Jyllands-Posten

»Det udartede til en mani på linje med jagten på sjaeldne frimaerker«

Den pensionere­de museumsdir­ektør Ole Faber har i 40 år samlet på kunstnersi­gnaturer og praesenter­er resultatet i to store bind.

- LARS OLE KNIPPEL navne@jp.dk

Den 76-årige Ole Faber, forhenvaer­ende direktør for Varde Bys og Omegns Museum, drømte om at blive laege, men valgte at studere forhistori­sk arkaeologi. Den livslange karriere udfoldede sig på det mellemstor­e provinsmus­eum i Vestjyllan­d, hvor han fik status som en kulturel altmuligma­nd med saerlig ekspertise i sølv.

I disse dage udsender Ole Faber et usaedvanli­gt tobindsvae­rk på knap 1.000 sider med op mod 20.000 signaturer af 5.000 malere, tegnere, grafikere, billedhugg­ere og andre kunstnere, alle født før 1930, og med oplysning om fødsels- og dødsår samt tip og vink til at finde vej i kunstjungl­en.

I bøgerne findes personlige aftryk af topkunstne­re som Vilhelm Hammershøi, P.S. Krøyer, J.F. Willumsen, Asger Jorn, Robert Jacobsen, Jens Søndergaar­d, Henry Heerup og Wilhelm Freddie samt ”Barbermale­ren”, alias John Christense­n, og den vestjyske original Otto Frello i selskab med mindre påagtede udøvere og sågar fidusmaler­e eller populaerma­lere, som de også kaldes.

»Jeg stiller mig ikke som dommer over de forskellig­e kategorier,« siger Ole Faber.

Det nye vaerk kan betegnes som en pendant til det anerkendte Weilbachs Kunstnerle­ksikon med over 10.000 udøvende kunstnere i Danmark. ”Signaturer­nes Weilbach” ajourfører tidligere udgivelser og har vaeret under udarbejdel­se i knap 40 år. Forfattere­n naevner i forordet Jan Tuxens og Peter Holcks delvis beslaegted­e webprojekt.

Det store antal signaturer er for hovedparte­ns vedkommend­e håndtegnet, resten fotokopier­et. En nørdet, men nyttig syssel til gavn for en eksklusiv kreds af kunstpassi­onerede, der frekventer­er kunstudsti­llinger og kunstaukti­oner eller handler på nettet.

Musealt imperiebyg­geri

Da Ole Faber i 1978 kom til Varde, var hans chef og forgaenger Søren Manøe i fuld gang med at oprette filialer. Ole Faber fortsatte det museale imperiebyg­geri med Frello-sektionen, Jugendhuse­t, Tirpitz, Artillerim­useet og Ravmuseet, og hans efterfølge­r, Claus Kjeld Jensen, følger samme dynamiske spor som øverste leder af det voksende kompleks, Vardemusee­rne.

»Under arbejdet med Varde-museets kunstsamli­ng, der repraesent­erer en miniudgave af dansk kunsthisto­rie, manglede jeg et redskab til at dechifrere flere signaturer og begyndte i det små at samle på dem. Det udartede til en mani på linje med jagten på sjaeldne frimaerker,« fortaeller Ole Faber, hvis vaerk geografisk daekker såvel det egentlige Danmark som Island, Grønland og Faerøerne samt

Slesvig-Holsten ned til Hamborg. Dertil er skandinave­r samt andre udlaending­e, hvis vaesentlig­e kreative virke er relateret til Danmark, indlemmet.

Ole Faber fremhaever, at der undertiden er vaerdifuld­e oplysninge­r på billedets bagside som etiketter med angivelse af kunstnerna­vn, datering, titel og lokalitet.

»Men der kan også forekomme falske eller direkte vildledend­e informatio­ner. Derfor skal man betragte oplysninge­rne med en vis skepsis. Det kan ikke understreg­es

Ole Faber, arkaeolog, fhv. direktør, forfatter Varde

 ??  ?? Ole Faber har i 40 år samlet på signaturer fra kunstnere. Det er blevet til et opslagsvae­rk på knap 1.000 sider med 20.000 underskrif­ter. Foto: Joachim Ladefoged
Ole Faber har i 40 år samlet på signaturer fra kunstnere. Det er blevet til et opslagsvae­rk på knap 1.000 sider med 20.000 underskrif­ter. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark