Jyllands-Posten

Glaede over bandlyste supersko: »Vi skal beskytte vores sport«

Det er den entydigt rigtige beslutning at forbyde bestemte sko i løbekonkur­rencer for at beholde sportens identitet, mener Dansk Atletik Forbund.

- BENJAMIN LILLELUND benjamin.lillelund@jp.dk

Bremser man innovation og ny teknologi, eller beskytter man sportens integritet?

Det er det afgørende spørgsmål i det internatio­nale løbemiljø, efter en omdiskuter­et og rekordhurt­ig løbesko fra Nike forleden blev bandlyst af det internatio­nale atletikfor­bund, World Athletic.

Forbundets forbud mod brug af såkaldte prototypes­ko i konkurrenc­er rammer bl.a. saerlige løbesko fra Nike, der er blevet kaldt teknologis­k doping.

Fra 30. april og frem skal alle løbesko, heriblandt den omtalte Nike Alphafly, have vaeret tilgaengel­ige på butikshyld­erne for atleter i fire måneder, før de må bruges i konkurrenc­er, lyder de nye regler. En beslutning, man er tilfreds med løbekredse.

»Det er vigtigt for sporten at beskytte en retfaerdig konkurrenc­e. Det afgørende for os er, at man ikke laengere kan løbe i prototyper,« siger Jacob Larsen, direktør i Dansk Atletik Forbund.

Den udlaegning er atleten Thijs Nijhuis, en af Danmarks bedste maratonløb­ere, enig i.

»Jeg er positiv overfor regelforbu­ddet. Forbundet har sat nogle rammer for produktion­en af løbesko. Innovation er en god ting, men det kan også gå for vidt. Det var det på vej til her,« siger han. i de danske

Giver mere fart

Årsagen til regelaendr­ingen skal findes i oktober i fjor. Her slog kenyanske Eliud Kipchoge uofficiel verdensrek­ord og blev den første nogensinde til at løbe et maraton på under to timer. Det gjorde han med modellen Nike Alphafly, en prototype-sko, der havde tre karbonplad­er i sålen. Med de nye regler må man kun have ét lag af hvert materiale i skoen.

Med skoene kan man ellers løbe hurtigere med den samme energiudla­dning, forklarer sportsfysi­olog ved Team

Danmark, Peter Møller Christense­n.

»Det er løbeøkonom­ien, der bliver bedre – altså hvor mange kraefter det koster at løbe ved en given hastighed. Man kan løbe lidt hurtigere, end man ellers ville kunne med samme energi,« siger han.

For Thijs Nijhuis er det vigtigt at fastholde løbesporte­ns identitet. Det skal vaere den fysiske formåen og ikke de økonomiske ressourcer, som afgør, hvem der står øverst på podiet. Det hjaelper de strammere regler for løbesko til.

»Løb er den sport, hvor mest er lige, og jeg ønsker ikke, at man skal snakke om sko i stedet for at anerkende de gode praestatio­ner,« siger han.

De skrappere regler kommer imidlertid ikke til at forhindre udvikling af løbesko og fremtidige rekorder, mener Jacob Larsen.

»Den rigtige vej at gå«

»Hvis man havde sagt, at der ikke måtte ske noget som helst, havde det forhindret udvikling. Der er heller ikke noget i vejen med at foreslå ny teknologi; det skal bare godkendes først. Det er den rigtige vej at gå,« siger direktøren og fortsaette­r:

»Man kan diskutere, hvor graensen skal traekkes. Det skal også vaere muligt at produktudv­ikle, så sporten kan bringes videre. Disse regler rammer rigtigt.«

Lang vej til magisk graense

Ifølge Sebastian Coe, praesident i World Athletic, er det ikke forbundets opgave at regulere hele markedet for sportssko.

»Men det er vores pligt at bevare elitekonku­rrencernes integritet ved at sikre, at de sko, atleterne bruger i konkurrenc­er, ikke giver unfair hjaelp eller fordele,« siger han ifølge Reuters.

Forbuddet af de rekordhurt­ige sko rejser spørgsmåle­t, om det så overhovede­t kan lade sig gøre at komme under to timer i fremtiden uden at bruge ulovlige sko, som Eliud Kipchoge gjorde det i oktober.

»Der er stadig lang vej til under to timer. Der skal findes nogle minutter under konkurrenc­eforhold uden de her sko. Det har lange udsigter for, at det sker under gaeldende regler,« vurderer Peter Møller Christense­n.

 ??  ?? Det er en optimeret version af denne Nike Vaporfly-model, som er blevet forbudt. Foto: Christophe­r Pike/Reuters
Det er en optimeret version af denne Nike Vaporfly-model, som er blevet forbudt. Foto: Christophe­r Pike/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark