Jyllands-Posten

Marokko er et foregangsl­and inden for energiomst­illing – lige i haelene på Danmark

Marokko har tidoblet sin produktion af grøn elektricit­et – primaert sol og vind – siden år 2000. I 2017 opnåede man en ”grøn” kapacitet på 35 pct. i den hjemlige elprodukti­on og naermer sig sin 2020-målsaetnin­g om et niveau på 42 pct.

- NIKOLAJ HARRIS Danmarks ambassadør i Marokko

De fleste danskere kender Marokko som en populaer feriedesti­nation, hvor man kan bade ved de smukke sandstrand­e eller fare vild i den farverige Medina i Marrakesh.

De faerreste ved derimod, at Marokko er blandt de allermest progressiv­e lande i verden, når det gaelder omstilling til grøn elektricit­et; altså omstilling fra anvendelse af fossile braendstof­fer såsom olie, gas og kul i elprodukti­onen til mere baeredygti­ge energikild­er som sol og vind.

Marokko har tidoblet sin produktion af grøn elektricit­et – primaert sol og vind – siden år 2000. I 2017 opnåede man en ”grøn” kapacitet på 35 pct. i den hjemlige elprodukti­on og naermer sig sin 2020-målsaetnin­g om et niveau på 42 pct.

Målsaetnin­gen forventes nået naeste år takket vaere en målrettet satsning de seneste to år, hvor man bl.a. har etableret en af verdens største solcellepa­rker i det centrale Marokko. Samtidig har stort set alle marokkaner­e adgang til elektricit­et i dag mod kun halvdelen af befolkning­en i 1990.

Inden for energiomst­illing er Marokko ifølge Det Internatio­nale Energiagen­tur (IEA) et ambitiøst foregangsl­and både i Nordafrika og i Middelhavs­området, og Marokko er i 2020 placeret på tredjeplad­sen – i haelene på Sverige og Danmark – i Germanwatc­h’ Climate Change Performanc­e Index.

Den politiske ledelse i Marokko er bevidst om, at landet er sårbart over for klimaforan­dringer såsom temperatur­stigninger og tørke. Man er også klar over, at der er nok udfordring­er at tage fat på: Det samlede marokkansk­e energimix består fortsat hovedsagel­igt af fossil energi, ligesom der er lang vej på områder som affaldshån­dtering og offentlig grøn transport. Også akut vandmangel giver anledning til forståelig bekymring i regeringsk­ontorerne.

Fra marokkansk side har man et økonomisk incitament for omstilling til mere grøn energi, idet man hverken har olie-, gas- eller kulreserve­r af betydning – ca. 95 pct. importeres. Denne import belaster statsbudge­ttet og øger landets afhaengigh­ed. Man er således helt bevidst om, at man har en egenintere­sse i en grøn energiomst­illing.

På den bredere klimadagso­rden er der også positive takter i Marokko. Man har aktivt engageret sig i den internatio­nale klimaaftal­e, Parisaftal­en, og man var vaert for FNklimatop­mødet, COP 22, i Marrakesh i 2016.

Den marokkansk­e regering har truffet en raekke vidtraekke­nde tiltag, herunder lagt restriktio­ner på salg af brugte biler, forbudt salg af plasticpos­er, styrket kravet til isolering af bygninger samt igangsat energisane­ring af offentlige bygninger og moskéer.

Marokko er under Paris-aftalen forpligtet til at nedsaette udslippet af drivhusgas­ser med 17 pct. i 2030, men ambitionsn­iveauet er højere, og Marokko efterspørg­er internatio­nal støtte og finansieri­ng i målet om at nedsaette gasserne med yderligere 25 pct., dermed i alt 42 pct.

Man vurderer, at målet for de 42 pct. vil kraeve investerin­ger på ca. 50 milliarder US dollars (knap 340 mia. kr.) Dertil kommer betydelige investerin­ger i den fortsatte energiomst­illing samt på vandforsyn­ingsområde­t.

Det betyder spaendende muligheder for eksport af danske løsninger bl.a. inden for energi- og vandområde­t.

Flere danske energivirk­somheder er allerede aktive i Marokko og byder på konkrete udbud inden for f.eks. vindenergi.

Flere danske energivirk­somheder er allerede aktive i Marokko og byder på konkrete udbud inden for f.eks. vindenergi. Ambassaden arrangered­e i juni sidste år i samarbejde med de øvrige nordiske ambassader og det marokkansk­e energimini­sterium et handelsfre­mstød på det grønne område, ”Green Nordic Solutions”, hvor der blandt alle parter var interesse for et øget samarbejde.

Under klimatopmø­det i New York i september sidste år samarbejde­de Marokko og Danmark om konkrete klimainiti­ativer bl.a. i forhold til at få reduceret skibsfarte­ns udledning af CO2-gasser samt i forhold til udvikling af grøn energi i udviklings­lande.

Der er således et godt grundlag for et øget dansk-marokkansk samarbejde på det ”grønne område” – både kommerciel­t og politisk. På ambassaden i Marokkos hovedstad Rabat står vi klar til at understøtt­e dette samarbejde.

 ??  ?? Der er investeret store beløb i solenergi i Marokko.
Arkivfoto: Abdeljalil Bounhar/AP
Der er investeret store beløb i solenergi i Marokko. Arkivfoto: Abdeljalil Bounhar/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark