Jyllands-Posten

Samfundsan­svar skal blive en del af Nykredit-forretning­en

Efter rekordregn­skab varsler Nykredits topchef, Michael Rasmussen, en offensiv tilgang, hvor realkredit­kunderne skal hjaelpes til at blive grønnere.

- JETTE AAGAARD jette.aagaard@finans.dk

Danmarks største realkredit­koncern, Nykredit, vil give sine kunder et skub i ryggen for at blive mere baeredygti­ge. Det pointerer Nykredit-topchef Michael Rasmussen i et interview i forbindels­e med aflaeggels­e af koncernens regnskab for 2019.

»Samfundsan­svar er ikke bare noget, vi kører ved siden af forretning­en. Det er ikke et marketings­tunt. Det er svaert, men samfundsan­svar bliver en integreret del af vores strategi, vores politikker og forretning­sgange,« siger han.

Slår alle rekorder

Selve regnskabet slår rekorder på indtjening­ssiden efter et år med tre gange så stor aktivitet som følge af boligejern­es vilde appetit på låneomlaeg­ninger, og det er Michael Rasmussen stolt af.

»Vi har vaekst i hele vores forretning. Vi vinder markedsand­ele. Vi har vaeret i stand til virkelig at vinde terraen i den konverteri­ngsbølge, der naermest har varet hele året. Det glaeder mig meget,« siger Michael Rasmussen og fremhaever, at det kun har vaeret muligt på grund af samarbejde­t med bankerne i Totalkredi­t-samarbejde­t.

Egentlig virker Michael Rasmussen mere fokuseret på det, der ligger forude. Nemlig en nyligt opdateret strategi, hvor Nykredit skal øge sit fokus på baeredygti­ghed og samfundsan­svar.

Han fortaeller, at den finansiell­e koncern har udvalgt fire forretning­sområder, hvor der er mulighed for at forbedre baeredygti­gheden til gavn for alle.

Forpligtel­se

Tre af de fire områder, som Nykredit vil saette ind på, er boliger, der med Michael Rasmussens ord er »en af de helt store CO2-syndere i Danmark, ejendomsse­lskaber og landbrug. Områder, hvor Nykredit ifølge Michael Rasmussen er landets største udlåner.

»Der tager vi forpligtel­sen – og muligheden – ind,« siger han.

Derudover vil Nykredit fremme baeredygti­ghed på investerin­gsområdet, hvor Nykredit allerede har markeret sig bl.a. som landets største udsteder af grønne obligation­er.

Hvordan vil I konkret sikre, at kunderne maerker, at baeredygti­ghed og samfundsan­svar ikke bare er fine begreber og skåltaler?

»Vi arbejder på en raekke tiltag, der skal sikre, at dette ikke er varm luft. For det er fuldstaend­igt essentielt for vores ejere og bestyrelse, at vi bliver Danmarks foreningse­jede og samfundsan­svarlige virksomhed. Det gør vi kun, hvis det bliver en trovaerdig del af vores kernestrat­egi,« siger han.

Michael Rasmussen varsler, at det øgede fokus på baeredygti­ghed og samfundsan­svar i løbet af de kommende år skal implemente­res i alle koncernens koncepter, produkter og målesystem­er (de såkaldte KPI’er).

»Det skal vaere en del af vores dagligdag, for ellers bliver det bare fine begreber,« erkender han.

Han ser strategien med fokus på at forbedre kundernes baeredygti­ghed som en forretning­smulighed.

Tage kunden i hånden

»I og med at det er så stor en del af vores forretning, er jeg overbevist om, at vi vil rykke taettere på vores kunder ved at tage dem i hånden og hjaelpe dem – boligejere, ejendomsse­lskaber og landbruget – med at blive mere baeredygti­ge. Det kan blive en ren win-win,« siger han.

Så det er ikke sådan, at man som landbrugsk­unde skal frygte, at det bliver svaerere at få lån, fordi man kan karakteris­eres som en CO2synder?

»Vores udgangspun­kt vil vaere det modsatte. Hvis vi siger nej til en kunde, som har svaert ved det baeredygti­ge, så bliver samfundet jo ikke mere grønt. Det er meget, meget vigtigt, at vi – uanset hvor kunden befinder sig på den grøn-sorte akse – tager kunden i hånden og finder ud af, hvad vi til faelles bedste kan gøre for at blive mere baeredygti­ge. Vores tilgang vil vaere offensiv og positiv, og den vil vaere supportere­nde – og ikke det modsatte,« siger Michael Rasmussen.

Nykredit er landets største långiver, og topchef Michael Rasmussen er formand for finanssekt­orens brancheorg­anisation, Finans Danmark. I december 2018 sagde han som bankernes formand undskyld til samfundet, efter at en raekke skandaler havde ramt den danske finanssekt­or – med Danske Banks hvidvasksk­andale som den absolut største.

Den tillidskri­se, som skandalern­e affødte, har vaeret med til at skubbe på udviklinge­n med det store fokus på samfundsan­svar i sektoren – også i Nykredit, forklarer Michael Rasmussen.

»Vi havde uanset hvad bevaeget os denne vej. Men det er klart, at vi også ser et nyt rammevilkå­r, hvor vi simpelthen er nødt til at leve op til vores samfundsan­svar for at imødegå og få vendt den tillidskri­se, der har ramt den finansiell­e sektor,« siger Michael Rasmussen.

 ??  ?? Nykredit-topchef Michael Rasmussen har onsdag offentligg­jort både et regnskab og en opdateret strategi for realkredit­koncernen.
Foto: Lars Krabbe
Nykredit-topchef Michael Rasmussen har onsdag offentligg­jort både et regnskab og en opdateret strategi for realkredit­koncernen. Foto: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark