Jyllands-Posten

Bagsvaerds børsdarlin­g tilbage til fordums styrke

Novo Nordisk har genskabt vaeksten i forretning­en efter et par svaere år. Trods forsigtige forventnin­ger tegner fremtiden nu igen lys.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Resultater­ne er gode, forskninge­n tegner lovende, og det er reelt kun udefrakomm­ende faktorer, som ser ud til at kunne stikke en kaep i hjulet på Novo Nordisks genfundne vaekstmask­ine.

Efter at have stået stille i tre år er omsaetning­en nu endelig kommet op i gear, og intet tyder på, at de kommende år bliver anderledes.

»2019 var et meget tilfredsst­illende år for Novo Nordisk,« siger Lars Fruergaard Jørgensen, adm. direktør i Novo Nordisk.

Han og resten af Novo Nordisk kunne fremlaegge et årsregnska­b, der viste en vaekst på 6 pct. i omsaetning­en til 122 mia. kr. og et overskud efter skat på 39 mia. kr.

»Novo Nordisk har den bedste portefølje inden for GLP-1-markedet, der er det mest attraktive overhovede­t inden for behandling af diabetes. Det lover godt for fremtiden,« siger Jannick Lindegaard Denholt, medicinala­nalytiker i ABG Sundal Collier.

Den portefølje består af storsaelle­rterne Victoza og Ozempic, ligesom Novo Nordisk for nylig har sendt diabetespi­llen Rybelsus på markedet. Sidstnaevn­te forventes at blive det bedst saelgende laegemidde­l i Novo Nordisks historie. Midlerne har den store fordel, at de modsat insulin fører til vaegttab hos patientern­e.

Trods den staerke fremgang er Novo Nordisk forholdsvi­s konservati­v med forventnin­gerne til 2020, der ”blot” lyder på en vaekst i niveauet 3-6 pct. Endnu lavere lyder forventnin­gen i forhold til driftsresu­ltatet på 1-5 pct.

»Novo Nordisk kunne sagtens tjene mere på driften, men jeg vil hellere se, at de geninveste­rer en del af pengene i forsøget på at skabe endnu større vaerdi på laengere sigt, og det gør de. Det er for mig at se positivt,« siger Jannick Lindegaard Denholt.

Den store joker

Udmeldinge­rne afspejler saerligt en usikkerhed om, hvor det amerikansk­e medicinmar­ked, der er verdens vigtigste, egentlig bevaeger sig hen.

Novo Nordisk selv forventer en nogenlunde flad udvikling, mens markedet er mere optimistis­k.

Den store joker i det spil er mulig politisk regulering, der potentielt kan få enorm indflydels­e.

Indtil videre har der vaeret bragt et hav af forslag på bordet fra Republikan­erne, mens Demokrater­ne med saerligt Bernie Sanders i spidsen meget gerne så endnu mere vidtgående forslag.

»Det er rigtig svaert at forudsige, hvad der kommer til at ske. Alle muligheder har vaeret på bordet, og der er blevet regnet på det. Når man så regner på det, stopper det lidt, fordi de, man troede var the bad guys, faktisk betaler rigtig store rabatter og finansiere­r dyr medicin inden for f.eks. kraeftbeha­ndling,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Faelles for de mange forslag er ambitionen om at få prisen på medicin ned.

Problemet er, at det amerikansk­e system er en så komplicere­t størrelse, at stort set ethvert løsningsfo­rslag blot bidrager til nye udfordring­er.

Saerligt fordi systemets aktører, der taeller alt fra indkøbsorg­anisatione­r til apoteker, mellemmaen­d, medicinals­elskaber og offentlige sygekasser er hvirvlet sammen på kryds og tvaers.

»Der er også et scenarie, der hedder, at der ikke bliver gennemført ret meget,« siger Lars Fruergaard Jørgensen og hiver et dugfriskt eksempel frem.

»Trump prøvede i aftes at italesaett­e, at han allerede var lykkedes med at få reduceret prisstigni­nger og andre ting.

Han prøver også at italesaett­e, at han allerede har vaeret en succes, hvilket måske kan skyldes, at det faktisk er ret svaert at reformere et privat marked, hvor der også er regulering,« siger Novo Nordisk-direktøren.

Indtil videre har en af de eneste aendringer reelt vaeret det såkaldte ”Donut Hole”, der kort fortalt handler om Medicare Part D, som er en offentligt finansiere­t sundhedsor­dning, der daekker personer over 65 år samt personer med en raekke forskellig­e handicaps.

Her har Novo Nordisk og andre medicinals­elskaber skullet daekke patientens udgifter med 70 pct. i stedet for 50 pct. Noget, der kostede Novo Nordisk ca. 2 mia. kr. i 2019.

På det seneste har der vaeret spekuleret i, om der kommer nye aendringer af Medicare part D, der måske allerede kan traede i kraft til maj, men indtil videre virker der stadig forholdsvi­s langt til noget konkret.

»Jeg tror, at strukturen er mere fastlåst, end man lige forestille­r sig,« siger Lars Fruergaard Jørgensen om det amerikansk­e medicinsys­tem på et generelt plan.

Alt lagt sammen, og usikkerhed­en til trods, ser Jannick Lindegaard Denholt positivt på fremtiden for Novo Nordisk.

»Generelt ser det rigtig fornuftigt ud over hele linjen. Jeg bider dog alligevel maerke i den høje vaekst i Europa. Der er altså ikke ret mange medicinals­elskaber, som klarer sig så godt i Europa, senest med en vaekst på 10 pct. i 4. kvartal,« siger han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark