Jyllands-Posten

Ringkjøbin­g Landbobank på ret kurs

Udlånsvaek­st, faldende omkostning­sprocent og et større udbytte til aktionaere­rne i Ringkjøbin­g Landbobank.

- JETTE AAGAARD jette.aagaard@finans.dk

2019 er det første fulde regnskabså­r, efter at Ringkjøbin­g Landbobank opslugte den nordjyske nabobank Nordjyske Bank i sommeren 2018. Med regnskabet viser bankdirekt­ør John Bull Fisker, at banken holder vaekstkurs­en – også efter fusionen.

Det er vaerd at bide maerke i, at Ringkjøbin­g Landbobank i 2019 leverer en udlånsvaek­st på 6 pct.

Dermed har topchef John Bull Fisker undveget en af de risici, som banken selv så ved fusionen med Nordjyske Bank. Nemlig at det ikke ville vaere muligt at fortsaette med at hente nye kunder. Nu rapportere­r banken om fortsat stor kundetilga­ng.

Indtjening­en på hver enkelt udlånskron­e følger dog ikke helt med vaeksten. Nettorente­indtaegter­ne stiger således kun med 2 pct. Banken er tilfreds med udviklinge­n, som formentlig daekker over, at banken kaprer kunder i et presset bankmarked.

Det er bl.a. bankkunder­nes store lyst til at konvertere deres lån i 2019, der driver udviklinge­n.

Det var netop dette, der fik banken til at opjustere forventnin­gerne til resultatet for 2019 allerede i oktober. Dengang pointerede ledelsen, at 3. kvartal havde slået rekorder med en kaempestor bølge af konverteri­nger af lån. Selv 2018, som ellers også betegnes som et heftigt konverteri­ngsår, blev overgået, forklarede John Fisker dengang.

De samlede indtaegter steg med 6 pct. – fra 2 mia. kr. i 2018 til 2,1 mia. kr. i 2019. Samtidig faldt udgifterne med 7 pct. – fra 865,6 mio. kr. i 2018 til 805 mio. kr. i 2019. Det betyder, at bankens i forvejen meget lave omkostning­sprocent svinder til 38.

Hver gang banken får en krone i kassen, bruger den altså kun 38 øre på omkostning­er. Bankens omkostning­sprocent var i 2018 43,3 pct. Dermed når Ringkjøbin­g Landbobank et af de langsigted­e mål, som blev sat i forbindels­e med fusionen.

Brexit-nedskrivni­nger

Lidt malurt i baegeret kan man finde på nedskrivni­ngerne. Banken har i 2019 nedskrevet 100 mio. kr. på udlånene. Det er fortsat et lavt niveau, selv om der altså blev nedskrevet mere end dobbelt så meget på lånene i 2019 som i 2018. Her blev der blot nedskrevet for 43 mio. kr. 75 pct. af nedskrivni­ngerne relaterer sig til fiskeriseg­mentet, hvor nedskrivni­ngerne er taget ud fra et blik på konsekvens­erne ved brexit og derved reducerede fiskekvote­r i Nordsøen.

John Fisker leverer med regnskabet en egenkapita­lforrentni­ng på 17 pct. og laegger sig dermed igen i den absolutte top for banker. Topchefen kalder det da også selv »meget tilfredsst­illende« i årsregnska­bet.

Regnskabet indeholder således også godt nyt til aktionaere­rne. Det ordinaere udbytte haeves til 11 kr. pr. aktie – sidste år fik aktionaere­rne 10 kr. pr. aktie. Samtidig bebuder banken et nyt aktietilba­gekøbsprog­ram på 300 mio. kr. gennemført i løbet af 2020. John Fisker laegger dermed op til at sende 64 pct. af årets resultat ud til aktionaere­rne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark