Jyllands-Posten

Topchef tjente 54,8 mio. kr. i 2019

Lønnen bare stiger og stiger i Novo Nordisk, og det kommer ikke mindst topchef Lars Fruergaard Jørgensen til gode.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Lars Fruergaard Jørgensen har som topchef for Novo Nordisk leveret et glimrende 2019, og det kommer i den grad også ham selv til gode.

Han kan således se tilbage på et 2019, der sikrede ham en løn på hele 54,8 mio. kr. mod 41,3 mio. kr. året før.

Den store stigning skyldes ikke mindst hans bonusprogr­ammer, hvor det kortsigted­e i 2019 gav ham 13,9 mio. kr., mens det langsigted­e bonusprogr­am sikrede ham 19,7 mio. kr.

Lønpakken svarer til en stigning på 33 pct. og kommer efter et 2018, hvor hans løn steg 30 pct.

Novo Nordisk offentligg­ør i øvrigt, modsat en del andre, meget detaljeret, hvilke selskaber der er blevet sammenlign­et med.

Mest bemaerkels­esvaerdigt er det, at aflønninge­n til Lars Fruergaard Jørgensen ikke bliver holdt op imod verdens største medicinals­elskaber, de amerikansk­e. En sådan sammenlign­ing ville have fået hans løn til at se meget lav ud, men ville på et teoretisk plan i en vis udstraekni­ng nok godt kunne forsvares, eftersom Novo Nordisk er på størrelse med i hvert fald en del af de amerikansk­e medicinals­elskaber.

I laveste kvartil

Novo Nordisk sammenlign­er i stedet med saerligt Europa, men selv her er Fruergaard Jørgensens løn faktisk ikke specielt høj. Der er bl.a. blevet sammenlign­et med franske Sanofi, britisk-svenske AstraZenec­a og britiske GlaxoSmith­Kline, og her lander Lars Fruergaard Jørgensens løn i den laveste kvartil.

Anderledes ser det ud, når Novo Nordisk-bestyrelse­n sammenlign­er hans løn med andre nordiske selskaber, der bl.a. involverer selskaber som Coloplast, Equinor, Volvo, Ørsted og A.P. MøllerMaer­sk. Her ligger hans løn højere end øverste kvartil.

Samlet set steg koncerndir­ektionens løn i Novo Nordisk til 213,5 mio. kr. mod 182,4 mio. kr. året før.

Det skyldes ifølge Novo Nordisk saerligt, at forretning­en har udviklet sig solidt, hvilket har resulteret i større både kort- og langsigted­e bonusser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark