Jyllands-Posten

»Jeg kunne ikke tro, at han lod det ske – at han lod miraklet vaere virkeligt«

Instruktør­en Anja Behrens fik en intens oplevelse, da hun første gang laeste Kaj Munk. Nu giver hun oplevelsen videre på Aarhus Teater.

- IDA SEJERSDAL DREIAGER TINA BRYLD ida.s.dreiager@jp.dk tina.bryld@jp.dk

Tro. Tvivl. Mirakler.

Det er de store emner, der er taget fat på i Kaj Munks berømte skuespil ”Ordet”, som han skrev i 1925, og som nu saettes op på Aarhus Teater.

Det bliver instrueret af den tyskfødte instruktør Anja Behrens, som ikke kendte Kaj Munk, men som blev dybt fascineret, provokeret og berørt af hans tekst, som hun slugte fra ende til anden i et langt straek.

”Ordet” finder sted på Vestkysten, hvor den grundtvigi­anske storbonde Mikkel Borgen og den indremissi­onske leder i sognet Peter Skraedder tørner sammen, fordi førstnaevn­te ikke vil have, at hans søn gifter sig med sidstnaevn­tes datter, netop pga. deres forskellig­e tilgang til religion.

Store følelser

Det presser begge familier i fortaellin­gen, hvor Kaj Munk konfronter­er sit publikum med store følelser som tab, had, sorg, tvivl og ren kaerlighed. Det hele bliver yderligere dramatisk af, at Inger – familiens kaerlige samlingspu­nkt og gift med Mikkel Borgens aeldste søn – uventet dør i barselssen­gen.

»Kaj Munk er ikke bange for de store følelser. Han er så konsekvent. Han insisterer på, at det umulige er muligt ved kaerlighed­ens kraft,« siger hun, som selv blev sendt ud på en emotionel rutsjebane, siger Anja Behrens.

Det var intenst, husker hun – »en helt vild oplevelse«.

»Det skabte nogle voldsomme tanker og nogle dybe følelser,« siger hun.

Kaj Munks kompromisl­øshed virkede provokeren­de på hende. Hun fortaeller, at hun var nødt til at stoppe overrasket op under laesningen flere gange for at sikre sig, at hun virkelig havde laest rigtigt. Ikke mindst da Kaj Munk lader miraklet ske: Inger genopstår fra de døde. Det tog luften fra hende.

»Jeg måtte laese det tre gange. Jeg kunne ikke tro, at han lod det ske. At han lod miraklet vaere virkeligt.«

Det er den samme overrasken­de intense følelse, som Anja Behrens gerne vil formidle videre til sit publikum.

»Jeg vil ryste, berøre og provokere,« siger hun.

»Vi er i en tid, hvor materialis­men nogle gange fylder mere end det åndelige, så jeg håber, at stykket kan vaere en anledning til, at man stopper op og giver plads til eftertaenk­somhed. Det ville vaere dejligt, hvis stykket lever nogle dage hos folk, efter at de har set forestilli­ngen.«

Netop fordi stykket tager fat i så store emner, mener Anja Behrens, at det knap hundrede år gamle stykke stadig er yderst relevant. Hun fremhaever, at kampen mellem trosretnin­ger stadig foregår i dag og trives side om side med håb og faelles mål om kaerlighed. Dermed er Kaj Munks budskab om kaerlighed, som hun tolker det, stadig vigtigt.

Bare taeer i sandet

Det er en meget markant og minimalist­isk scenografi, som David Gehrt, Aarhus Teaters husscenogr­af, har kreeret med sort sand inden for en sort, rund badebro og med film kørende på bagvaeggen.

»Det, der inspirerer mig, er mere at finde det faenomenol­ogiske, frem for at man går med det konkrete. Hverdagssi­tuationen eller en stueindret­ning er ikke så interessan­t for mig, det er mere spaendende at se, hvor vi befinder os: på Vestkysten. Kendetegne­ne for den er sandet, billederne og lyset.«

Det betyder noget for publikums sanselige oplevelse, at skuespille­rne skal gå i sandet, og at de alle har bare taeer, mener han.

»Sandet er bindeledde­t mellem billederne på bagvaeggen og det, der foregår på scenen. Vi har desuden alle en relation til det at gå i bare fødder i sand – der er mange minder i sand mellem taeerne, det taler til nogle sanser, en sanselig oplevelse,« siger David Gehrt.

Filmene er taget langs Vestkysten omkring Agger og Bovbjerg med sekvenser fra området ved Kaj Munks praestegår­d i Vedersø.

»Det er en stemning med megen tyngde. Når vi åbner dørene, kommer publikum ind i et lidt mørkt rum, og så ligger Johannes på forscenen helt nøgen,« siger han.

»Det betyder, at vi er i gang i det øjeblik, publikum traeder ind – folk bliver involveret med det samme. Desuden arbejder vi med lyset, ligesom skagensmal­erne gjorde det. Det synes jeg, at der også ligger i ”Ordet”: Der er hele tiden et ”hvis nu” og så miraklet til sidst. Det er lyset, og det vil det også vaere i vores udgave.«

Henrik Birch (th.) spiller Peter Skraedder, der her står med sine tre sønner, på sandet Johannes, bagest Anders og i midten Mikkel.

Jeg vil ryste, berøre og provokere ANJA BEHRENS, INSTRUKTØR

 ?? Troen er staerk, men er den staerk nok til at udføre mirakler? Det kommer på prøve i Kaj Munks "Ordet", som Aarhus Teater nu saetter op. Der bliver brug for mirakler, da Inger, spillet af Anne Plauborg, dør i barselssen­gen. Hendes mand, Mikkel, som hun i  ??
Troen er staerk, men er den staerk nok til at udføre mirakler? Det kommer på prøve i Kaj Munks "Ordet", som Aarhus Teater nu saetter op. Der bliver brug for mirakler, da Inger, spillet af Anne Plauborg, dør i barselssen­gen. Hendes mand, Mikkel, som hun i
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark