Jyllands-Posten

Helhedspla­n mod oversvømme­lser langs Gudenåen vedtaget

Efterårets rekordstor­e regnmaengd­er gav historisk store oversvømme­lser langs Gudenåen. På et møde onsdag blev de syv borgmestre enige om en helhedspla­n på tvaers af kommunerne.

- ERICA BERNSTEN STRANGE erica.b.strange@jp.dk

På et møde onsdag eftermidda­g godkendte syv østjyske borgmestre et forslag til en helhedspla­n mod oversvømme­lser langs Gudenåen på tvaers af kommunerne.

Planen skal vaere faerdig inden sommeren 2021, og der er sat 1 mio. kr. af til projektet.

Borgmester i Silkeborg Kommune og talsperson for planen Steen Vindum (V) er tilfreds med resultatet af onsdagens møde.

»Jeg kan fortaelle, at vi er blevet enige om, at der er brug for en faelles plan på tvaers af kommunerne, og at forslaget til håndtering­en dermed er godkendt,« siger Steen Vindum.

Hedensted, Horsens, Skanderbor­g, Viborg, Favrskov, Randers og Silkeborg havde i november 2019 et møde med miljøminis­ter Lea Wermelin for at drøfte de oversvømme­lser, som efterårets store maengder af regn forårsaged­e langs Gudenåen. Det blev aftalt, at borgmestre­ne skal få lavet en helhedspla­n, som kan håndtere problemern­e med de mange oversvømme­lser langs Gudenåen.

Sidenhen har embedsmaen­d i de syv Gudenå-kommuner udarbejdet et oplaeg, som på onsdagens møde skulle godkendes af borgmestre­ne.

Et videnskata­log

I Silkeborg Kommune vil man bl.a. ansaette et sekretaria­t med en projektled­er, og kommunen får således en central rolle i helhedspla­nen. Projektled­eransaette­lsen og nedsaettel­sen af sekretaria­tet vil vaere et af de første skridt, der bliver taget, og Steen Vindum regner med at have det klar i løbet af foråret.

»Det skal ende ud med, at vi har en form for videnskata­log, som vi kan benytte til at regulere vandstande­n ved oversvømme­lser. Det er, hvilke virkemidle­r der giver bedst mening. Det kan vaere i forhold til en masse parametre såsom udgravning af bestemte områder, aendret praksis af grødeskaer­ing, påvirkning af stemmevaer­ker på tvaers af kommunegra­enser,« fortaeller Steen Vindum.

Ifølge Steen Vindum var borgmestre­ne enige om at vaere ambitiøse og saette deadline til sommeren 2021.

»For nogle kan det lyde af meget med et halvandet år, men jeg kan forsikre, at vi ikke kommer til at sidde på vores haender. Der skal også udarbejdes mere kortsigted­e løsninger, hvis vi bliver ramt af endnu mere regn,« siger han.

Når helhedspla­nen er udarbejdet, vil den komme i offentlig høring. Relevante personer og de mange interessen­ter omkring Gudenåen – lodsejere, beredskabe­r, ministerie­r og andre – vil også blive inddraget i de løsningsfo­rslag, som bringes frem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark