Jyllands-Posten

Trecifret millionbød­e barberer toppen af DLG’s overskud

En stor bøde i en konkurrenc­esag har pillet pynten af DLG's bundlinje i 2019. Til gengaeld har driften udviklet sig positivt, og DLG's store tyske dattersels­kab, Team AG, saetter indtjening­srekord for femte år i traek.

- Lars.attrup@finans.dk

Efter fem års tilbagegan­g er DLG tilbage på vaekstspor­et. Grovvaregi­ganten har i 2019 øget omsaetning­en med 1,2 mia. kr. til lige over 50 mia. kr., og driftsresu­ltatet er løftet 11 pct. til 1,7 mia. kr.

Denne fremgang når dog ikke ned til bundlinjen, fordi et af DLG’s dattersels­kaber, BSL, er blevet idømt en bøde på 218 mio. kr. i en tysk konkurrenc­esag.

Afgørelsen er netop blevet offentligg­jort af de tyske konkurrenc­emyndighed­er, som har udskrevet bøder på i alt 1,2 mia. kr. i et stort sagskomple­ks, der omfatter syv grovvarevi­rksomheder. De har i årene 1998-2015 koordinere­t priser og rabatter på pesticider.

»Sagen rammer vores resultat før skat med 218 mio. kr. Den allerneder­ste bundlinje – efter skat og minoritets­interesser – bliver reduceret med 119 mio. kr.,« oplyser DLG’s koncernche­f, Kristian Hundebøll.

DLG’s tyske forretning overtog det dømte selskab, BSL, i 2008.

»Det er en traels situation, når man overtager noget med arv og gaeld fra en gammel sag, der går 20 år tilbage. Vi foretager nu et kapitalind­skud på 119 mio. kr. i vores tyske selskab. Det har vi orienteret vores ejere om på et ekstraordi­naert repraesent­antskabsmø­de,« oplyser Kristian Hundebøll.

Landmaend skal betale

Andelssels­kabet DLG er ejet af de danske landmaend, og ultimativt er det altså dem, der skal betale regningen i den tyske konkurrenc­esag. Renset for effekten af bøden ville DLG have haft et rekordstor­t resultat før skat på 750 mio. kr.

Det solide fremgang i driftsindt­jeningen, der er øget til 1,7 mia. kr., afspejler en positiv udvikling på DLG’s to største forretning­sområder: Grovvarefo­rretningen og Energi & Service. Højdesprin­geren blandt DLG’s dattersels­kaber er ubetinget det tyske dattersels­kab Team AG, der omsaetter for 15,1 mia. kr. og dermed tegner sig for hovedparte­n af forretning­sområdet Energi & Service.

Team AG har forbedret driftsindt­jeningen med 33 pct. til 660 mio. kr. Dermed praesterer Team AG rekordindt­jening for femte år i traek. Selskabet, som har vaeret en del af DLG siden 2010, driver 195 tankstatio­ner, 32 energisalg­skontorer og 76 byggemarke­der. Team AG har base i det nordlige Tyskland, men er de senere år gradvist ekspandere­t mod syd og øst.

»Man bliver helt svimmel af at se de seneste fem års udvikling i Team. Det er både energiforr­etningen og byggemarke­derne, der har forbedret indtjening­en. En del af vaeksten skyldes, at Team har gennemført en turnaround i en kaede med 20 byggemarke­der, som nu er konsolider­et ind i Team. Generelt nyder vores byggemarke­der godt af en meget staerk højkonjunk­tur i den tyske byggesekto­r,« siger Kristian Hundebøll.

»Dygtige købmaend«

Team opkøber løbende tankstatio­ner, byggemarke­der og energisalg­sselskaber, når muligheden byder sig.

»Vores folk i Team har vist sig som dygtige købmaend med et skarpt blik for de gode opkøbsmuli­gheder. Team overtager typisk lidt mindre selskaber – eksempelvi­s tankstatio­ner, som passer fint ind i vores struktur, men har en størrelse og beliggenhe­d som gør, at de store multinatio­nale spillere ikke får øje på dem,« forklarer Kristian Hundebøll.

DLG’s største forretning­senhed, grovvarefo­rretningen, var bagud på point, da regnskabet for 1. halvår 2019 blev lukket. Halvåret var praeget af tørken og katastrofe­høsten i sommeren 2018, som medførte, at der var langt mindre korn at handle med, og absolut intet korn, som skulle tørres.

I 2. halvår har DLG imidlertid indhentet det tabte. Samlet set er der håndteret 8,5 mio. tons korn og raps mod 8,2 mio. tons i 2018. Salget af foder og råvarer er vokset 7 pct. til 7,8 mio. tons, hvilket er rekord.

DLG’s danske grovvarese­lskab har øget driftsindt­jeningen fra 309 til 371 mio. kr., og på det lige så vigtige tyske marked er resultatet øget fra 263 til 294 mio. kr.

»Generelt har markederne for landbrugsr­åvarer vaeret usaedvanli­gt stilleståe­nde i 2019. Efterspørg­slen efter korn har vaeret meget lav – isaer de første tre kvartaler. Det kan skyldes, at handelskri­gen og brexit har skabt nervøsitet i markederne, hvor de handlende holder sig tilbage for at se, hvordan tingene udvikler sig, og hvilke nye mønstre der opstår i verdenshan­dlen,« vurderer Kristian Hundebøll.

DLG’s tredje forretning­sområde, vitaminer og mineraler til dyrefoder, har i en årraekke konstant forbedret indtjening­en, men denne forretning­senhed med selskabet Vilofoss kom under pres i 2019. Helt usaedvanli­gt faldt indtjening­en.

»Konkurrenc­en er er skaerpet. Isaer i Tyskland er der kommet flere om buddet, og en stigende del af ordrerne puljes og sendes i udbud, hvilket presser priserne. Vi har en meget effektiv produktion­sstruktur og venter, at Vilofoss kan øge indtjening­en i 2020. De høje svineprise­r kan også hjaelpe, fordi det kan motivere landmaend til at blande lidt ekstra vitaminer i foderbland­ingerne,« påpeger Kristian Hundebøll.

LARS.ATTRUP

 ??  ?? Anført af koncernche­f Kristian Hundebøll offentligg­jorde DLG onsdag sit 2019-regnskab. DLG har forbedret driftsindt­jeningen, men en stor bøde skaemmer bundlinjen.
Foto: Jonas Ahlstrøm
Anført af koncernche­f Kristian Hundebøll offentligg­jorde DLG onsdag sit 2019-regnskab. DLG har forbedret driftsindt­jeningen, men en stor bøde skaemmer bundlinjen. Foto: Jonas Ahlstrøm

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark