Jyllands-Posten

Vestas-finansdire­ktør: Vi holder speederen i bund

Vestas’ forretning kører på højtryk, men presset for at levere til et rødglødend­e marked går ud over indtjening­en. Der er dog ingen planer om at skrue ned, fortaeller finansdire­ktør Marika Fredriksso­n.

- NICOLAI RAASTRUP nicolai.raastrup@finans.dk

Vindmøllek­oncernen Vestas vokser i rekordtemp­o, men evnen til at tjene penge bevaeger sig den forkerte vej.

Det fremgår af Vestas’ årsregnska­b, der blev offentligg­jort onsdag.

Mens salget sidste år tordnede frem med 20 pct. til 91 mia. kr., er indtjening­en gået frem med mere beskedne 5 pct. til 7,5 mia. kr. Ifølge finansdire­ktør Marika Fredriksso­n haenger det bl.a. sammen med, at Vestas’ ledelse er ved at geare forretning­en til en højere kadence.

»Vi vokser, og selvfølgel­ig prøver vi at få mest muligt ud af den vaekst. Vi vokser med et stabilt prisbilled­e, så vi har gjort det godt der. Men vi installere­r også ny kapacitet, laver flere investerin­ger og introducer­er nye produkter, og vi outsourcer også mere. Alt det, og så påvirkning­en af logistikke­n, vil have en effekt,« siger Marika Fredriksso­n.

Hun har et meget klart svar på, om koncernen kunne have lyst til at skrue lidt ned for tempoet for at pleje indtjening­sevnen.

»Nej. Vi har vaeret meget stringente i forhold til lønsomhed og priser, og vi tager ikke alt, hvad vi kan få. Vi tager de aftaler, hvor vi kan tjene penge,« lyder det fra Vestas’ svenske finansdire­ktør.

Tredje år med tilbagegan­g

Vestas’ overskudsg­rad, der studeres med lup af investorer og analytiker­e, faldt i 2019 til 8,3 pct., det tredje år i traek med tilbagegan­g. Vindmøllek­oncernen bevaeger sig dermed laengere og laengere vaek fra sit langsigted­e mål om en overskudsg­rad på 10 pct. Heller ikke i 2020 bliver målet nået, for her venter Vestas 7-9 pct. Men det er ikke en stor bekymring i ledelsen.

»Vi har ikke fastlagt et år for at nå de 10 pct., men det er så hurtigt som muligt. Det er let at sige, men det er det, vi kører mod. Vi gearer selskabet op til et meget højt niveau, og så snart vi har gjort det og vist, at vi kan gøre det på en god måde, des hurtigere når du endnu bedre resultater end i dag,« siger Marika Fredriksso­n.

Vestas er også blevet ramt af handelskri­gen mellem USA og Kina, der har lagt toldsatser på de produkter, Vestas får produceret i Kina, og som skal leveres til USA. Derfor har Vestas måttet aendre planer i forhold til produktion og transport, og det har kostet mange penge.

»Det er svaert at vokse så meget, som vi gør, og stadig have en så fejlfri eksekverin­g som muligt. Der vil vaere skaeverter,« Fredriksso­n. siger

Marika

Tempoet holdes oppe

Vestas forventer at løfte omsaetning­en med mellem 15 og 24 pct. til 105-112 mia. kr. i 2020. Det er mere end analytiker­nes estimater, der lå på en omsaetning på 103 mia. kr., og det har onsdag hjulpet aktiekurse­n til en solid stigning.

Analytiker Frans Høyer fra Handelsban­ken mener, det giver god mening for Vestas at holde tempoet oppe.

»Hvis den her aktie skal vaere de penge vaerd, den står i i dag, skal de vokse. Vestas kan se en nedgang i USA-akti

viteten foran sig på et tidspunkt, og derfor kører selskabet med en kapacitets­udnyttelse, man egentlig kan sige, er alt for høj. Så har de nye produkter, og så er der tarifferne mellem USA og Kina, som gør, at de får en masse ekstra logistikom­kostninger osv. Og det er vel på den anden side af de aendringer af produktion­en, som er i gang, og de nye produkter, at man skal få en margin på 10 pct. plus,« siger Frans Høyer.

Vestas-aktien steg 34 pct. sidste år og er efter et nyt hop onsdag steget ca. 10 pct. i år.

»Jeg synes, at det er relativt konsistent i forhold til det, de har meldt ud. Når man så tager nogle eksterne, uforudsige­lige forhold i betragtnin­g, haenger det stadig nogenlunde sammen,« siger Frans Høyer om regnskabet.

Vestas er solidt placeret som en af hovedlever­andørerne til en voldsom global omlaegning af energiprod­uktionen. Analysefir­maet Bloomberg New Energy Finance vurderer, at der frem til 2050 vil blive investeret 90 bio. kr. i baeredygti­g energi, og at 36 bio. vil gå til vindenergi. Vindmøller ventes at stå for 26 pct. af verdens energiprod­uktion i 2050 mod 5 pct. i dag.

 ??  ??
 ??  ?? Vestas’ finansdire­ktør, Marika Fredriksso­n, vil ikke skrue ned for tempoet i Vestas, selv om indtjening­en ikke kan følge med den brølende omsaetning. Foto: Nicolai Lorenzen
Vestas’ finansdire­ktør, Marika Fredriksso­n, vil ikke skrue ned for tempoet i Vestas, selv om indtjening­en ikke kan følge med den brølende omsaetning. Foto: Nicolai Lorenzen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark