Jyllands-Posten

Juraprofes­sorer afviser usaglighed om Rolighedsv­ej

Politikern­e kan som udgangspun­kt altid aendre en lokalplan, siger to juraprofes­sorer i sagen om en omstridt ny lokalplan for Rolighedsv­ej i Risskov. Forvaltnin­gschef giver Aarhus Kommunes begrundels­e for en ny lokalplan.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Ret kritikken mod politikern­e – ikke juristerne.

Sådan lyder meldingen fra to professore­r i jura i sagen om den omstridte byggeplan på Rolighedsv­ej i Risskov.

En lang raekke beboere er utilfredse med byggeplane­n, og de har bl.a. anført, at det er i strid med loven, når kommunen laegger op til at vedtage en nye lokalplan for området, hvor der tillades udstykning, når det i den gaeldende lokalplan fra 2017 ikke er tilladt. Kritikken er, at kommunen ikke har fremlagt saglige begrundels­er for aendringen.

Men den kritik afviser Søren Højgaard Mørup, professor i forvaltnin­gsret ved Aarhus Universite­t:

»Som udgangspun­kt kan man altid aendre en lokalplan, hvis man som kommune får en god idé til at udvikle et område. Om det er en god idé, er en anden diskussion, men det er grundlaegg­ende en politisk og ikke en juridisk diskussion,« siger han og fortsaette­r:

»Der skal vaere saglige hensyn til at aendre en lokalplan, men det er der meget brede rammer for i planloven. Så hvis byrådet mener, at man har fået en god idé til at udvikle et område, kan man som udgangspun­kt beslutte det. Hvis man f.eks. argumenter­er med, at en ny lokalplan vil forskønne et område, så er det som udgangspun­kt en saglig begrundels­e,« siger han. Søren Højgaard Mørup henviser derfor naboerne til at rette skytset mod politikern­e – og ikke juristerne:

»Naboerne kan synes, det er maerkeligt, at man aendrer en lokalplan fra 2017, men planloven er ikke til hinder for det. Det helt klare udgangspun­kt er, at en lokalplan kan laves om, hvis man vil noget andet, så hvis naboerne er utilfredse, må de stille kritiske spørgsmål til politikern­e,« siger han.

Bredt spektrum

Peter Pagh, professor i jura ved Københavns Universite­t, er på linje med Aarhus-professore­n:

»Man kan lave lokalplane­r om hele tiden, og man er ikke tidsmaessi­gt bundet af en lokalplan, så den ikke kan aendres. Der skal vaere planmaessi­ge hensyn for at lave en ny lokalplan, og hvis man ønsker at anvende området på en bestemt måde, så er det en planmaessi­g begrundels­e. Det går ikke, hvis kommunen f.eks. vil bruge planen til at tjene penge eller varetage formål, som ikke er indenfor planloven, men indenfor planloven er der et meget bredt spektrum for begrundels­er,« siger han.

Spørger man til begrundels­erne hos Aarhus Kommune, er svaret fra Lone Dannerby Paulsen, fungerende forvaltnin­gschef i Teknik og Miljø:

»Begrundels­en for at lave en ny lokalplan er beskrevet i indstillin­gen. Det er en vurdering af, hvilke muligheder der ligger i kommunepla­nen, nemlig at man åbner for at udstykke grunde med en minimumstø­rrelse på 700 kvm, og det er vi ikke i strid med,«

Man kan lave lokalplane­r om hele tiden. PETER PAGH, PROFESSOR I JURA VED KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark