Jyllands-Posten

Finanssekt­oren poster milliarder i den grønne omstilling

Den danske finanssekt­or er klar til at poste flere hundrede milliarder kroner i klimaforbe­dringer. Men eksempelvi­s pensionsku­nder skal ikke frygte, at det går ud over afkastet, lyder det.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Den grønne bølge skyller ind over Danmark med stadig større styrke.

Nu melder Danske Bank sig også på banen med lavere omkostning­er til at gøre boligen mindre energiforb­rugende.

Boligejern­e kan bidrage

Den danske boligmasse kan bidrage massivt til, at Danmark lever op til politikern­es ambition om, at Danmark skal have reduceret udledninge­n af drivhusgas­ser med 70 pct. i forhold til 1990.

Det er nemlig kun 13,5 pct. af den samlede boligmasse, som har det bedste energimaer­ke A eller B, mens 40 pct. af kongeriget­s parcelhuse har de dårligste stempler E, F eller G.

Ud over at mindske Danmarks CO2-udledning kan de enkelte boligejere nedbringe energiregn­ingen markant, viser en ny rapport fra Danske Banks realkredit­institut, Realkredit Danmark.

Et gennemsnit­ligt parcelhus på 140 kvm har en forventet årlig fjernvarme­udgift på små 3.000 kr., hvis det har energimaer­ke A2020, mens udgiften løber op omkring 30.000 kr. med tilsvarend­e energikild­e, hvis huset har energimaer­ke G, fremgår det af rapporten.

Det er ensbetyden­de med, at en boligejer kan spare mere end 800.000 kr., hvis man går fra energimaer­ke G til A2020 og bliver boende i huset i 30 år.

Salgsprise­n forbedres også. »Det tyder på, at et salgsprise­n kan løftes med 70.000 til 100.000 kr., hver gang man løfter husets energimaer­ke en klasse op,« siger Carsten Nøddebo, adm. direktør i Realkredit Danmark.

Danica bag grøn omstilling

Det er imidlertid ikke kun energiforb­edringer af boligen, som kan mindske danskernes klimaaftry­k. Hver eneste måned saetter de fleste danskere et sted mellem 5 og 20 pct. af deres løn ind på en pensionsop­sparing, og landets pensionsse­lskaber har for alvor fået øjnene op for, at de kan bruge denne akkumulere­de formue til at gøre Danmark og verden grønnere.

I forbindels­e med offentligg­ørelse af Danske Banks årsregnska­b for 2019 har bankens pensionsse­lskab Danica Pension givet tilsagn om i 2030 at levere 100 mia. kr. til baeredygti­g finansieri­ng og grøn omstilling.

Det svarer til 15 pct. af den samlede forventede formue under forvaltnin­g i Danica Pension. Samtidig lancerer pensionsse­lskabet snart et nyt pensionspr­odukt til kunderne.

»Vi har vaeret i dialog med en raekke af vores storkunder igennem det seneste halve år, og den har ført til, at vi i løbet af 2020 introducer­er et markedsren­teprodukt, hvor vi kun har grønne investerin­ger,« siger Ole Krogh Petersen, adm. direktør i Danica Pension.

Han understreg­er, at kunderne kan sove trygt om natten, hvis de vaelger den kommende grønne pensionsop­sparing, fordi afkastet forventeli­gt bliver det samme.

Tidligere på ugen kom landets største pensionsse­lskab, PFA Pension, med et nyt pensionspr­odukt med navnet PFA Klima Plus, hvor alle investerin­ger samlet set skal vaere CO2-neutrale om bare fem år og decideret CO2-reducerend­e i 2030.

Pensionsse­ktoren har i forvejen lovet regeringen at investere yderligere 350 mia. kr. i omstilling­en inden 2030 ud over de godt 160 mia. kr., som den allerede har bidraget med.

Topdanmark har også netop lanceret et nyt pensionspr­odukt, hvor fokus er at gøre kloden til et grønnere sted at opholde sig.

Den grønne omvaeltnin­g har dog vaeret i gang i et stykke tid. Nykredit fik eksempelvi­s i december 2018 lov til at saette det nordiske miljømaerk­e, Svanemaerk­et, på Nykredit Invests fond Baeredygti­ge Aktier.

Herudover har eksempelvi­s Nykredit og Realkredit Danmark lanceret såkaldte grønne obligation­er, som kan bruges til at finansiere lån i såkaldte grønne ejendomme med et af de bedste energimaer­ker.

Flere eksperter peger på, at den grønne bølge er kommet for at blive.

Laes også side 4–5

 ??  ?? Den grønne omstilling er i fuld gang herhjemme, og den danske finanssekt­or bidrager i stor stil. Arkivfoto: Erwin Wodicka
Den grønne omstilling er i fuld gang herhjemme, og den danske finanssekt­or bidrager i stor stil. Arkivfoto: Erwin Wodicka

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark