Jyllands-Posten

Novo er danmarksme­ster i at tjene penge, men har også en sårbar side

På vej mod sin 100-års fødselsdag er medicinalk­oncernen tilbage i storform, men risikoen er stadig koncentrer­et om ét marked og én medicinkla­sse.

- SØREN LINDING soli@finans.dk

Topledelse­n i Danmarks mest vaerdifuld­e selskab med Lars Fruergaard Jørgensen i spidsen udstråler selvsikker­hed, overskud og stor tiltro til fremtiden. Det er der også en grund til. Novo Nordisk er kommet tilbage på vaekstspor­et efter tre års stagnation, børsvaerdi­en er efter kurschokke­t i 2016 tilbage over astronomis­ke 1.000 mia. kr., mens en raekke nye og bedre produkter forventes at holde dampen oppe under det danske erhvervskl­enodie i det meste af det nye årti.

Der skal ikke bladres meget i artikelark­iverne for at se, at piben har fået en anden lyd. Vaekstkris­en, der blev udløst af priskrig på insuliner på det lukrative amerikansk­e marked, er blevet afblaest. Det skyldes ikke kun Lars Fruergaard Jørgensens opgør med sin forgaenger­s, legendaris­ke Lars Rebien Sørensens, topstyrede fokus på en benhård performanc­ekultur.

AEren kan isaer tildeles en ny klasse diabetesme­dicin, kaldet GLP-1, der har overrasket alt og alle ved at gøre diabetesbe­handlingen både mere effektiv, men også mere bekvem. Den kan tilsynelad­ende også bruges til behandling af fedme og diabetesre­laterede lidelser som fedtlevers­ygdommen NASH.

Den nye medicinkla­sses succes og et fortsat stort vaekstpote­ntiale er således kommet meget belejligt. Mens den tidligere traekhest, insulinern­e, lider under prispres, har Novo Nordisk

fået en ny vaekstmoto­r. Det samlede salg af GLP-1medicin udgjorde sidste år naesten 40 mia. kr. eller 32 pct. af koncernens samlede salg på 122 mia. kr. mod 27 pct. i 2018. Insulinern­e står fortsat for den største del af salget med 49 pct. mod 53 pct. året før. Med den nuvaerende vaekstudvi­kling vil der ikke gå mange år, før den nye diabetesme­dicin overhaler den gamle.

Når det kommer til indtjening­en, fylder GLP-1 endnu mere og vil i takt med fortsat høj vaekst og flere stordrifts­fordele hurtigt blive den største profitmage­r, hvis den ikke allerede er det. Det afslører en utrolig succes, der giver Novo Nordisk naermest uanede kraefter til at hjaelpe endnu flere patienter og investere endnu mere i nye innovative produkter. Men medaljen har en sårbar bagside. Novo Nordisk går fra at vaere afhaengig af en klasse medicin til at vaere afhaengig af en anden type medicin – eller groft sagt fra et one-product company til et andet one-product company. En fokuseret strategi er også en udsat strategi.

Det er af samme grund meget maerkvaerd­igt, at Novo Nordisk først nu er i gang med at etablere produktion af både de aktive ingrediens­er i insulinern­e og i GLP-1medicinen andre steder end i Danmark. Det vil med andre ord sige, at et enkelt produktion­sstop kan laegge den danske medicinalk­oncern ned. Det er en overmåde stor risiko at løbe. På samme måde har Novo Nordisk på linje med andre medicinals­elskaber omkring halvdelen af sit salg i USA. Det giver også her den danske medicinalk­oncern en skaevvrede­n risikoprof­il, når det samtidig er her, at den suveraent største profitpulj­e ligger.

Novo Nordisk er i sig selv sårbar med en lønsomhed, der hører til den globale industris absolutte top. Det er der mange historiske grunde til ud over dygtighed, men der er en skaerpet skepsis over for sektorens forretning­smetoder. Det er en speciel balancegan­g at tjene penge – og i Novo Nordisks tilfaelde graensende til overnormal profit – på andre menneskers sygdom. Der pålaegger hele industrien at udvise samfundsan­svar i udstrakt grad for at undgå yderligere regulering eller andre former for indgreb.

Det er Lars Fruergaard Jørgensen selvfølgel­ig klar over, og derfor er det en absolut nødvendigh­ed at bevare omverdenen­s tillid til, at selskabet er en medspiller for at løse de store sundhedspr­oblemer og ikke en modspiller. Han betonede på onsdagens pressemøde, at Novo Nordisk kommer til at gøre mere for netop at vise samfundssi­nd. Novo Nordisk opgav sidste år sine langsigted­e finansiell­e målsaetnin­ger til gavn for isaer aktionaere­rne for netop at signalere et bredere sigte på vaerdiskab­else på laengere sigt og for alle virksomhed­ens interessen­ter.

Novo Nordisk er tilbage i storform efter nedturen for tre år siden. Men risikoprof­ilen er langtfra i balance.

En fokuseret strategi er også en udsat strategi. SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark