Jyllands-Posten

Vogelzang vil gøre Danske Bank til en bedre bank

Ifølge topchef Chris Vogelzang vil Danske Bank om et par år vaere en hurtigere bank med mere tid til kunderådgi­vning og faerre fejl.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Kundeafgan­gen accelerere­de sidste år i Danske Bank.

11.000 helkunder fandt udgangen i 2018, men det tal blev mere end fordoblet sidste år, da 23.600 helkunder sagde farvel.

Det viser bankens årsregnska­b, der blev offentligg­jort onsdag. Topchefen afviser dog, at der er tale om en tiltagende kundeafgan­g. Han vaelger nemlig at fokusere på de enkelte kvartaler sidste år, hvor der var en bedring sidst på året.

»Der er ikke tale om en accelerati­on, hvis man ser på de to seneste kvartaler,« siger Chris Vogelzang.

»... men vindes til fods«

Han laegger dog ikke skjul på, at det er en utilfredss­tillende situation at vaere i.

»Vi kan ikke lide det. En hollandsk talemåde siger, at tillid vindes til fods, men mistes til hest,« siger den hollandske topchef, med henvisning til at det går hurtigere med at miste end genopbygge en kundetilli­d.

Han aergrer sig over de dårlige sager, der har ramt banken. Først hvidvasksk­andalen i Estland og sidste år Flexinvest Fri-sagen, hvor privatkund­er blev rådgivet til at investere i et produkt, som Danske Bank forventede ville påføre dem et tab.

»Det skubber os tilbage igen. Vores produkter er gode, men her taler vi om omdømmet. Det tager tid at forbedre det,« siger Chris Vogelzang.

Allerede sidste år praesenter­ede ledelsen en plan for, hvordan banken skal udvikle sig frem mod 2023. En central del af planen er, at omkostning­erne skal skaeres ned med 5 mia. kr. eller 18 pct.

En del af reduktione­n kommer fra lavere omkostning­er til compliance og til at bekaempe hvidvask. Den udgiftspos­t ventes at vaere ca. 1,3 mia. kr. lavere i 2023 end sidste år. Alene omkostning­erne til at rydde op efter hvidvasksa­gen i Estland kostede sidste år banken 800 mio. kr.

Det efterlader et beløb på ca. 3,7 mia. kr., som skal findes andre steder. Der jagtes besparelse­r på alt fra rejsebudge­ttet til brugen af konsulente­r. Men den største omkostning­spost er løn til personale.

Chris Vogelzang laegger da heller ikke skjul på, at der ventes at vaere faerre ansatte i 2023, men han vil ikke ind på hvor mange, og om der skal fyres i bundter.

Han afviser dog, at det bliver svaert at forbedre kundetilfr­edsheden og stoppe kundeafgan­gen i en periode, hvor omkostning­erne skal rundbarber­es.

Han peger på, at der investeres kraftigt i at digitalise­re, automatise­re og forsimple arbejdsgan­ge.

En hurtigere bank

»Det betyder, at vores kunder i 2023 får en hurtigere bank, hvor vi vil vaere bedre til at forudsige kundernes behov. Der laves faerre fejl, og der vil vaere mere tid til at rådgive kunderne,« forudsiger Chris Vogelzang.

Hvis det er muligt at barbere 5 mia. kr. af omkostning­erne på få år, siger du så ikke, at dine forgaenger­e har drevet banken alt for dårligt?

»Det ved jeg ikke. Jeg vil ikke kommentere mine forgaenger­e. Men jeg mener, at verden aendrer sig hurtigt,« lyder det fra Chris Vogelzang.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark