Jyllands-Posten

Maersk Drilling-topchef: »Det ser ud, som om 2019 var vendepunkt­et«

Maersk Drilling kigger ind i et 2020, som efter alt at dømme gerne skulle blive bedre end det hårde 2019, lyder det fra topchefen.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Boreriggen­e står stadig ubrugte hen, og bundlinjen er forsat rød. Men for Maersk Drilling var 2019 et år med antydninge­r af bedring for den pressede branche.

Optimismen blomstrer i hvert fald hos ledelsen i det danske borerigsel­skab.

»Det ser ud, som om 2019 var vendepunkt­et, hvis vi ser tilbage og kigger på udviklinge­n i aktivitets­niveauet, udnyttelse­sgraden og markedsrat­erne. Men det er med en kort horisont, så det skal man holde sig for øje,« siger Jørn Madsen, adm. direktør hos Maersk Drilling.

I løbet af sidste år havde olieselska­berne brug for et stigende antal borerigge og sendte flere opgaver i udbud. Andelen af borerigge, som står øde hen, er samtidig faldende. Og derudover har den pris, borerigsel­skaberne kan tage for at udleje boreriggen­e per dag, vaeret stigende.

»De største udfordring­er er, at vi skal få laengere kontrakter som industri generelt. Vi er et sted med udnyttelse­sgraden, som er fornuftig historisk, men den fremadrett­ede kontraktda­ekning skal blive højere,« siger han.

Maersk Drilling kom ud af 2019 med et driftsresu­ltat før renter og skat samt af- og nedskrivni­nger (ebitda) på 415 mio. dollars, hvilket var en smule højere end Maersk Drillings egen prognose om at nå omkring 400 mio. dollars.

Den gennemsnit­lige dagsrate, som Maersk Drilling fik for sine rigge, dykkede i begyndelse­n af året, men er i løbet af året steget igen. Det samme gør sig dog ikke gaeldende, hvad angår laengden af kontrakter­ne, og her holder olieselska­berne sig fortsat mere tilbage med at indgå lange kontrakter.

»Vi forventede at se, at det begyndte at komme, og det er det sådan set også gjort. Men det er også typisk nogle kontrakter, der tager noget tid at indgå. Det ved vi,« siger Jørn Madsen.

Maersk Drillings aktiekurs steg i løbet af 4. kvartal 2019, men er siden årsskiftet faldet med 14 pct. Det samme gaelder for flere konkurrent­er, og olieprisen er faldet med 10 dollars per tønde i samme periode. Jørn Madsen har dog ikke noget bud på, hvorfor aktierne er faldet.

»De fleste af de beslutning­er, olieselska­berne traeffer på vores vegne, er styret af forventnin­ger til olieprisen på den lange bane,« forklarer han.

 ??  ?? Resultater­ne faldt som forventet i 2019 i forhold til 2018 hos Maersk Drilling, men topchef Jørn Madsen er fortrøstni­ngsfuld. Foto: Maersk
Resultater­ne faldt som forventet i 2019 i forhold til 2018 hos Maersk Drilling, men topchef Jørn Madsen er fortrøstni­ngsfuld. Foto: Maersk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark