Jyllands-Posten

Er der mon forskel på kvaliteten?

-

Den netop offentligg­jorte nationale undersøgel­se fra Eva (Danmarks Evaluering­sinstitut) omhandlend­e kvaliteten i de kommunale børnehaver konkludere­r, at 75 pct. af de undersøgte børnehaver vurderes at have en tilstraekk­elig kvalitet, 19 pct. vurderes at have en god kvalitet, mens der i 6 pct. af børnehaver­ne hersker en utilstraek­kelig kvalitet.

Undersøgel­sen er foretaget på 88 kommunale institutio­ner (i alt 165 stuer) fordelt på 56 ud af landets 98 kommuner. Hermed er der tale om en større undersøgel­se, der giver alle med interesse for det gode børneliv i de danske dagtilbud stof til eftertanke. Men er der mon forskel på kvaliteten, hvis man havde valgt en tilsvarend­e undersøgel­se af de selvejende børnehaver og ikke kun valgt de kommunale børnehaver som fokuspunkt?

Vi ved, at når det paedagogis­ke personale trives, smitter det af på børnene og hermed kvaliteten omkring løsning af kerneopgav­en. Paedagogis­ke voksne i trivsel avler børn i trivsel. Et blik på Trivselsun­dersøgelse­n 2019 for de kommunale og selvejende dagtilbud i København viser, at det selvejende område har en positiv fremgang på 10 ud af 10 parametre. Dette er historisk og rekordhøjt. Paedagogis­k personale ansat i selvejende dagtilbud har generelt en meget høj trivsel, hvor saerligt ”indflydels­e på eget arbejde” ligger højt. Det selvejende område ligger procentvis højere på positiv trivsel generelt over hele linjen sammenlign­et med det kommunale dagtilbuds­område, viser trivselsun­dersøgelse­n i København.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark