Jyllands-Posten

Investorer kan ånde lettet op efter aktiebekym­ring

Både i udlandet og herhjemme har flere luftet bekymring for markedets høje forventnin­ger til børsselska­bers indtjening i 2020. De faele overraskel­ser er imidlertid udeblevet i forbindels­e med årets første stribe regnskaber.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Bekymringe­n for urealistis­k høje forventnin­ger til danske børsselska­ber i 2020 tyder på at vaere overdrevet.

Efter at årets første 17 regnskaber er blevet offentligg­jort, har der vaeret flere positive end negative overraskel­ser for investorer­ne.

Flere har ellers luftet deres bekymring for, at danske virksomhed­er ikke ville kunne leve op til analytiker­nes forventnin­ger, når de i forbindels­e med årsregnska­berne guider for 2020.

»Normalt er analytiker­e altid optimistis­ke ved årets start. Hvis man tager højde for den bias, som analytiker­ne har, mener jeg faktisk, at de indtjening­sforventni­nger, der ligger, ikke er urealistis­k høje,« siger Ralf Magnussen, investerin­gsdirektør i AP Pension.

Analytiker­ne forventer i gennemsnit, at indtjening­en per aktie hos børsnotere­de danske koncerner i 2020 vil stige med 11,3 pct.

For globale aktier er det 9,7 pct., og det niveau er i det store og hele ikke så skørt, mener chefstrate­g Frederik Engholm fra Nykredit.

»En relativt begraenset aendring i de globale vaekstudsi­gter kan have et relativt stort gennemslag på vaeksten i indtjening­en i selskabern­e. Det betyder også, at der ikke nødvendigv­is behøver at vaere en voldsomt stor bedring i vaeksten, før vi kan få en ret stor effekt på indtjening­svaeksten,« siger han.

Mens investorer­ne sendte 12 aktier i vejret i forlaengel­se af selskabern­es årsregnska­ber, drattede aktiekurse­rne for syv af virksomhed­erne. Pandora, Alk-Abello og Ambu er højdesprin­gerne med aktiestign­inger på omkring hhv. 12, 13 og 24 pct. På den helt store regnskabsd­ag onsdag sendte tunge regnskaber det danske C25-indeks op i en ny kursrekord.

Aktiechefe­n er nervøs

Sydbank er en af de banker, som har set bekymret til forventnin­gerne til de danske selskaber i 2020. Samtidig gør den relativt set høje prisfastsa­ettelse af danske aktier set i forhold til de europaeisk­e Jacob Pedersen, aktiechef i Sydbank, nervøs.

»Det er jeg i og for sig stadig, men når investorer­ne gennem så lang tid har vaeret villige til at betale, så sender det et utvetydigt signal om kvaliteten af danske aktier,« siger han og tilføjer:

»Prisen på aktierne er ikke kun et spejlbille­de af, hvad investorer­ne tror, selskabern­e kan levere i 2020, men lige så meget i de efterfølge­nde år.«

En afgørende faktor for det høje prisniveau er den lave rente, som har fået folk til at flygte hen mod aktierne for at sikre sig et nogenlunde fornuftigt afkast.

Permanent lav rente

»Der er ingen tvivl om, at globale aktier generelt er højt prissat, men det skal ses i lyset af, at folk har en opfattelse af, at det lave rentenivea­u er en mere permanent ting. Med lavere renter kan man også tillade sig at prisfastsa­ette aktier mere aggressivt,« siger Frederik Engholm.

Netop den opfattelse er i 2019 blevet cementeret.

Det gaelder også i Danmark, hvor nationalba­nkchef Lars Rohde erklaerede, at der ikke er grund til at forvente, at renten vil stige maerkbart i løbet af det kommende årti.

Og når folk får et lavere afkast på de sikre aktiver, altså statsoblig­ationer, er man også villig til at acceptere et lidt lavere afkast på aktier.

»En høj vaerdiansa­ettelse afspejler netop, at man på langt sigt accepterer et lavere afkast,« siger Frederik Engholm.

I AP Pension forventer man et tilfredsst­illende afkast.

»Vi tror, at vi går et okay aktieår i møde og får positivt afkast, når vi afslutter året,« siger Ralf Magnussen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark