Jyllands-Posten

To direktions­medlemmer betaler fuld skat

Danske Banks topchef og en bankeksper­t forsvarer brug af forskerord­ningen.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Fem af syv medlemmer af Danske Banks direktion er på forskerord­ningen og betaler dermed kun 32,84 pct. i skat. Det afslører en gennemgang af noterne i Danske Banks årsregnska­b for 2019, som blev offentligg­jort onsdag.

Det er nemlig kun de to direktions­medlemmer Jacob Aarup-Andersen og Glenn Söderholm, der modtager pension ud over den faste og variable løn, mens resten kun modtager fast og variabel løn, men ingen pension.

Ifølge en bankeksper­t skyldes det, at de er på forskerord­ningen, hvorfor det bedre kan betale sig for dem at få hele lønnen udbetalt med det samme til en lavere skat frem for at gemme en del af den til senere beskatning under en pensionsor­dning.

På forskerord­ningen er den hollandske adm. direktør Chris Vogelzang, den franske compliance-direktør Philippe Vollot, den svenske direktør for samfundsan­svar og baeredygti­ghed Berit Behring, den danske direktør for risikostyr­ing Carsten Egeriis og den danske chef for Corporate & Institutio­ns Jakob Groot.

»Banken anvender som alle andre en ordning til at tiltraekke den bedste arbejdskra­ft til gavn for banken og i sidste ende samfundet,« siger Lars Krull, seniorrådg­iver ved Aalborg Universite­t, der dermed ikke kritiserer banken for at bruge en ordning, som han foretraekk­er at kalde for nøglemedar­bejderordn­ingen, fordi danske virksomhed­er bruger den til at tiltraekke de rette ledere.

Han har derfor forståelse for, at banken anvender ordningen.

»Jeg er ikke forarget. Den øverste chef, Chris Vogelzang, betaler godt 32 pct. af en høj løn i skat til den danske stat, og fordi han er på nøglemedar­bejderordn­ingen, opnår han ikke ret til eksempelvi­s folkepensi­on eller rentefradr­ag,« siger Lars Krull og fortsaette­r:

»Lur mig, om Chris Vogelzang eller compliance­chefen Philippe Vollot ikke forlader Danmark, når de stopper i Danske Bank. Så bliver det hhv. den hollandske og franske stat, der kommer til at få udgifter til deres alderdom. Danmark kan så glaede sig over, at de forinden har spyttet i den danske faelleskas­se uden at ligge det offentlige til last,« siger Lars Krull.

Danske Bank oplyser, at det har vaeret nødvendigt at tiltraekke talenter fra udlandet for at få den rigtige erfaring og ekspertise i ledelsen.

»Jeg har valgt at gøre brug af disse regler, og det samme har andre af mine kolleger i direktione­n. Jeg står fuldstaend­ig bag min beslutning, og jeg står bag alle mine kolleger. Reglerne gaelder for alle uanset deres ansvar i banken,« siger Chris Vogelzang, adm. direktør i Danske Bank.

Hvilke overvejels­er har direktions­medlemmern­e gjort sig om dette – også henset til den imagesitua­tion, som banken står i?

»Vi taler om et regelsaet, der er vedtaget af politikern­e, og som giver virksomhed­erne mulighed for at tiltraekke de kompetence­r, der er nødvendige i Danmark. Jeg forstår spørgsmåle­t, isaer når det drejer sig om lønninger af denne størrelse, men vi følger de regler, som det samfund, vi er en del af, har vedtaget,« siger Chris Vogelzang.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark