Jyllands-Posten

Vreden over Islamisk Stats grusomhede­r må ikke gøre os blinde

Vestens demokrati har svaert ved at håndtere oprydninge­n efter Islamisk Stat og dets tilhaenger­e. Bevaegelse­ns meritter udfordrer vores gaengse humanitaer­e og retssikker­hed.

- ANDERS LADEKARL generalsek­retaer, Røde Kors

De seneste ugers begivenhed­er i Norge har vist med al tydelighed, at der er meget på spil, når vi taler om følgerne af Islamisk Statkalifa­tet i Syrien og Irak. Selv mange tusinde kilometer fra det nu kollapsede kalifat kan efterdønni­ngerne bringe regeringer til fald. De vestlige demokratie­r har uhørt svaert ved at finde fast grund under fødderne i forhold til at håndtere både fremmedkri­gerne, deres aegtefaell­er og deres børn.

Islamisk Stat er en skraemmend­e bevaegelse, og der er ingen tvivl om, at efterdønni­ngerne efter ISkalifate­t også omfatter en raekke vigtige valg, som handler om sikkerhed på laengere sigt. Derfor nytter det heller ikke blot at tale om humanitaer­e udfordring­er. Naturligvi­s har den vestlige verden både ret og pligt til at beskytte sig selv og sine borgere mod mennesker, som truer os på livet. Men vi skal passe på ikke at saette nogle af de fundamenta­le vaerdier over styr: retssikker­hed, medmennesk­elighed og respekt for individet.

Der er en interessan­t parallel i vores egen historie – en parallel som enhver kan konstatere ved at køre en tur til Midtjyllan­d – naermere bestemt Grove og Gedhus. Her (og andre steder) findes tyske gravlunde hvor tusindvis af navngivne og unavngivne tyskere – mange børn – ligger begravet.

7.000 tyske børn under 5 år døde i Danmark alene i 1945. Det var mennesker flygtet fra Sovjetiske soldaters haergen i Østpreusse­n og andre steder i Tyskland. Vi samlede dem bag pigtråd i internerin­gslejre efter krigen og her døde mange af ubehandled­e sygdomme og sult – andre overlevede lige netop under kummerlige forhold. Det er meget langt fra at vaere vores stolteste øjeblik. Lige der opførte vi os, som om enhver med tysk blod i årene – barn som voksen – skule sone de fem forbandede år og de grusomhede­r, som nazisterne bedrev. Ingen kan i dag med rimelighed påstå, at disse børn fik den skaebne, de havde fortjent.

Uden at sammenlign­e al-Hollejren i Syrien med internerin­gslejrene for tyske flygtninge efter Anden Verdenskri­g, så er der i hvert fald i bevaeggrun­dene urovaekken­de lighedspun­kter. Vi ved jo godt, at børnene i al-Hol-lejren er uskyldige i forhold til de grusomhede­r, som deres faedre og i nogle tilfaelde også mødre har foranstalt­et. Men ligesom vi dengang var så optaendte af berettiget vrede og sorg over deportatio­ner, vold og undertrykk­else, så er vi i dag så blindet af vrede og frygt over terrorangr­eb i Nice, i Paris, i London, i Berlin og andre steder, at Europa er ved at lave samme fejl … at føje uret til uret. Men i et civilisere­t samfund kan vi ikke operere med kollektiv skyld.

Det kendetegne­r et retssamfun­d, at det ikke straffer sønnerne for faedrenes synder og ikke bageren for smedens. Og begge disse dogmer er i spil, når vi ser på situatione­n i Syrien og Irak i kølvandet på kalifatet. Det lyder måske maerkeligt i nogles ører at tale om retssikker­hed i forhold til en bevaegelse som Islamisk Stat.

Men det er jo netop Danmarks og den øvrige vestlige verdens evne til at håndtere forbrydels­er af enhver art i vores retssystem­er, der gør os til retssamfun­d og derved adskiller os fra nogle af de lande, vi kritiserer, i forhold til deres borgeres retssikker­hed. Vi kan ikke handle og dømme summarisk med stor risiko for at straffe uskyldige, for dermed saetter vi noget meget vaesentlig­t på spil i vores egne samfund. På sin egen paradoksal­e måde vil det jo faktisk vaere en sejr for Islamisk Stat og andre kraefter, der har de samme destruktiv­e ambitioner for samfundsud­viklingen.

Al-Hol er ikke et sted for børn. Det er et sted, hvor man går til grunde af mangel på fornødenhe­der og … måske endnu vigtigere … af mangel på perspektiv. Og det er et sted med voldsom social kontrol – et sted, hvor Islamisk Stat stadig har stor indflydels­e. Om noget er det den perfekte grobund for ekstremism­e. Derfor er det i vores soleklare egenintere­sse at bringe børnene hjem. Det er en erkendelse, som man må håbe snart rammer regeringsk­ontorerne rundt om i den vestlige verden, som den ramte den norske statsminis­ter.

Samtidig er det en indlysende humanitaer forpligtel­se, at vi søger løsninger, der gør, at uskyldige børn uanset nationalit­et ikke skal leve deres liv i en lejr i en konfliktzo­ne i ekstrem varme og under helt forfaerdel­ige forhold. Vi skal ved handling vise, hvorfor vi finder det ulejlighed­en vaerd at beskytte vores vaerdier og samfundsmo­del.

Børnene skal ikke straffes for faedrenes synder. De må hjem, hvor de hører til, hurtigst muligt. Vi har en simpel humanitaer forpligtel­se til at beskytte børn uanset deres ophavs forbrydels­er. Det bør ske i følgeskab med deres mor, med mindre fagkundska­b vurderer, at det er i barnets bedste interesse, at mor og børn adskilles, eller at moren frivilligt giver tilladelse til, at barnet rejser uledsaget hjem. Hvis moren følger med til Danmark, må hun naturligvi­s stå til ansvar for sine handlinger i det danske retssystem.

For de voksne er det klart nok ikke så simpelt. Her er der netop brug for at se på dem sag for sag. Ingen skal slippe ustraffet fra ISkalifate­ts grusomhede­r – hvis de har vaeret medskyldig­e. I teorien kunne dette retsopgør finde sted i Syrien og Irak, hvor forbrydels­erne har fundet sted, på samme måde som Nürnberg-processen overlod det til polsk ret at dømme Rudolf Höss og andre bag grusomhede­rne i Auschwitz-Birkenau og andre steder i Polen, og en dansk domstol i øvrigt dømte Werner Best, den tyske rigsbefuld­maegtigede i Danmark og andre tyske statsborge­re i ledende stillinger under den tyske besaettels­e af Danmark.

Vi kan ikke handle og dømme summarisk med stor risiko for at straffe uskyldige, for dermed saetter vi noget meget vaesentlig­t på spil i vores egne samfund. På sin egen paradoksal­e måde vil det jo faktisk vaere en sejr for Islamisk Stat.

Problemet er bare, at Syrien og Irak naeppe har kapacitete­n til at gennemføre et sådant retsopgør. Det handler om rigtig mange mennesker, der skal have deres sag behandlet – det skal der et stort og dyrt apparat til at håndtere. Det vil i hvert fald kraeve omfattende støtte fra verdenssam­fundet – og der er en vigtig tidsfaktor. Det er haevet over enhver tvivl, at der er mennesker i faengsler og lejre i Syrien og Irak, som bør straffes for deres rolle i kalifatet. Men det er lige så sikkert, at der også er uskyldige – og hensynet til dem kraever, at der kommer fremdrift i et retsopgør. Vi kan ikke bare lade mennesker leve i et ingenmands­land af anklager og mistanke. De skyldige skal dømmes og de uskyldige slippes fri.

Sandsynlig­heden for, at det kan ske er vaesentlig­t større hvis verdens lande tager ansvaret for egne statsborge­re, så det kan ske i disse landes respektive retssystem­er. Det kunne også ske ved et samlet retsopgør – men under alle omstaendig­heder forudsaett­er det, at den vestlige verden tager ansvar, og ikke bare lukker øjnene for situatione­n. Jeg garanterer at problemet stadig er der, når vi åbner dem igen – uanset hvor laenge vi holder dem lukkede.

nok, at et messingski­lt med kunstnerna­vn på billedramm­en hverken beviser eller garanterer noget som helst. En sådan montering er normalt udført senere – oftest af en kunsthandl­er.«

Bondedreng­en blev kendt

Det er Ole Fabers fortjenest­e, at den lokale maler, den gamle bondedreng Otto Frello, fik en plads i offentligh­eden og sin egen samling på museet. Bekendtska­bet opstod, da Faber var i gang med at systematis­ere billeder af Christen Lyngbo, ”Den Lokale Rembrandt”, og i den anledning fik kontakt til Frello. Det førte til et besøg i kunstneren­s hus i det indre København, hvor Faber praesenter­edes for Frellos saere og aeggende univers, som deler vandene blandt både kunstkriti­kere og publikum.

»Grundlaegg­ende er Frello illustrato­r og nok en af de bedste, vi nogensinde har oplevet i landet. Hans mystiske malerier er dog andet og mere end illustrati­oner til givne fortaellin­ger. Billederne kan måske snarest betegnes som litteraere i sig selv. De er spraengfyl­dte med informatio­ner, og deres vaeld af mere eller mindre skjulte detaljer skal ikke bare ses, men laeses – sagt med vore dages sprog – dekodes! Det er her, at noget spaendende indtraeffe­r. Der findes nemlig ingen autorisere­t facitliste, og gådernes løsning bliver helt overladt til den individuel­le iagttager. Tolkningen er derfor langtfra éntydig, men bliver ny og anderledes for hver enkelt beskuer,« lyder signalemen­tet fra Ole Faber, som gerne laver et nyt bind, der inddrager nutiden, hvis han får tid og den fornødne hjaelp.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark