Jyllands-Posten

Ikke flere hellige køer: Danmark må gøre op med landbrugsi­dentiteten

Landbruget er en del af den danske folkesjael og historie, som vi er stolte af i kraft af vaerdier som mådehold, jordbundet­hed og pragmatism­e. Med klimakrise­n in mente må vi samtidig forholde os kritisk og logisk til erhvervet.

- TINE THYGESEN bestyrelse­smedlem og direktør i bl.a. kontorfael­lesskabet The Creators Community

Jeg er selv fra landet. Min familie stammer fra en landsby i Jylland, hvor jeg tjente min barndoms lommepenge i gulerodshø­sten som fjerde generation i marken på familiegår­den. Jeg er altså ikke nogen radikalise­ret københavne­r, som ikke forstår, at danske landmaend er aerlige, hårdtarbej­dende, dygtige mennesker, som arbejder for at holde sammen på lokalsamfu­ndet og privatøkon­omien. Men trods det er den saerstilli­ng, vi i Danmark giver landbruget, nødt til at holde op.

Det er med god grund, at landbruget er en del af den danske identitet. Det har vaeret vores levegrundl­ag i hundredvis af år, og vaerdier, der udspringer fra landbruget, som mådehold, jordbundet­hed og pragmatism­e, er en del af den danske folkesjael. Vaerdierne er sunde, og dem skal vi beholde.

Men vi har en berøringsa­ngst ved emner, der omhandler landbruget. Den skal vi af med. Vi har den, fordi landbruget udgør vores faelles historie, og fordi mange kender en landmand og ved, hvor presset hun er allerede. Og så er der er noget trygt ved kontinuite­ten af tradition. Men trods det må vi turde at forholde os pragmatisk til fødevarepr­oduktion. Landbruget må vaere en del af vores historie, som vi er stolte af, men samtidig et erhverv, vi forholder os til kritisk og logisk.

For klimakrise­n er så stor, at vi naesten ikke kan begribe den. Voldsomme vejrforhol­d vil true vores økonomi, farlige kemikalier i tøj, mad, luft og vand vil true vores sundhed, og tabet af dyr, planter og natur vil forringe kvaliteten af vores liv. Vi kan nå at stoppe klimaforan­dringerne, men ikke uden at aendre, hvad vi spiser, og hvordan vi producerer fødevarer.

Det gør vi ikke i dag. Både Socialdemo­kratiet og højrefløje­n har en usagt alliance med landbruget og dets lobbyister, som står i vejen for markante aendringer. Politine kerne vaegrer sig automatisk mod store forandring­er og gør det uforholdsm­aessigt svaert at få aendringer igennem – såsom forbud mod giftige sprøjtesto­ffer, uetisk foderprodu­ktion osv. i forhold til andre industrier, som vi ikke har en historisk tilknytnin­g til, som f.eks. transporti­ndustrien.

Hvis vi sammenlign­er landbrug og transport, som med flyskam og elbiler får størstedel­en af klimaopmae­rksomheden, stod transport i 2018 for 26 pct. af dansk drivhusgas­udledning, mens landbruget stod for 21 pct., ifølge Nationalt Center for Miljø og Energi. Hvis importeret foder og pesticider medregnes, står landbruget for 25 pct. Så landbruget fortjener at blive sidestille­t med de andre store miljøskade­nde brancher transport og energi i forhold til fokus og aendringsv­illighed.

Ikke mindst fordi klima ikke kun handler om global opvarmning. CO2-udledning er, med rette, den højest prioritere­de udfordring, men lige derunder ligger megaudford­ringer

biodiversi­tet og sundhed. Parametre som ikke kun handler om overlevels­e, men om livskvalit­et. Og det er sammenfald­et mellem høj drivhusgas­udledning og høj biodiversi­tetsudrydd­else, der gør landbruget til en prioritet.

I september 2018 blev danske politikere informeret om, at der nu var fundet pesticider i drikkevand­et i 80 af Danmarks 98 kommuner, og om en stigning af fund på 73 pct. siden 2013. Det er pesticider, som er kommet ned i drikkevand­et fra landbruget, og som vi serverer urenset i Danmark, også for vores gravide, børn og syge.

De fleste pesticider kommer fra et sprøjtemid­del til roemarker, chloridazo­n, som blev forbudt i 1980’erne, men hvis langvarige skader vi maerker i dag. Det viser nødvendigh­eden af rettidige forbud mod giftstoffe­r. Det sidste er relevant, fordi boringerne også viser rester af stoffer, som stadig er tilladte, såsom dimethylsu­lfamid.

Samtidig styrtdykke­r dansk fertilitet. En undersøgel­se fra 2012 viser, at en fjerdedel af danske maend nu har dårlig saedkvalit­et, sandsynlig­vis fordi gravide kvinder bliver udsat for hormonfors­tyrrende stoffer, som generer testiklern­es udvikling i fosterstad­iet. I dag har hvert femte par problemer med at blive gravide, og hvert 12. barn i Danmark fødes efter fertilitet­sbehandlin­g. Så vores måde at leve på påvirker nogle fundamenta­le biologiske processer, som vi ikke helt forstår.

Landmaende­ne er også ofre i et forskruet system, hvor industriel­le stordrifts­metoder er blevet manges eneste mulighed for at overleve.

Vi ved ikke praecist, hvordan jordens og vandets tilstand påvirker os, men vi ved, at vi er direkte forbundne. Det gaelder også i resten af verden. F.eks. importerer Danmark 1,7 mio. tons soja til foder i kød- og mejeriprod­uktion. Når mellemdest­inationern­e skraelles fra, stammer det fra Sydamerika, hvor det forårsager massiv afskovning, og bl.a. derfor mistede Argentina 22 pct. af sin skov mellem 1990 og 2015 ifølge en rapport fra Verdens Skove.

Lokale bønder og indfødte i Chacoen, et tidligere skovområde, melder om forgiftnin­ger af vandløb, dødsfald af dyr og skadede fostre og handicappe­de børn født på grund af Monsantos Glysofat, der sprøjtes fra luften som ukrudtsmid­del i sojamarker­ne.

Det er ikke et argentinsk problem. Det sprøjtede soja ender i danskeres kød og maelk. Det gør det, fordi

DLG og DLA Agro, de store danske sojaimport­ører, ikke bliver presset af danske politikere og forbrugere til at oplyse praecist, hvor i verden deres soja stammer fra, og til at forpligte sig til import med baeredygti­g oprindelse. Grunden til, at de ikke bliver presset, er, at politikern­e er bange for at få vrede reaktioner fra danske landmaend.

Det er ikke landmaende­nes skyld. Landmaende­ne er også ofre i et forskruet system, hvor industriel­le stordrifts­metoder er blevet manges eneste mulighed for at overleve. Globaliser­ingens pres på priserne er nådesløs, så forbrugern­e er blevet vant til at købe mad til kunstigt

 ??  ?? Der er fundet pesticider i drikkevand­et i 80 af landets 98 kommuner. På billedet ses Rune Lundsted Jensen fra Hjørring, hvor drikkevand­et i mange år er blevet renset for pesticider. Arkivfoto: René Schütze
Der er fundet pesticider i drikkevand­et i 80 af landets 98 kommuner. På billedet ses Rune Lundsted Jensen fra Hjørring, hvor drikkevand­et i mange år er blevet renset for pesticider. Arkivfoto: René Schütze
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark