kulturinst­itutioners samfundsma­essige betydning.

Flertallet af gaesterne på museerne i dag tilhører den højest uddannede del af befolkning­en.

Når museer, måske isaer kunstmusee­r, tiltraekke­r så relativt mange fra de store byer og så mange med laengere uddannelse­r, som tilfaeldet er, så haenger det muligvis sammen med, at museerne – vi – ikke tilbyder tilstraekk­eligt relevante orienterin­gspunkter, fortaellin­ger og andre tilbud for dem, der ikke har for vane at bruge vores institutio­ner.

Museer har fra begyndelse­n vaeret taenkt som folkelige institutio­ner. Men når de i dag, 200 år efter at de første kongelige samlinger åbnede for offentligh­eden, reelt kun appellerer til en begraenset del af befolkning­en, nemlig de velstilled­e og veluddanne­de, har de ikke gjort nok for at nå ud til de mange.

Derfor arbejder mange museer i dag på at engagere en bredere del af befolkning­en, både gennem nye formidling­sformer på museet og ved at tilbyde øget digital tilgaengel­ighed. Det gør vi også på SMK (Statens Museum for Kunst).

I de kommende år er det ambitionen, at vi fortsat skal vaere et museum og en attraktion i København, men at vi også skal vaere til stede i Thy, i byer i hele Danmark og i hele verden og – med vores nye onlinesaml­ing – hjemme i folks egne stuer. Vores mål er forsat at blive et museum for flere, men det afgørende er, at det mål går hånd i hånd med ønsket om at blive for flere forskellig­e.

For et museums samfundsma­essige vaerdi kan ikke kun måles på, hvor mange der passerer gennem døren. Den afhaenger også af, hvem der kommer.

Mange gaester i salene er godt. Men et socialt blandet museumsrum er bedre.

Høje besøgstal har imidlertid en mere begraenset vaerdi, hvis vi ser på museers og andre kulturinst­itutioners samfundsma­essige betydning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark